HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diyabetik gebeler dikkat

Uzmanlar, diyabetik anne adaylarının hamilelik süresince gözetim altında tutulması gerektiğini belirterek, "Diyabet hastası olan kadınların hamilelikleri birçok risk taşır. Özellikle ilk 12 hafta içinde düşük ortaya çıkabilir. Veya bebek diyabete eğilimli olabiliyor. O nedenle gerek anne adayı gerekse bebeğin sağlığı için 9 aylık süreçte gebeler yakın takibe alınmalı" dedi.

Diyabetik gebeler dikkat

Kontrolsüz diyabeti olan annelerin bebeklerinde doğuştan anomali riskinin yüksek olduğunu ifade eden uzmanlar, "Bu risk insülin kullanan diyabetik anne adaylarında, kullanmayanlara göre 8 kat fazladır. Kalp anomalileri normal populasyona göre 5-18 kat artar. Bu anomaliler dışında anne karnında bebeğin ölmesi gibi sorunlar da gözlenebilir" şeklinde konuştu.

Uzmanlar, gebelik öncesi bir takım testler yapılması gerektiğini hatırlatarak, "Öncelikle mevcut diyabetin kontrol altında olup olmadığı ve diyabetin anne adayının hangi organında ne kadar tahribat yaptığının ortaya konması gerekir. Bu amaçla açlık ve en az 3 kez tokluk kan şekerleri ölçümü ve uzun dönemli kan şekeri düzeyini gösteren ölçümlerin yapılması büyük önem taşıyor. Öte yandan gebelerde kilo alımının sıkı izlenmesi hastanın insülin ihtiyacını belirlemekte hayati öneme sahiptir, hamilelik yaşı ilerledikçe insülin ihtiyacı artar. Bu da göz önünde bulundurulmalı" uyarısında bulundu.

"SEZARYEN İLE DOĞUM GEREKEBİLİR" Diyabetik annelerin gebelikleri sırasında diyetlerinin de son derece dikkatli planlanması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, "Diyetin yüzde 40-50'si karbonhidratlardan, yüzde 30-40'ı yağlardan, yüzde 20'si ise proteinlerden karşılanmalıdır. 3 ana öğünün yanı sıra mutlaka ara öğünler konmalıdır. Günlük kalori ihtiyacının yüzde 10'u kahvaltıyla, yüzde 20-30'u öğle yemeğiyle, yüzde 30-40'ı akşam yemeğiyle, yüzde 30'u ise ara öğünlerle verilmelidir" dedi.

Uzmanlar, diyabetik gebeliklerin yanı sıra gebelik döneminde ortaya çıkan diyabetin de hem anne hem de bebek sağlığı açısından büyük risk taşıdığına değinerek, "Özellikle normalden büyük olan bebeklerde normal doğum sırasında omuz takılması gibi sorunlar sık yaşanacağı için doğum ağırlığı 4 bin gramdan fazla olan bebekler sezaryen ile dünyaya getirilmelidir Gebeliğinde diyabet problemi yaşayan anne adaylarının doğumdan sonra da hem tedavilerinin hem de diyetlerinin dikkatli bir biçimde planlanması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler