Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çatışmaların başladığı günlerden bu yana sadece Doğu Guta bölgesinde on binlerce insanın öldüğünü belirterek, "Yeter artık bu insanlar ölmesin. Ayrıca siyasi süreci başlattık. Siyasi sürecin sağlıklı işlemesi, sekteye uğramaması için sahada ateşkesin olması lazım." dedi.
Antalya'nın Finike ilçesindeki temaslarını sürdüren Çavuşoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
"BM Genel Kurulu'nda Suriye'de 30 günlük insani ateşkes meselesi görüşülecek. Ancak Rusya bu kararı gerçeklikten uzak olarak değerlendiriyor. Hem bu tasarıyı hem Rusya'nın açıklamasını nasıl değerlendireceksiniz?" sorusu üzerine Çavuşoğlu, Rusya ve İran'ın özellikle Astana süreciyle beraber rejimin garantörü olduğunu hatırlattı.
Daha sonra olan Soçi sürecinin Cenevre'ye bağlandığını aktaran Çavuşoğlu, Astana sürecindeki amacın güçlü şekilde Suriye'de ateşkesin tesis edilmesi, rejimle muhalif grupların çatıştığı yerlerde de çatışmasızlık bölgelerinin oluşturulması olduğunu dile getirdi.
Bu konuda da çok ciddi adımlar atıldığını aktaran Çavuşoğlu, "Biz muhalefetin garantörüyüz, diğer taraftan Suriye, İran ve Rusya da rejimin garantörü. Fakat son zamanlarda rejimin ihlalleri çok arttı, sadece hava saldırıları değil ki bu hava saldırıları da kabul edilmez. Doğu Guta'da çocukların kadınların öldürülmesi, yani tipik bir rejim uygulaması." diye konuştu.
- "Rusya ve İran'ın rejimi durdurması gerekiyor"
Yine İdlib bölgesinde de ilerlemeler yapıldığını anlatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Bunlar tamamen 1,5 yıldır Rusya ile İran ile yaptıklarımızla ya da vardığımız anlaşmalara ters ve çelişiyor. O nedenle Rusya ve İran'ın rejimi durdurması gerekiyor, ayrıca İdlib bölgesinde terörist gruplar da var. Halep'ten, Doğu Guta'dan kuşatılmış bölgelerden koridorlar açarak, sadece sivillerin değil eli silahlı terör gruplarının da buradan çıkmasına izin verdiler. O zaman ben merak ediyordum neden bıraktılar bunları diye. Sonra, 'İleride buralara saldırmak için bu grupları bahane olarak kullanacaklar, o yüzden gönderiyorlar' dendi. Maalesef, bu da oluyor. Buralardaki bazı terörist gruplar da ihlal ediyorlar. Hatta bizim gözlemcilerimize de zorluklar çıkardılar."
Bu terör gruplarıyla mücadeleye birlikte devam etmek gerektiğini belirten Çavuşoğlu, BM Genel Kurulu'na bugün sunulan önergenin de öyle olduğunu dile getirdi. Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
"Karar, tasarı diyelim ve diğer yaptığımız mutabakatların hepsinin çerçevesi rejimle muhalif gruplar arasındaki çatışmaların durdurulması yani bir ateşkes. DEAŞ, YPG, PKK veya diğer terör örgütleriyle ateşkes olmaz, onlarla mücadeleye devam edecek. Dolasıyla bu öneriyi biz yerinde buluyoruz. Çünkü son günlerde gerçekten ciddi ihlaller var, çok sayıda sivil öldü. Yazıktır, günahtır. Çatışmaların başladığı günlerden bu yana sadece Doğu Guta bölgesinde on binlerce insan öldü. Yeter artık bu insanlar ölmesin. Ayrıca siyasi süreci başlattık. Siyasi sürecin sağlıklı işlemesi, sekteye uğramaması için sahada ateşkesin olması lazım. Bir tarafta sahada gruplar çatışırken diğer taraftan masada anayasayı, seçimi, seçim kanununu veya başka bir siyasi konuyu müzakere edemezler."
Çavuşoğlu, öncelikli olarak sahada ateşkes sağlanması gerektiğine dikkati çekerek, "Bu ateşkes konusunda Rusya'nın da duyarlı olması lazım ama garantör olarak her ülkenin de daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerekiyor." dedi.
(Bitti)