ERZURUM (İHA) - Yüksek dağları ve elverişli pistleriyle Doğu Anadolu'daki kayak merkezleri, kayak severler için birbirinden farklı alternatifler sunuyor.
Türkiye, doğal yapısındaki ve iklimindeki çeşitlilik nedeniyle, kar ve kayak sevenler için gerçek bir cennet. Palandöken gibi ünlenmiş yerlerin yanı sıra, Doğu Anadolu'da kış sporları yapmaya uygun kadar çok sayıda yer var. İşte, Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Doğu'daki kayak merkezleri:
Erzurum-Palandöken: 3 bin 185 metre zirveye sahip Palandöken Dağları, Erzurum'un güneyinde yer alıyor ve doğu-batı yönünde uzanıyor. Türkiye'de kış turizmi için yapılan ilk ciddi ve kapsamlı proje, Erzurum-Palandöken Kış Sporları ve Turizm Mastır Plan Çalışması. Yapılan çalışmada, Palandöken Dağlarının, doğal yapısı ve iklimi ile uluslararası kış sporları merkezi niteliğine sahip olduğu tespit edildi. Projede, 3 alan üzerinde günde toplam 32 bin kişinin kayak yapabileceği, uluslararası yarışmaların, hatta kış olimpiyatlarının düzenlenebileceği, 6 bin kişinin doğrudan istihdam edilebileceği öngörülüyor.
Ulaşım: Erzurum'a Ankara ve İstanbul'dan her gün uçak seferleri gerçekleştiriliyor. Kayak merkezi, Erzurum şehir merkezine 5 kilometre mesafede, havaalanına ise yalnızca 10 dakika uzaklıkta bulunuyor. Sivil havaalanının açılması da ulaşım açısından önemli bir gelişme olarak dikkat çekiyor. Ayrıca, kış mevsimi boyunca şehir merkezinden halk otobüsü seferleri düzenleniyor.
Coğrafya: Erzurum, Türkiye'nin en yüksek ve soğuk illerinden biri. Şehirde sert kara iklimi hüküm sürüyor. Yılın 150 günü karla örtülü olan Erzurum'da, normal kış koşullarında kar kalınlığı 2-3 metreye ulaşıyor. Hakim rüzgar yönleri ise güney ve batı.
Kayak Alanı: 2 bin 200-3 bin 176 metre yükseklik kuşağı üzerinde yer alıyor. Karasal iklim nedeniyle, mevsim boyunca "toz kar" üzerinde kayak yapılabiliyor. 10 Aralık-10 Mayıs arasındaki dönem, kayak etkinlikleri için en uygun zaman.
Konaklama ve Diğer Hizmetler: 4 ve 5 yıldızlı konaklama tesisleri, kayak evi, günübirlik tesisler ve lokantalar bulunuyor. Kayak dersi ve malzeme kiralama hizmetleri veriliyor.
SARIKAMIŞ'TA, SADECE ALPLER'DE OLAN KRİSTAL KAR BULUNUYOR Mekanik Tesisler ve Pistler: Palandöken Kayak Merkezi'ndeki pistler, dünyanın en uzun ve dik kayak pistleri arasında yer alıyor. En uzunu 12 kilometre olan kayak pistlerinin toplam uzunluğu 28 kilometreyi buluyor. Başlangıç ve varış noktaları arasındaki yükseklik farkı bin metre olan Palandöken'de, Slalom ve Büyük Slalom yarışmaları için 2 adet tescilli kayak pisti mevcut (Ejder Pisti ve Kapıkaya Pisti)
.
Palandöken Kayak Merkezi'nde; 5 adet telesiyej (toplam 4 bin 500 kişi/saat kapasiteli), 1 adet teleski (300 kişi/saat kapasiteli ), 2 adet baby lift (toplam bin 800 kapasiteli) ve 1 adet gondol lift (bin 500 kişi/saat kapasiteli) pist hizmet veriyor.
Kars-Sarıkamış: Sarıkamış ilçe merkezinin güneydoğusunda yer alan kayak merkezi, 2 bin 634 metre yüksekliğindeki Kars'a 55 kilometre mesafede. Sarıkamış'ta bulunan Çamurlu Dağ'da çamlar arasında kurulu olan Sarıkamış Kayak Merkezi, kar kalitesi açısından önem taşıyor.
Toplam 12 kilometreyi bulan 5 etaplı piste sahip 2 bin 500 rakımlı Cıbıltepe'nin muhteşem bir doğal güzelliği var. Kristal karla kaplı olması ise Cıbıltepe'yi kayakçılar açısından daha cazip hale getiriyor.
Ulaşım: Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars Havaalanı'na 50 kilometre, şehir merkezine ise 60 kilometre uzaklıkta. Kayak tesislerine, en yakın havaalanından (Kars Havaalanı 40 dakika ve Erzurum Havaalanı 90 dakika) otobüsle ulaşmak mümkün. Şehir merkezinden kayak tesislerine ulaşım ise özel araçlarla sağlanabiliyor.
Coğrafya: Kayak alanı 2 bin 100-2 bin 634 metre yükseklikleri arasında, sarıçam ormanları içerisinde yer alıyor. Normal kış şartlarında 1.5 metre dolayında olan kar, kayak yapmak için oldukça elverişli ve sadece Alpler'de olan kristal kar özelliği gösteriyor. Sarıkamış'ta kayak için en uygun zaman, 20 Aralık-20 Mart tarihleri arası. Yörede karasal iklim hakim. Hakim rüzgar yönleri ise güney ve batı. Sarıkamış ve çevresi; Alp disiplini, Kuzey disiplini ve Tur Kayağı etkinlikleri için çok uygun koşullara sahip.
ERZİNCAN, TÜRKİYE'NİN EN UZUN TELESKİ LİFTLERİNDEN BİRİNE SAHİP Konaklama ve Diğer Hizmetler: Sarıkamış Kayak Merkezi'nde, 2 devlet konuk evi ve konaklama tesisleri bulunuyor. Tesislerde, kayak öğretmeni ve kiralık kayak malzemesi temini mümkün. İlk yardım, güvenlik ve sağlık hizmetleri veriliyor. Sarıkamış ilçesindeki konaklama yerleri ve hastanelerden de istifade ediliyor.
Mekanik Tesisler ve Pistler: Sarıkamış Kayak Merkezi'nde; 2 adet telesiyej, 1 adet teleski tesisi hizmet veriyor. Sarıçam Kayak Tesisleri 2 bin 400 kişi/saat kapasiteli, diğer telesiyej ise 800 kişi/saat kapasiteli. Ayrıca, Sarıkamış'ta Cıbıltepe'ye Turizm Bakanlığı tarafında 2 adet 4'lü teleski yaptırılmış bulunuyor.
Erzincan: Ulaşım: Yıldırım Akbulut Kayak Tesisleri, Erzincan-Sivas E-80 devlet karayolu üzerinde ve Erzincan'a 42 kilometre mesafede olup, ulaşım yolu tamamen asfalt, üstelik yaz-kış açık. Tesislerde, Alp disiplininde kayak yapılıyor.
Konaklama ve Diğer Hizmetler: 60 kişi kapasiteli otel; 100 kişilik yemek ve toplantı salonu, sporcu odaları ve saunası ile her türlü konfora sahip. Kış ve dağ sporlarının yanı sıra yayla turizminde de öne çıkan Yıldırım Akbulut Kayak Tesisleri'nde, malzeme kiralamak ve kayak dersi almak mümkün.
Mekanik Tesisler ve Pistler: Toplam 30 bin metrekare alan üzerine inşa edilmiş olan tesislerde, üst istasyondan başlayan 5 adet pist mevcut. Yüzde 50 meyilli ve 800 metrelik dere içi pisti, profesyoneller için. Bin metrelik su deposu pisti, 2 bin metrelik köy yolu pisti, bin 200 metrelik yamaç sırtı pisti ve bin 800 metrelik karşı sırt denilen pist, profesyonel-amatör tüm kayakçılara hitap ediyor.
Teleski olarak Türkiye'nin en uzun liftlerinden. Uzunluadöken'de, Slalom ve Büyük Slalom yarışmaları için 2 ağu bin 26 metre. Alt istasyon rakımı bin 927 metre ve üst istasyon rakımı 2 bin 155 metre. Kot farkı ise 228 metre. Tesis, 110 askı ve 110 kw'lık bir güçle çalışıyor. Aynı anda 110 kişi taşınmakta olup, saatteki taşıma kapasitesi bin 200 kişi. Mahallinde kiralamaya müsait 100 kayak takımı mevcut.
Tesislerde ayrıca; Valilik Kupası, Kurtuluş Kupası, okulların yarı yıl tatillerinde İl Spor Merkezi Kayak Kursu ve İl Birinciliği yarışmaları düzenleniyor.
AĞRI'YA ANKARA VE İSTANBUL'DAN UÇAKLA GİTMEK MÜMKÜN Ağrı-Bubi Dağı: Ağrı ili sınırları içinde yer alan kayak merkezi, şehir merkezine 18 kilometre mesafedeki Bubi Dağı'nda kurulu.
Ulaşım: Ankara ve İstanbul'dan haftanın belirli günlerinde uçak seferleri düzenleniyor. 18 kilometre uzaklıktaki şehir merkezine ulaşım, özel araçlarla mümkün.
Coğrafya: Karasal iklimin hüküm sürdüğü merkezde kayak için en uygun sezon, aralık-nisan ayları. Alpin çayırlarla kaplı merkezde, kayak mevsiminde kar yüksekliği 1-2 metreyi buluyor.
Konaklama ve Diğer Hizmetler: Ağrı İl Özel İdare Müdürlüğü'ne ait bir kayak evinin hizmete girdiği merkezde, 60 kişilik bir kafeterya da yer alıyor.
Mekanik Tesisler ve Pistler: Bubi Dağı Kayak Merkezi'nde; uzunluğu bin 227 metre olan 600 kişi/saat kapasiteli teleski hizmet veriyor. Ayrıca, Ağrı'ya 45 kilometre ve Eleşkirt ilçesine 4 kilometre uzaklıkta, 4 kişilik iskemleli sökülebilir telesiyej tesisi yapılmış bulunuyor. Tesis uzunluğu bin 650 metre olup, kapasitesi bin kişi/saat.
Bingöl-Yolaçtı: Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Bingöl ili sınırları içinde yer alan kayak merkezinin şehir merkezine olan uzaklığı 25 kilometre.
Ulaşım: Ankara'ya 916, İstanbul'a bin 313 kilometre uzaklıkta bulunan Bingöl'e, her gün çeşitli illerden karşılıklı otobüs seferleri düzenleniyor. Kayak tesislerine ulaşım ise özel araçlarla mümkün.
Coğrafya: Karasal iklime sahip olan kayak merkezinde sezon, aralık ayında başlıyor ve mart ayına kadar devam ediyor.
Konaklama ve Diğer Hizmetler: 50 yatak kapasiteli bir kayak evi bulunuyor. Sağlık ve diğer hizmetler için Bingöl kent merkezinden faydalanılıyor.
Mekanik Tesisler ve Pistler: Uzunluğu 925 metre olan 500 kişi/saat kapasiteli teleski tesisi bulunuyor. Pist uzunluğu bin metre olup, acemi ve ileri düzey kayakçılar için güzergahlar yer alıyor. Alt istasyon bin 650, üst istasyon ise bin 890 metre. Ortalama meyil ise yüzde 25.
BİTLİS, KIŞ SPORLARI YERLEŞİM YERİ Bitlis: Diyarbakır-Tatvan-Van karayolu üzerinde, Van Gölü'nün yaklaşık 25 kilometre güneydoğusunda yer alan Bitlis, aynı zamanda kış sporları yerleşim yeri. Kayak alanları kentin içerisinde.
Ulaşım: Ankara'ya bin 100, İstanbul'a bin 504, İzmir'e ise bin 465 kilometre uzaklıkta bulunan Bitlis'e, her gün çeşitli illerden karşılıklı otobüs seferleri düzenleniyor. Hava yolu için Muş Havaalanı (85 km) ya da Van Havaalanı (160 km) kullanılıyor.
Coğrafya: Ilıman karasal iklime sahip merkezde kayak sezonu aralık ayında başlıyor ve nisan ayına kadar devam ediyor. Bitlis ve çevresi, kış mevsiminde sürekli kar yağışı alıyor ve kar kalınlığı 100-200 santimetre arasında oluyor.
Kayak alanları kent merkezinin doğu ve batı kesimlerinde yer alıyor. Doğudaki Dideban (bin 821) ve Sapgör Dağları ile, batıdaki Altınkalbur Dağları kayak alanı olarak kullanılıyor.
Konaklama ve Diğer Hizmetler: Bitlis Kayak Merkezi'nde bir kayak evi bulunuyor. Konaklama ve diğer hizmetler için kentin imkanlarından faydalanılıyor.
Mekanik Tesisler ve Pistler: Kayak tesisleri, batıdaki Altınkalbur dağlarında yer alıyor. Uzunluğu 726 metre, kapasitesi 720 kişi/saat olan bir adet teleski tesisi bulunuyor.
Gümüşhane-Zigana: Zigana Kayak Merkezi, Gümüşhane il sınırları içerisinde yer alıyor.
Ulaşım: Gümüşhane'ye 40, Trabzon'a 60 km mesafede bulunan kayak merkezi, Zigana Geçidi'nin doğusunda, anayola 500 metre uzaklıkta. Şehir merkezinden tesislere ulaşım, özel araç veya yolcu otobüsleri ile mümkün.
Coğrafya: Genellikle ormanlık alan ile kaplı olan kayak merkezinde, kayak alanları bin 900-2 bin 500 metre yüksekliklerinde ve çimle kaplı. Kayak sezonu aralık ayında başlıyor ve nisan ayına kadar devam ediyor. Kar kalınlığı ise 100-150 santimetre.
Konaklama ve Diğer Hizmetler: Zigana Kayak Merkezi'nde bir kayak evi bulunuyor.
Mekanik Tesisler ve Pistler: 1 adet teleski ve 1 baby-lift bulunuyor. Tesisin uzunluğu 661 metre, kapasitesi ise 843 kişi/saat. Kayak pistinin genişliği 100-200 metre ve ortalama meyil yüzde 20.
Bayburt-Kop Dağı: Kop Dağı Turizm Merkezi, Kop Dağı yaylasında yer alıyor. Altyapı hizmetleri tamamlanmış durumda ve İl Özel İdaresi'ne ait 112 yataklı bir konuk evi bulunuyor.