HABER

Dinlerin temsilcileri Sivas'ta buluştu

SİVAS (İHA) - Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen "Barış İçin Diyalog, Dinlerin Birarada Yaşamaya Katkısı" konulu uluslararası sempozyum Sivas'ta başladı. Sempozyuma katılan din temsilcileri konuşmalarında barış mesajları verirken, konferans sırasında başta Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz olmak üzere, salondaki bir ok dinleyici uyukladı.

Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezi'nde yapılan seminere Vali Lütfullah Bilgin, Belediye Başkanı Osman Seçilmiş, Başsavcı Fatih Özdemir, Rektör Ferit Koçoğlu ile yaklaşık 500 kişi katıldı.

"DİN FARKLILIKLARI SAVAŞ BAHANESİ" Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, bazı topluluklar tarafından din farklılıklarının savaş bahanesi olarak görüldüğünü söyledi. Yılmaz, "Bugün medeniyetler ve dinler arasında örülmüş duvarların, önyargıların yıkılması, birlikte yaşama kültürünün gelişmesi ve barışın sağlanabilmesi için dinlerarası karşılıklı diyalog ortamının oluşturulmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Binlerce insanın işsiz kalmasına, milyarlarca doların zayi olmasına sebep olan ve bir takım dengeleri değiştirerek toplumları taraf olmaya götüren medeniyetler çatışmasına zemin hazırlıyormuş gibi görünen ABD'deki 11 Eylül 2001 tarihinde yaşanan terör hadisesinin bir dine ve onun mensuplarına mal edilmesi gayretlerinin barış ve huzur ortamının gerçekleşmesine engel olacak yaklaşımlardır. Şurası açıktır ki, medeniyetler arasında savaş çıkarsa bundan Batı medeniyetleri de dahil bütün medeniyetler zarar görür. Dinler ve medeniyetler arasındaki savaşları insanlığın kadermiş gibi sunmak ve din mensuplarının şahsi hatalarını dinin özünün bir yansıması imiş gibi algılamak kesinlikle yanlıştır. Hangi din mensubu hangi gerekçeyle yaparsa yapsın, teröre bulaşmak dinden sapmadır" dedi.

"BARIŞI ARAMAK EN YÜCE AMAÇTIR"
Yılmaz'ın ardından Vatikan'ı temsilen kürsüye gelen Cizvit Cemaati Başkanı Julien Die Pommerol ise şunları söyledi:
"Barış bir düş veya belirsiz düşünce değildir. Herkesin katkı ve çabalarıyla gün ve gün oluşturması zorunlu bir gerçektir. Barışı aramak bir kişinin anavatanında ve uluslararası toplulukta savunabildiği en yüce amaçlardın biridir. Papa 2. Jean Paul bir kez daha tüm iyiniyetli insanları, özgürlüğün, adaletin, dayanışma ve barışın evrensel değerleri üzerine kurulu bir uygarlık sevgisi oluşturmak için bir araya gelmeye ve asla engel ve gerilemelere karşı cesaretlerini kaybetmemeye davet ediyor."
Öte yandan, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz ve dinleyicilerden birçoğunun konferans boyunca uyukladığı gözlendi. Konferansın ikinci bölümünde ise besteci Tuluyhan Uğurlu konser verdi.
Konferansın ikinci bölümünde; Hinduluğu temsilen Ramakrishna Misson'undan Swami Samarananda, Ermeniliği temsilen Türkiye Ermenileri Patrikliği'nden Krikor Damatyan, Süryaniliği temsilen Suryanı Kadim Kilisesi'nden Horiepiskopos Samuel Akdemir, Ortodoksluğu temsilen Fener Rum Patrikhanesi'nden Konstantin Harisiadis ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Dinler Tarihi Profesörü Ömer Faruk Harman birer konuşma yapacak.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler