HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

E-Vergi levhası sorgulama: e-Vergi levhası nasıl sorgulanır? e-Devlet e-Vergi levhası sorgulama

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanma yetkisi bulunan vergi levhası, mükelleflerin ilgili takvim yılı içinde elde ettiği kazancı ve ödemekle yükümlü olduğu vergi miktarını gösteren resmî bir belgedir. Vergiye esas olan bedeli ve elde edilen kazanca karşılık olan oranı gösterir. Peki e-Vergi levhası nasıl sorgulanır? e-Devlet e-Vergi levhası sorgulama

E-Vergi levhası sorgulama: e-Vergi levhası nasıl sorgulanır? e-Devlet e-Vergi levhası sorgulama

Gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükellefleri vardır. Ticari, zirai, serbest meslek erbabı kazanç sahipleri gelir vergisi mükellefleridir. Anonim şirketler, limitet şirketler ve eshamlı komandit şirketler kurumlar vergisi mükellefleri olarak işlem görürler. Her iki başlık altındaki mükellefler için de ayrı şartlar bulunur. Ayrıca günümüzde birçok resmî işlemin de internet üzerinden sürdürülebilmesi gibi vergi levhaları da elektronik ortamdan ulaşılabilirdir. E-Vergi levhası sorgulama işlemi için e devlet sistemi kullanılabilir.

e-Vergi levhası sorgulama nasıl yapılır?

Elektronik vergi levhaları işletmelerin vergi durumlarını ve tüm bilgilerini rahat olarak ulaşılabilir hâle getirir. Elektronik vergi levhası e-Vergi levhası olarak isimlendirilir. Bu tür vergi levhalarının sorgulanmaları da e-Devlet üzerinden yapılabilir. e-Vergi levhası edinebilmek için GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) resmî internet sitesi üzerinden işlem yapılabilir. Bunun için GİB Dijital Vergi Dairesi internet sayfasına giriş yapılır. Sırası ile şu işlemler uygulanır:

  • Ana sayfada yer alan arama çubuğuna "e-Vergi levhası" yazılır.
  • Çıkan sonuçtan "e-Vergi levhası oluşturma" seçilir.
  • İnteraktif Vergi Dairesi uygulamasına geçiş yapılır.
  • Sayfalardaki yönlendirmeler takip edilir.

e-Vergi levhası nasıl sorgulanır?

e-Devlet e-Vergi levhası sorgulaması dolaylı olarak ya da direkt olarak gerçekleştirilebilir bir işlemdir. Ancak öncelikli olarak e-Devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile giriş yapılmalıdır. Eğer bir e-Devlet şifresi yoksa en yakın PTT şubesi aracılığı ile şahsen başvuru yaparak kişiye özel e-Devlet şifresi temin edebilmek mümkün olur. e-Vergi levhası sorgulama için:

  • T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılır.
  • Açılan sayfada görüntülenen arama butonuna "e-Vergi levhası sorgulama" yazılır ve ilerlenir.
  • Sonraki adımda yazılan durum ile ilgili kurumlar ve uygulamaları listelenir.
  • Gelir İdare Başkanlığı uygulaması seçilir ve ilerlenir.
  • İlgili kısımlar doldurularak ilerlenir ve işlem sonlandırılır.
    Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler