HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Endodontiyle dişlerinizi kurtarın

Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meltem Çolak, endodonti tedavisiyle diş çekiminden kaçınılarak dişin ağızda fonksiyonel ve sağlıklı kalmasının sağlandığını söyledi.

Endodontiyle dişlerinizi kurtarın

Yrd. Doç. Dr. Meltem Çolak, bugün Radyo Üniversite'de katıldığı programda endodonti tedavisini anlattı. Diş hastalıkları ve tedavisinde endodontik ve periodontal tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi yöntemler kullanıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Çolak, "Dişin sert dokusunun içinde, kökün en ucundan giren kan damarları ve sinirlerin (pulpa) bulunduğu dişe hayat veren küçük bir odacık vardır. Dişlerin büyümesini ve sürmesini sağlayan bu yapı, çürüme meydana geldiğinde alarm görevi de görmektedir. Erken safhada tedavi edilmeyen diş çürükleri ilerleyerek pulpaya ulaşır ve burada iltihabi değişimlere neden olarak şiddetli ağrılar oluşturur. Daha sonraki aşamada bakterilerin salgıladığı asitler pulpayı öldürür. Böylelikle ortaya çıkan toksinler (zehirler) kök ucundan sızarak çene kemiğine yayılır. Çene kemiğinde oluşan iltihap dişin kaybına, çevre dokularının da harabiyetine neden olur. Bu safhaya gelmeden önce dişi ve çevre dokuları korumak için hastalıklı pulpa dokusunun alınmasıyla diş kurtarılabilir. Pulpa dokusu anestezi altında temizlendikten sonra kanallar genişletilip dezenfekte edilir. Tüm bu işlemlerden sonra pulpa odasının içi özel maddelerle kök ucuna kadar doldurulur. Sanıldığının aksine bu işlemler ağrısız gerçekleşmekte ve tedavi edilen diş uzun yıllar ağızda kalmaktadır" dedi.

Endodontik tedavi gerektiren bir dişe zamanında müdahale edilmezse, hastada o dişin üstünde çiğneyememe, dişin kök bölgesinde ağrı ve uyuşma hissi, gece uykudan uyandıracak derecede yoğun ağrı, kök ucunda apse ve bazen de yanağın ve yüzün şişmesi gibi şikayetler ortaya çıkabileceğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Çolak, "Bu tipte şikayetler ortaya çıkaran bir dişin tedavisi ancak kanal tedavisiyle mümkündür ve eğer tedavi yapılmazsa dişin kaybedilmesine kadar giden bir süreçle karşı karşıya kalınacaktır" diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler