HABER

Dünyanın büyük Kur'anı Kerim'inin tıpkıbasımı Erdek’te

Ahmed Karahisari Mushaf-ı Şerifi" olarak tanınan ve tıpkıbasımı yapılan mushafın biri, açılışı Kurban Bayramı'nda gerçekleşecek olan Piri Reis Camii'nde sergilenecek.

Erdek İlçe Müftüsü İsmail Yalçın, Müftülükte düzenlediği basın toplantısında, Kanuni Sultan Süleyman'ın emri ile 16. yüzyılda yazımına başlanan Kur'an-ı Kerim'in tıpkıbasımının Erdek'te sergilenecek olmasından büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Ahmet Karahisari Mushaf-ı Şerifi adıyla bilinen Kur'an-ı Kerim'in orijinali Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'nde bulunduğunu kaydeden Yalçın, "Süslemeleri ve cildi 1584-1596 yılları arasında nakkaşlar tarafından tamamlanmıştır. Kanuni Sultan Süleyman, 3. Murat ve 3. Mehmet olmak üzere 3 padişah döneminde yazılabilen Osmanlı döneminin en güzel ve en büyük Kur'an-ı Kerim'inde nakkaşlar, müzehhipler ve ciltçiler tüm hünerlerini ortaya koyarak bu şaheseri ortaya koymuşlar" dedi.

Yalçın, Ahmet Karahisari Mushaf-ı Şerifi için özel bir rahle yaptırdıklarını dile getirerek, "Piri Reis Camii'nde özel bir bölüm yapıldı. 6. yüzyılın en büyük şaheserlerinden birisi olarak kabul edilen bu manevi eseri sadece sergilemeyeceğiz. Kur'an-ı Kerim, okunmak için indirilmiştir. O nedenle Ahmet Karahisari Mushaf-ı Şerifi'ni, hazırladığımız özel rahle yardımıyla belli zamanlarda okuyacağız" diye konuştu.

- Topkapı Sarayı Müzesi'nin en değerli eserlerinden

"Ahmed Karahisari Mushaf-ı Şerifi" olarak tanınan ve tıpkıbasımı yapılan mushaf, Topkapı Sarayı Müzesi'nin sahip olduğu en değerli eserler arasında gösteriliyor. Kur'an'ın 220 yaprağının Karahisari tarafından Kanuni Sultan Süleyman döneminde, 1545-55 yılları arasında yazıldığı ve sanatçının ölümüyle yarım kaldığı, Kur'an'ı tamamlayan 80 yaprağın ise muhtemelen manevi evladı Hasan Çelebi tarafından Sultan III. Murad'ın himayesinde 1584-87 yılları arasında yazıldığı belirtiliyor.

Eserin vassalesinin yapılması, cetvellerinin çekilmesi, her sayfanın tezhiplenmesi ve cildinin yapılarak tümüyle tamamlanmasının ise 1584-1596 yılları arasında gerçekleştiği kaydediliyor.

Afyonkarihisar'da 1468'de doğan ve 1556'da vefat eden Karahisari, diğer birçok Osmanlı hattatından farklı olarak Şeyh Hamdullah yöntemini değil Yakut-ı Mustasımi akımını benimsedi ve bu üslubun en güzel örneklerini verdi. (AA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler