NEW YORK (AA) - Gazetecileri Koruma Komisyonu (CPJ), 2014'te dünyada en az 60 gazetecinin görev yaptıkları sırada ya da yazdıkları haberler yüzünden öldürüldüğünü açıkladı.
Merkezi New York'ta bulunan Komisyon'un yayımladığı rapora göre, 2014'te Suriye, Afganistan, Ukrayna, Filistin, Irak, Paraguay, Myanmar, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Gine başta olmak üzere çeşitli ülkelerde en az 60 gazeteci, görevlerini yapmaya çalışırken öldürüldü.
Öldürülen gazetecilerden yüzde 25'ini farklı ülkelerde görev yapan gazeteciler, yüzde 75'ini de yerel muhabirler oluşturuyor.
İç savaşın 4 yıldır devam ettiği Suriye'de bu yıl 17 gazeteci öldürüldü. İç savaşın başlamasından bu yana Suriye'de yaşamını yitiren gazetecilerin sayısı ise 79'a yükseldi.
Amerikan gazeteciler James Foley ve Steven Sotloff, IŞİD terör örgütü tarafından başları kesilerek öldürüldü.
Ukrayna'da yeni hükümet ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmalar da 5 gazeteci ile 2 basın çalışanının hayatına mal oldu.
Yaz aylarında İsrail ile Filistin arasında yaklaşık 50 gün boyunca devam eden çatışmada en az 4 gazeteci ile 3 basın çalışanı yaşamını yitirirken Irak'ta da en az 5 gazeteci görevleri başında öldürüldü.
Bu yıl 3 gazetecinin katledildiği Paraguay, Güney Amerika ülkeleri arasında en fazla gazeteci ölümünün yaşandığı yer oldu.
Myanmar'da 2007'den bu yana ilk kez bir gazeteci öldürülürken Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Hristiyanlar ile Müslümanlar arasındaki çatışmaları izleyen bir gazeteci ile Gine'deki Ebola salgınıyla ilgili haber yapmaya çalışan üç gazeteci de meslekleri uğruna canlarından oldu.
Geçen yıl görevleri başında öldürülen gazeteci sayısı 70'ti.
Komisyon, 18 gazetecinin öldürülmesiyle ilgili soruşturmaların hala devam ettiğini belirtti.
Gazetecileri Koruma Komisyonu, 1992 yılından bu yana her yıl öldürülen gazetecilerle ilgili raporunu yayımlıyor. Raporda uçak-araba kazası ya da hastalıktan kaynaklanan ölümlere yer verilmiyor.