HABER

"EGO'nun hesaplarının ayrışması lazım"

ANKARA (İHA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, EGO'nun özelleştirilmesi için otobüs ve gaz alanlarının birbirinden ayrılacağını bildirdi.

Güler, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda Türkiye-Moldova Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı protokolü imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. EGO'nun BOTAŞ'a olan 900 milyon YTL'lik borcunun tümünün tahsil edileceğine dair bir anlaşmaya varılıp varılmadığının sorulması ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in dün, borcun ana parası dışında faizini ödemeyeceği yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Güler, "Sayın Melih Gökçek bizim büyükşehir belediye başkanımız. Güzel de çalışmaları olan bir belediye başkanımız. Sanki iki taraf ve bir mücadele varmış gibi olayı almamak gerekir. Neticede BOTAŞ'ın alacağı var, onların da borcu var. Borcun bir kısmı Sayın Melih Gökçek'ten önce ve BOTAŞ'ta da bizden önce olan borçtur. Bunun tahsili için kendileriyle uzunca bir süredir görüşüyorduk. Bunun için de yaptığımız görüşmelerde bize bazı önerileri oldu. Bunlardan biri gayrimenkul teklifiydi. Onun dışında da ayrıca son günlerde ödemelerde hızlanmalar oldu. En son 5.5 trilyonluk dava konusu vardı. Davayı BOTAŞ kazandı ve icra muamelesi yapıldı" dedi.

Bu arada EGO'nun da özelleştirilmesini görüştüklerini belirten Güler, "EGO'nun özelleştirilmesi kanun gereği EGO tarafından yapılıyor. Ancak EGO'nun hem otobüs hem gaz faaliyetleri olduğu için hesap ayrışması lazım. Sayın Gökçek bu hafta sonuna kadar bu kanun taslağını hazırlayacağını ifade etti. Kanun taslağı gelince bunun bir yasalaşma süreci var. Yasalaşma süreci başlayacak. Bu noktada düğmeye ortak basmış olduk" diye konuştu.

Güler, ihaleyi Ankara Belediyesi'nin yapıp yapmayacağının sorulması üzerine ise, bundan sonrasının prosedür olduğunu belirterek, "Ben alacağımıza bakıyorum. Haliyle Hazine'nin de alacağı var. Bu noktada bu süreç devam ettiğinde de gerekenler adım adım gerçekleşecektir" dedi. BOTAŞ'ın başarılı çalışmalar yapan bur kuruluş olduğunu dile getiren Güler, "BOTAŞ derdine düşülecek bir kurum değil, gayet başarılı. Daha görüşmelerimiz var. Diğer kaynak getirici, kaynak oluşturucu çalışmalarımız var" diye konuştu.

"NAKİT AKIŞI İLE KAR-ZARARI KARIŞTIRMAYIN" Yenilenebilir enerjide 817 proje olduğunu ve daha önce bunları 2023 yılında bitirmeyi planladıklarını ancak şimdi birkaç yıl içinde bunları bitireceklerini belirten Güler, "Bitirdiğimiz zaman DSİ'nin 50 yılda yaptığına eşdeğer projeyi birkaç yılda gerçekleştirmiş olacağız. Bu çocuklarımız ve torunlarımızın geleceğini oluşturacak çalışmalar" dedi.

Güler, bir gazetecinin "EÜAŞ'ın BOTAŞ'a olan borcunun tahsiliyle ilgili bir çalışma var mı?" sorusuna da "Tabi var" şeklinde cevap verdi. EÜAŞ'ın belediyelerden aydınlatmayla ilgili alamadığı paralar olduğunu bildiren Güler, "Biz bu paraları almadık, alamadığımız için haliyle EÜAŞ da BOTAŞ'ın parasını ödeyemedi. Yani alacaklar ve verecekler biraraya gelince gayet olumlu bir tablo var. BOTAŞ'ın alacağı borcundan çok çok daha fazla. Bir de nakit akışıyla kar-zararı karıştırmamak lazım" diye konuştu.

Rusya'nın bölgesinde doğalgaz fiyatlarını artırma sinyalleri vermeye başladığının belirtilmesi ve Türkiye'den de böyle bir talebi olup olmadığı sorusunu cevaplandıran Güler, "Ruslar'la bizim yürüyen bir çalışmamız zaten var. BOTAŞ'ın sürdürdüğü bu çalışma içinde Mavi Akım'ın güneye uzatılması da dahil olmak üzere diğer konular bahsediliyor. Rusya daha önceden ucuz doğalgaz verdiği eski demir perde ülkelerinin fiyatlarını yeniden ayarlıyor. Onlar zaten kendi aralarındaki kısa vadeli anlaşmalardı. Ama bizim mukavelelerimiz var. Biz bu mukavelelere bağlanmış fiyatlar üzerinden gidiyoruz ve bizim anlaşmalarımız 6 aylık periyotla yürüyor" şeklinde konuştu.

Rusya'dan her zaman fiyat revizyonu taleplerinin olduğunu belirten Güler, "Onlar da buna gereken değerlendirmeleri yaparak cevaplarını verecekler" dedi.
Güler, elektrik zammıyla ilgili tüm parametreleri günü gününe incelediklerini belirterek, "Bu gibi kararları ekonomiyi ilgilendirdiği için Sayın Kemal Unakıtan, Sayın Ali Babacan ve zaman zaman da Sayın Abdüllatif Şener ile görüşüyoruz ve Sayın Başbakan'a arz ediyoruz. Biz daha böyle bir toplantı yapmadık" dedi.
Zam konusunda bir toplantı olup olmayacağının sorulması üzerine de Güler, "Zaten sürekli toplanıyoruz ama böyle bir toplantı yapmadık" dedi. Güler, "Bunun adı zam değil fiyat ayarlaması olabilir. Çünkü biz zam değil indirim yaptık zaten. Yani zam olması için ilave artması lazım" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler