HABER

Dünyanın ilk ''iklim mültecileri'' ABD'den çıktı

Washington - Dünyanın ilk kitlesel "iklim mültecileri", iklimlerin değişmesinin baş müsebbibi gösterilen ABD'den çıktı. Amerikan "Earth Policy Institute" araştırma kurumunun müdürü Lester Brown, bir toplantıda yaptığı konuşmada, "Uzmanların çoğu, ilk iklim mültecilerinin Pasifik'teki Tuamotu adalarından çıkacağını düşünüyordu.

Mültecilerin ABD'nin Meksika körfezinden çıkması şaşırtıcı oldu" dedi. Geçen ağustos sonlarında Katrina kasırgasının alt üst ettiği Louisiana ve Mississippi eyaletlerinden bir milyon insanın kaçarak mülteci konumuna düştüğünü hatırlatan Brown, bunların 375 bininin henüz evlerine dönmediğini belirtti.

"İklim mültecisi" olarak tanımladığı bu insanların 250 bin kadarının da hiçbir zaman evlerine dönmeyeceğini tahmin ettiklerini vurgulayan Brown, "Evlerini barklarını terk edenler dönmemeye karar verince iklim mültecisi oluyor" dedi.

Enstitü müdürü, "Dahası, bu başlangıç; daha yıkıcı fırtınalar bizi bekliyor, zira iklim yeni yeni ısınıyor" diye konuştu. Yüzyıl içinde hava sıcaklığının 6 derece artacağını, buzulların eriyeceğini ve bunun kaçınılmaz sonucu olarak deniz seviyesinin yükseleceğini söyleyen Brown, geçen yılki Katrina ve ardından gelen Rita kasırgalarının, Meksika körfezinde deniz suyu yüzey sıcaklığının rekor sayılacak derecede (26) ısınmasından ileri geldiğini belirtti.

"İklim mültecilerinin" sayısının artmasını önleyebilmek için başta ABD olmak üzere bütün ülkelerin enerji politikalarının değişmesi gerektiğini vurgulayan Brown, "Buradaki hükümet yetkilileri, maalesef olayın farkında bile değil..." dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler