HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diyarbakır'da bayram namazı kaçta? Bayram namazı nasıl kılınır?

Bir Ramazan ayı daha sona eriyor ve yarın Diyarbakır ile diğer illerimizde sabahleyin bayram namazı kılınacak. Bayram namazı için insanlar camiye gidecekler. Peki Diyarbakır'da bayram namazı saat kaçta? Diyarbakır ve diğer illerde insanlar bayram namazı vakti için alarmı saat kaça kurmaları gerekiyor? İşte Bayram namazının kılınışı, kaç rekat olduğu, İstanbul ve diğer iller için kesin bayram namazı saati haberimizde...

Diyarbakır'da bayram namazı kaçta? Bayram namazı nasıl kılınır?

Ramazan ayının sonuna geldik ve yarın bayram namazı kılınacak. Bayram sabahı demek bayram namazı demektir ki yarın Türkiye'deki tüm iller ve Diyarbakır için bayram namazı saati geldiğinde insanlar camilerde cemaatle birlikte namaz kılacaklar. Doğu'nun Parisi Diyarbakır'da bayram namazı saat kaçta haberimizin devamından öğrenebilir ve kalkış saatinizi ona göre ayarlayabilirsiniz. Ayrıca bilmeyenler ve ya yılda iki defa olduğu için hatırlamakta zorlanan için bayram namazı nasıl kılınır sorusunun cevabı, yarın yakınlarınıza gönderebileceğiniz bayram namazı mesajları haberimizin devamında...

DİYARBAKIR'DA BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA?

Bilindiği gibi bayram namazı, cemaatle kılınması gereken bir namazdır. Bu nedenle yarın sabah İstanbullular bayram namazı kılmak için en yakınlarındaki camiye gidecekler. Geç kalmak istemiyorsanız saatinizin alarmını İstanbul'un bayram vaktine göre ayarlamanız gerekiyor. İşte Diyarbakır bayram namazı vakti...

Diyarbakır bayram namazı saati: 05:42

Diğer illerimiz için bayram namazı saatlerini aşağıdaki bağlantıdan öğrenebilirsiniz.

Tüm illerin bayram namazı saatleri için tıklayınız

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Sene de iki defa kılınan bayram namazının kılınışı sık sık unutulmaktadır. Bu yüzden hemen her yıl bayram öncesi insanlar internette "Bayram namazı nasıl kılınır?" Diye arama yapıp kılınışı yeniden hatırlamak isterler. İşte bayram namazı nasıl kılınır sorusunun cevabı:
Bayram namazının Kılınışı:
Birinci Rek'at:

1) Cemaat düzgün sıralar halinde imamın arkasında yer alır ve "Niyet ettim Allah rızası için Ramazan yada Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum imama" diye niyet eder.

2) imam "Allahu Ekber" deyip ellerini yukarıya kaldırınca. Cemaat de "Allahu Ekber" diyerek ellerini yukarıya kaldırıp göbeği altına bağlar.
içinden "Sübhaneke"yi okur. Bundan sonra üç kere tekbir alınır. Tekbirlerin alınışı şöyledir:
içinden "Allahu Ekber" diyerek (iftitah tekbirinde oldugu gibi) ellerini yukarıya kaldırıp sonra aşağıya salıverirler. Burada kısa bir süre durulur.
ikinci Tekbir: ikinci defa "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılıp yine aşağıya salıverilir ve burada da birincide oldugu kadar durulur.
Üçüncü Tekbir: Sonra yine "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılır ve aşağıya salıverilmeden bağlanır.

4) Bundan sonra imam, içinden "Euzü Besmele", açıktan Fatiha ve bir sure okur .(Cemaat bir şey okumaz, imamı dinler)

5) Rüku ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.
Bayram Namazının Kılınışı İkinci Rek'at:
iBesmele,çinden açıktan da Fatiha ve bir sure okur. Sure bitince imam yüksek sesle, cemaat da içinden
(birinci rek'atta oldugu gibi) üç kere daha tekbir alır, üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan, dördüncü tekbir ile rükua varılır,.sonra da secdeler yapılarak oturulur.

7) Oturuşta. İmam ve cemaat, Ettehiyyatü. Allahumme salli, Allahumme barik ve Rabbena atina... duasını okuyarak önce sağa, sonra sola selam verip namazı bitirirler. Namazdan sonra hutbe okunur. Kurban bayramı namazının kılınışı da bunun gibidir. Sadece niyeti değişiktir.

DİYARBAKIR'DA BAYRAM NAMAZI KILABİLECEĞİNİZ CAMİLER

Diyarbakır Ulu Camii
Ali Paşa Cami
Behram Paşa Cami
Palu (safa) Cami
Hoca Ahmet Cami
Nebi (Peygamber) Camii
Melek Ahmet Paşa Camii
Lala Kasım Bey Cami
Salos Cami - Diyarbakır
Silvan Ulu Cami
Selahaddin-i Eyyubi Camii
Karabehlülbey (Mira) Camii
İskender Paşa Cami -Diyarbakır
Fatih Paşa (Kurşunlu) Camii - Diyarbakır
Hüsrev Paşa Cami - Diyarbakır
Ergani Ulu Cami
Nasuh Paşa Cami - Diyarbakır
Rağıbiye Cami - Diyarbakır

RAMAZAN BAYRAMI MESAJLARI

Tabii bayram namazı demek Ramazan bayramının başlangıcı demektir. Ramazan bayramında insanlar bayramlıklarını giyecek, yakınlarını, sevdiklerini, büyüklerini ziyaret edip bayram mesajları paylaşacaklar. Siz de aşağıdaki mesajlar içinden beğendiğinizi seçip yakınlarınıza bayram mesajı gönderebilirsiniz.

- Her şeye kadir olan yüce Allah, bizleri, doğru yoldan ve sevdiklerimizden ayırmasın! Hayırlı ve bereketli Ramazan Bayramları dileğiyle..

- Bu değerli Ramazan Bayramında, kainatın yaratıcısı ve alemlerin rabbi bağışlayıcı ve acıyıcı yüce Allah tüm dualarınızı kabul etsin. Hayırlı ve bereketli Ramazan Bayramları dileğiyle.

Dostluğu, sevgiyi ve geleceği… Aşımızı, ekmeğimizi, soframızı… Hüznümüzü, acımızı, yalnızlığımızı paylaştığımız; birlik ve beraberliğimizi, kardeşlik ve dostluğumuzu en sıcak şekilde hissedeceğimiz mübarek Ramazan Bayramınızı tebrik eder, mutluluklar dilerim.

Adaletin terazisi, Varlığın Yaratıcısı, merhametin tek göstergesi Olan Yüce Yaratan ALLAH Hayırlı Dualarda Bulunan Muminlerinin Dualarını Kabul Eder, Bu hayırlı bayramda Dualarımız Yüce ALLAH a Mübarek Ramazan Bayramınız Hayırlara Vesile Olur inşallah.

Bir avuç dua, bir kucak sevgi, sıcak bir mesaj kapatır mesafeleri, birleştirir gönülleri, bir sıcak gülümseme, bir ufak hediye daha da yaklaştırır bizi birbirimize. Kalbiniz nur, eviniz huzur dolsun. Ramazan Bayramınız bereketli olsun!

Bugün Bayram! Mübarek Ramazan Bayramı Tüm insanlar birbirlerine daha çok yakınlaşsın, dargınlıklar ortadan kalksın, kardeşlik ve dostluk duyguları daha da kuvvetlensin. Tüm insanlar neşe ve mutluluk denizinde yüzsün. Bugün sevinç günü, kederleri bir yana bırakıp mutlu olalım. Ramazan Bayramı'nı doya doya yaşıyalım. Hayırlı bayramlar.

Bayram sabahları, demli bir çay, su böreği, bayram şekerleri, şeker isteyen çocuklar, Ramazanlık hayvanların sesleri, bir telaş bir koşturmaca. Köprü hep kalabalık, bayram programları, kolonya ikramları, bayram harçlıkları, uzun bayram tatilleri, ev gezmeleri, kısa hal hatır sormalar, el öpenlerin çok olsunlar ve daha bir dolu küçük ayrıntı. Hayatın üzerindeki 'pause' düğmesine dokunun... Kısa bir süre için hayatı durdurun. Mutlu bayramlar...

- Varlığı ebedi olan, merhamet sahibi, adaletli yüce Allah kendisine dua edenleri geri çevirmez. Dualarınızın rabbin yüce katına iletilmesine vesile olan Ramazan Bayramınız mübarek olsun.

- Ramazan Bayramınız kutlu, yüreğiniz umutlu, umutlarınız atlı, sevdanız kanatlı, mutluluğunuz katlı, sofranız tatlı, mekânınız tahtlı, ömrünüz bahtlı olsun…

- Sevgi söze dolarsa dua olur, dua Allah’a ulaşırsa nur olur, aynı yolda birleşen dualarımızın nur’a dönüşüp rabbimize ulaşması dileği ile bayramın kutlu olsun.

BAYRAM NAMAZI FARZ MIDIR?

İşrak vaktinde, iki rekat bayram namazı kılmak, Cuma namazı gibi erkeklere vaciptir. Ancak Cuma namazından farklı olarak bayramlarda hutbe sünnettir ve namazdan sonra okunur.

BAYRAM NAMAZI HUTBESİNİ DİNLEMEK ŞART MI?

Bayram namazı hutbesi, Cuma namazı hutbesinden farklı olarak namaz kılındıktan sonra okunur. Bayram namazı hutbesi aynı zamanda sünnettir. Hanefîler’e göre, bayram namazının sıhhat şartları, hutbe dışında Cuma namazının sıhhat şartları ile aynıdır. Sadece hutbe, Cuma namazında sıhhat şartı olduğu halde, bayram namazında sünnettir. Yine hutbe Cuma namazında namazdan önce, bayramda ise namazdan sonra okunur. Diğer yandan Cuma namazının hükmü aynî farz olduğu halde, bayram namazının hükmü vaciptir.

KADINLAR BAYRAM NAMAZI KILABİLİR Mİ? BAYRAM NAMAZINI KİMLER KILABİLİR?

Cuma namazı, akıllı, ergenlik çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve mukim erkek Müslümanlara farzdır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olanlar cuma namazı kılmakla yükümlü değildirler. Ancak cuma namazını kılmaları halinde bu namazları geçerli olup ayrıca öğle namazı kılmaları gerekmez.

Hz. Peygamber (s.a.s.): “Cemaatle cuma namazı kılmak, her Müslüman’a farzdır. Ancak, köle, kadın, çocuk ve hastaya farz değildir” (Ebu Davud, Salat, 216) buyurmuştur. Diğer bir hadislerinde ise: “Kadın, çocuk, köle ve hasta hariç, cuma namazı her Müslüman’a farzdır.” (Beyhaki, es-Sünenü’l-kübra, III, 246; İbn Ebi Şeybe, Musannef, 4, 65, H. No: 5190) buyurmuştur.

Cuma namazının kadınlara farz kılınmamış olması, onlar hakkında bir mahrumiyet değil bir muafiyettir. Diledikleri takdirde, camiye gidip cemaatle cuma namazı kılmalarında dinen bir engel yoktur. Hatta, hutbe ve vaazlardan istifade etmeleri için cuma namazlarına devam etmeleri tavsiye olunur.

Bayram namazlarında da aynı durum söz konusudur. Hz. Peygamber döneminde kadınların, namaza katıldıkları; adetli oldukları için namaz kılamayacak durumda olanların ise Musallanın kenarında durup tekbirlere katıldıkları ve hutbeyi dinledikleri bilinmektedir (Buhari, Salat 2; Müslim, Salatü’l-ideyn, 10, 11).

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler