Manisa'nın maden faciası ile sarsılan Soma İlçesi'nde, özel bir banka şubesine yatırdığı toplam 206 bin liralık yardım parası banka memuru tarafından dolandırılan şehit madenci eşi Meryem Gül, "O parayla ev alıp, oğlumun sünnetini yaptıracaktım" dedi. Kaymakam Bahattin Atçı ise konuyla ilgili soruşturmanın 3 aydır sürdüğünü, bazı ailelerin mağdur olduğunu belirtip, bankanın faiziyle zararlarını karşılayacağını söyledi.
Geçen yıl 13 Mayıs'ta Soma'da yaşanan ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciada eşi Ali Gül'ü kaybeden Meryem Gül'e ait olan, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda (AFAD) toplanan yardım paralarını yatırdığı hesabı, bir banka çalışanınca boşaltıldı. İki çocuğuyla hayata tutunmaya çalışırken bir yandan da eşinden kalan borçları ödemenin derdine düşen Meryem Gül, 2 defada aldığı 176 bin lira ve eşiyle birlikte ev almak için biriktirdikleri ve özel sigortadan aldıkları 30 bin lirayı üzerine ekleyerek Soma'daki bir bankaya götürdü. Eniştesiyle birlikte parayı açtıkları hesaba yatırdı.
Soma'da bir bankada madenci yakınlarının hesaplarının boşaltıldığını duyan Gül, soluğu parasını yatırdığı özel banka şubesinde aldı. Banka görevlilerince hesabına bakıldığında onun da hesabının boşaldığı ortaya çıktı. Bankadaki yetkililer paranın kendisine iade edileceğini, konunun araştırılacağını, biraz beklemesini söyledi. Ancak üzerinden yaklaşık 2 ay gibi bir zamanın geçmesine rağman hala paradan ses çıkmayınca bu kez Soma Kaymakamlığı'ndan yardım istedi. Kaymakamlık, Gül'ün şikayet dilekçesini Cumhuriyet Savcılığı'na yönlendirdi.
Çaresizlik içinde olduğunu belirten Meryem Gül, "Eşimin 30 bin lira sigorta parası vardı. Özel bir bankanın Soma Şubesi'ne yatırmıştım. AFAD'da toplanan yardım paralarını alıp, eşimin sigorta parasını yatırdığım banka hesabında birleştirdim. O paralarla ev alacaktım, çocuklarım 7 yaşındaki Rümeysa ve 6 yaşındaki oğlu Mustafa Can'ın eğitim masraflarını karşılayacaktım. Kayınpederim üç katlı binası var. Onun son katında çocuklarımla yaşıyorum. Ölen eşiminden gelenin dışında başka da gelirim yok. Eşim 13 yıllık maden işçisiydi" dedi.
AĞUSTOSTA OĞLUNUN SÜNNETİNİ YAPACAKTI
Yardım paralarıyla oğlunun sünnetini yaptırmaya hazırlandığını anlatan Gül, "Ağustos ayına gün bile belirlemiştim. Ancak, aldığım aylıktan başka elimde para kalmadı. Onu da gündelik giderlerimize bile yetiremiyorum, ne yapacağım bilmiyorum. Paramı alabilirsem oğlumun sünnetini yapacağım" diye konuştu.
"BANKA MEMURUNA GÜVENENLER MAĞDUR OLMUŞ"
Soma Kaymakamı Bahattin Atçı da "Bankada konuyla ilgili 3 aydır soruşturma devam ediyor. Bazı ailelerimiz mağdur olmuş ama bu mağduriyetler banka tarafından giderilecek. Savcılık olaya el koymuş durumda. Adli soruşturma sürüyor. Şu an banka müfettişlerinden rapor bekleniyor. Banka görevlisinin yakalama kararı da çıktı, aranıyor. Yakalandığı yerde tutuklanacak. Banka raporu daha netleşmediği için toplam parayla ve kaç mağdur olduğuyla ilgili bilgi yok. Madenci ailesi dışında mağdur olan başka vatandaşlarında olduğu bilgisi var ama telaşa gerek yok. Bu mağduriyet banka tarafından giderilecek faizleriyle birlikte geri ödenecek. Banka görevlisi, kendisini tanıyan itimat eden kişileri mağdur etmiş. Bankanın genel müdürlüğünden gelen müfettiş banka görevlisinin bütün bilgilerine el koymuş. Rapor hazırlanıyor. Hazırlanan rapor neticesinde hem zararlar karşılanacak hem de adli soruşturma devam edecek. Banka görevlisinin bankayla ilişkisi kesilmiş durumda. Banka görevlisinin öğretmen olan eşinin Güneydoğu'ya tayini çıktığı bilgisini aldım. Muhtemelen o taraflara gitmiş olabilir. Araması çıktığı için kolluk güçleri onu gördükleri yerde adli makamların kararını yerine getirecekler. Bu durum, bir müşterinin yanlış bir işlemi tespit etmesiyle ve yetkililere yanlış bir işlem olduğunu söylemesiyle ortaya çıkmış. Ve müfettişlerin de olaya müdahil olmasıyla olay boyut kazanıyor. Bu durum birkaç senedir devam eden bir olaymış. Banka müşterileri banka görevlisine güvendikleri için konunun arkasını aramamışlar. Belli sınırlı sayıdaki müşterilerinin hesaplarına yapılan bir durummuş" dedi.