Dünyaya bebek getiren ilk erkek unvanını kazanan Thomas Beatie, meğer dünya üzerinde doğum yapan ilk erkek değilmiş! Hayvanlar aleminde erkeğin gebe kalması nadir olsa da rastlanabilen bir şey. Bazı ender durumlarda erkek hayvanlardaki gebeliki dışardan sağlanan kimyasallar ile de sağlanabilmektedir. Denizatı, deniz ejderhası gibi canlıların ise üremesinin bir parçası. İşte dişilerin rollerini çalan erkek canlılar...
Bazı öldürücü tarım ilaçlarının erkek kurbağalar üzerinde etkili olduğunu ve onların yumurtlamasına sebep olduğunu biliyor muydunuz? 40 Afrika kurbağası üzerinde yapılan son deneylerde atrazinli(tarım ilacı) suda yaşayan kurbağaların yüzde 90’nın testosteron seviyelerinde ve sperm sayılarında azalma oldu. Yüzde 10’u ise tamamen cinsiyet değiştirdi ve yumurtlamaya başladı.
ABD’de Potomac Nehri’nde yapılan araştırmalarda balıkların nehire atılan doğal hormonlar içeren atıklardan etkilendiği ortaya çıktı. Balıkların yüzde 42’sinde yumurtalık benzeri dokular oluştu. Ayrıca yüzde 79’unda cinsel anormallikler görüldü. Balıkların antidepresan içeren atıklardan da etkilendikleri ve bu atıkların balıkların dişileşmesine yol açabileceği anlaşıldı.
Bu kategorinin en ünlüsü şüphesiz denizatıdır. Dişi denizatı yumurtalarını erkek denizatlarına aktarır. Erkek denizatlarında doğuştan kuluçka kesesi bulunur. Bu kesede yumurtaları kendi spermleriyle döllerler. Ortalama 3 hafta süren hamileliğin ardından denizatı üç gün süren doğum sancısı sonucu yaklaşık 200 bebeği denize bırakır.
Birkaç yıl önce araştırmacılar erkeklerde kuluçka kesesinin oluşmasını tetikleyebilecek bir geni keşfetti. Bu gen yardımı ile kuluçka kesesindeki yumurtalar için tuz miktarını ayarlayabiliyor. Deniziğnesi familyasının denizatı dışındaki bir diğer üyesi deniziğnesi balığı da doğum yapmadan önce yumurtaları kuluçka kesesinde bir süre taşır.
Yapraklı deniz ejderhası da denizatı ile aynı familyadan geliyor. Yapraklı deniz ejderhası yaklaşık 250 yumurta bulunan uzun tüpü dişi deniz ejderhasından alıyor. Bu tüpü 9 hafta boyunca taşıdıktan sonra bu süre boyunca rengi de mor, turuncu, pembe arasında değişir, 24 ile 28 saatlik bir periyodun sonunda doğum gerçekleşir. Ama doğan deniz ejderhalarının yalnızca yüzde 5’i yaşar.