DENİZLİ (İHA) - Denizli Tarım İl Müdürlüğü, doğadan toplanan mantarlarla ilgili uyarıda bulundu.
Denizli Tarım İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Honaz İlçesinde Hatice Ortaeri ve Perihan Ortaeri isimli şahısların geçen hafta ormanlık alanda topladıkları mantarı yiyerek zehirlenmesi üzerine bölgede inceleme başlatıldı.
Denizli Tarım İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, zehirlenmelerin tekrar yaşanmaması için uyarılarda bulunuldu. Birçok yabani mantarın tabiatta bulunduğu belirtilerek şu görüşlere yer verildi: "Ancak doğal yetişmiş mantarları toplayan kişi bu konuda uzman olmadığı takdirde zehirlenme ve ölümlerle karşılaşabilir. Bazı mantarlar az miktarda alınsa bile insanı öldürecek kadar zehirlidir. Zehirli mantarları kolayca tanımak için pratik ayrım noktaları yok. Bu nedenle iyi tanınmayan, yabani, bilinmeyen mantarların tüketilmemesi gerekir. Yenebilen ve zehirli mantarlar yan yana yetişebilir. Yenebilen ve zehirli türler birbirine o kadar benzer ki bunu ancak bir mantar bilimci ayırt edebilir."
Zehirli mantarların tadının yenilen mantarlardan farklı olmadığı belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Etinin rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamaz. Mantar pişirilirken içine gümüş kaşık veya yüzük sokulur siyahlaşırsa zehirlidir. Mantarın yanında veya yakınında demir parçası varsa o mantar zehirlidir. Ağaç üzerindeki mantarlar yenir zehirlisi yoktur, böceklerin yediği mantarlar zehirli değildir gibi bilimsel geçerliliği olmayan kulaktan dolma bilgilere inanılmamalı."
Ülkemizde son yıllarda kültür mantarcılığı yetiştiriciliğinin geliştiği ifade edilerek şu tavsiyelerde bulunuldu: "Doğal olarak yetişen mantarlar da besin ve ticari ürün olarak kullanılmaktadır. Denizli'de 21 işletme tarafından yıllık 100 ton yaprak ve 180 ton beyaz olmak üzere toplam 280 ton kültür mantarı üretilmektedir. Orman gibi açıktan toplanan mantarlar ve üretim şartları sağlıklı olmayan ve ambalajlanmayan mantarlar kesinlikle tüketilmemelidir."