HABER

Ekonomide korkulan olmadı

Hafta başından bu yana siyasette yaşanan deprem, fazla hasar alınmadan atlatıldı. Ancak yüksek faiz oranlarının kalıcı hasar yapabileceği belirtiyor. Son 3 günde yaşanan siyasal depreme rağmen piyasalar gelişmeleri soğukkanlılıkla karşıladı ve "doların yükseleceği, borsanın çökeceği" yönündeki karamsar beklentileri haksız çıkardı. Borsada dramatik düşüşler yaşanmadığı gibi, dolardaki yükseliş sanıldığı kadar büyük olmadı.

Ekonomide korkulan olmadı

Dün piyasalar kapalıyken Standard and Poors'un Türkiye'nin görünümünü olumsuza çevirmesine rağmen, bugün borsada endeks, yükselerek 8.900 puandaki direncini test etti. Dolar da 1 milyon 660 bin liraya gerilerken, dünkü başarılı ihalenin de etkisiyle faiz oranları yüzde 75 seviyesine indi.

Pazar günü MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin seçim çağrısıyla başlayan siyasi şoklar, piyasa üzerindeki olumsuz etkisini yitirmeye başladı. Piyasa, Derviş'in "Ekonomik programın bekçiliğini yapmakta kararlı" olduğuna, Ecevit ile Bahçeli'nin anlaşarak erken seçime gideceğine ve seçim sonrasında da Avrupa Birliği yasalarının önünü açacak bir hükümet kurulacağı konusunda fikir birliği sağlamış durumda. Bulanık da olsa önünü görmeye başlayan piyasalar, buna borsada alım, dolarda satış ve TL'ye destek ile yanıt verdi.

DERVİŞ DE RAHATLATTI Derviş'in Yunanistan'da yaptığı, "Volatiliteye gerek yok, göstergeler olumlu" açıklaması, piyasaları rahatlatan bir başka unsur olurken, JP Morgan, Deutsche Bank gibi yabancı kuruluşların hazırladığı raporlarda, erken seçimin kaçınılmaz olduğu, ancak belirsizliğin kısa bir süre içinde çözülmesi halinde programın zedelenmeyeceği ifadeleri piyasaların daha çok hasar almasının önüne geçti.

Financial Times gazetesi ise dünkü yorumunda Türkiye'deki kargaşa ortamının beklenenin tersine yıkıcı değil, yapıcı olabileceğini savunmuş, son gelişmelerin olumlu bir yönelimin başlangıcı olabileceğini ifade etmişti. Gazete, Derviş'in krizin aşılmasında önemli bir rol oynayabileceğine de değinmişti. Financial Times'ta bugün yer alan bir yorumda da, Türkiye'nin ekonomik krize girmesinin beklenmediği ifade edildi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, dün yaptığı açıklamada, piyasaların gelişmeleri çok olumsuz tepki göstermeden hasarsız atlatması üzerine, piyasaların gösterdiği hassasiyetin kendilerini memnun ettiğini söyledi.

Ancak bazı uzmanlar, piyasanın tüm olumsuzlukları nisan ortasından bu yana sattığını ve son üç güne bir anlamda şoklara hazırlıklı girdiğini söylüyor. Hükümette AB tartışmalarının başladığı nisan ortasından bu yana, Başbakan Bülent Ecevit'in de rahatsızlığı ortaya çıkınca, borsa endeksi 1 dolardan 53 cente kadar gerilemiş, faizler yüzde 55'ten yüzde 78'e kadar çıkmış, dolar ise 1 milyon 300 bin lira seviyesinden yükselişe geçmişti. Bu görüşü savunanlar, faiz oranlarının hala yüksek olduğunu ve "gerçek göstergenin reel faizler" olduğunu ifade ediyor.

"PİYASA HAZIRLIĞINI YAPMIŞTI" Garanti Yatırım'ın Araştırma Müdürü Mahmut Kaya, "Piyasa belirsizliği satmış görünüyor ancak bunun kalıcı bir toparlanma olduğunu söylemek henüz erken" dedi.

Kaya, reel faizlerin hala yüksek olduğunu, borsadaki yükselişin tepki alımı olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Hazine, bu kadar yüksek faiz ödedikçe sorun devam edecek. Piyasa tüm olumsuz gelişmeleri nisan ortasından beri satın aldı, tüm olumsuzluklar fiyatlara yansıdı. Faiz yüzde 55'ten yüzde 78'e yükseldi. Yani, piyasa son günlerde yaşadığımız fırtanaya hazırlığını yapmıştı. Ama yine de piyasanın ciddi bir deprem yaşamadığını söyleyebiliriz."

En Çok Aranan Haberler