Canan ALTINTAŞ- Serdar SUNAR/DİYARBAKIR, (DHA)- DİYARBAKIR'da, son 1 ay içerisinde 7 kuyumcunun soyulmasına tepki gösteren kuyumcular, yarım gün kepenk kapatma eylemi yaptı. Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Akkul, toplumsal olaylarda şüphelileri tespit etmede, trafik kazalarında mobeselerin kullanıldığını belirterek, "Kuyumcu soygunlarında mobeseler devre dışı mı bırakılıyor?" dedi.
Diyarbakır'da son bir ay içerisinde 7 kuyumcunun soyulmasına tepki gösteren kuyumcular işyerlerini yarım gün kapattı. Kuyumcu esnafı ile birlikte yaptığı basın açıklamasında, 250 üyelerinin olduğunu söyleyen Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Akkul, kuyumculara yönelik artan hırsızlık ve soygunlardan tedirgin olduklarını söyledi.
Kentte son 1 ayda 7 kuyumcunun gasp ve hırsızlık olaylarına maruz kaldığını ve bu işyerlerinin mobese kameralarına ve emniyet binalarına yakın olduğunu vurgulayan Akkul, şöyle devam etti:
"Daha büyük tedirginliğimiz ve tüm esnafımızı rahatsız eden ise, faillerin bir türlü yakalamamasıdır. Bu tür olayların tekrar yaşanması ise kaçınılmazdır. Oda olarak gasp ve soygunlara yönelik yaptığımız araştırmalarda önemli ve ilginç sonuçlar elde ettik. Son 1 ayda kentte meydana gelen hırsızlık olaylarında aynı soyguncular aynı elbiselerle yüzleri net olarak görünüyor ve ne ilginçtir ki gözaltına alınan bu şahıslar maalesef mahkemece serbest bırakılmıştır. 2011yılında gaspa uğrayarak öldürülen kuyumcu arkadaşımızın failleri hala yakalanmamıştır. Gasp, hırsızlık ve soyguna maruz kalan kuyumcu arkadaşlarımızın iş yerleri mobese kameralarının görüş açısı içerinde olmuştur. Bu mobeseler araçların plakasını net bir şekilde görebiliyor, araç sahiplerine ceza kesilebiliyor. Toplumsal olaylarda şahısları tespit edebiliyor. Bu şahıslar bu şekilde görülebiliyorsa kuyumcular olarak bizde soruyoruz. Milyonlarca lira verilerek yapılan bu teknoloji harikası bu mobeseler kuyumcular soyulunca mı devre dışı kalıyor. Bu kafamızda büyük bir soru işaretiyle bulunmaktadır."
Akkul, yetkilileri uyarmak istediklerini, bir daha bu tür olayların yaşanmamsı, esnafın can ve malına zarar gelmemesi için yetkililerin gerekli önlemleri almasını istediklerini belirterek, "Faillerin bir an önce yakalanmasını istiyoruz. Aksi taktirde bundan sonra esnafımıza yönelik bir olayda bunun sorumluları kim ise nasıl hesap vereceğini iyi düşünmelidir. Bu olan vakaların sadece mobese kameraları arasında 3-5 metre en fazla da 10 metredir. Bizim en büyük sorunumuz bu faillerin yakalanmamsıdır. Bu soyguncular bir iş yerine girmeden önce en az 5 kez keşfe gidiyor. Keşfe gittikleri sırada da maske takmaz. O mobese kameralarından nasıl yakalanmıyor o şahıslar. Şu anda kentimizde 250 esnafımız bir günlük protesto niteliğinde kepenk kapatmış durumdadır. Temennimiz bir daha olmaması ancak bir daha olursa bu 250 esnafımız bu kentte yürüyecek" dedi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akkul, "Şehitlik semtinde bir arkadaşımızın olayında yüzleri net görünen soyguncular aynı kıyafetle o akşam alınıyor. Savcıya götürülüyor ve serbest bırakılıyor. Bu nasıl oluyor? Açık ve net söylüyorum emniyetin de mahkemenin de burada eksiği vardır. Herkes görevini yapması gerekir. Biz tedbirlerimizi alıyoruz. Kuyumcularımızda kamera sistemimiz var hem içerde hem de dışarıda, alarm sistemimiz ve otomatik kepeklerimiz mevcuttur. Yetkililerle görüştük ve taleplerimiz oldu. Yine talep ediyoruz. Devriye timleri istiyoruz. Bu faillerin yakalanmamasından dolayı olayların bir daha yakalanmayan kişinin bu olayı bir daha yapmasına teşviktir. Yaklaşık 10 kilo kadar altın çalınmış ve gasp edilmiştir" diye konuştu.
Akkul, elektrik kesintilerin de kuyumcular için önemli bir sorun olduğunu ifade ederek, "Elektrik kesintileri bizi çok mağdur ediyor. Net söylüyorum yüzde 60'ı asansörlü vitrin kullanıyor. Asansörlü vitrinle kalkıp iniyor. Esnaf geliyor iş yerine vitrine basınca vitrin yükselmiyor. 250 esnafın imzasıyla biz DEDAŞ'ı mahkeme veriyoruz. Son 10 yıldır bize yaptıkları zulümü mahkemeden talep edeceğiz" diye konuştu.