İstanbul (AA)- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Ermenistan sınırına ilişkin, "Biz kapıları kapattık. Sebep işgal, netice kapıları kapatmamız. O zaman sebep kalksın, biz kapıları açalım" dedi.
Erdoğan, TRT Türk'ün canlı yayınına katılarak, gündemdeki konularla ilgili soruları yanıtladı. Azerbaycan ile ilişkilerde sorun bulunmadığını belirten Erdoğan,
oluşturulan dezenformasyon ortamından rahatsızlığını dile getirdi. Erdoğan, Ermenistan'la ilişkiler konusunda da tarihsel iddiaları kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade ederek, ortak sınır kapısının açılmasının ön koşulunu tekrarladı. Başbakan Erdoğan, "Burada bir sebep-netice ilişkisi var. Bu ilişkiye gelince kapılarla ilgili konuda bir defa Dağlık Karabağ, Ermeniler tarafından işgal edilmiştir. Sonra 1 milyon Azeri tehcire zorlandı. Biz kapıları kapattık. Sebep işgal, netice kapıları kapatmamız. O zaman sebep kalksın, biz kapıları açalım" şeklinde konuştu.
-IMF İLE GÖRÜŞMELER-
IMF ile görüşmelere ilişkin soru üzerine de Erdoğan, IMF'de şu an bir kararsızlık görüldüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:
"Tabii bu noktada bizim imzalama konusunda bir kararımız yok, ama biz diyoruz ki, kalkıp da sistemimizle akşam başka, sabah başka derseniz, öyle bir şeyde yokuz. Türkiye olarak biz eski Türkiye değiliz. Bizim önümüze getirip, şöyle masanın üzerine bir şablon koyup, (Bu şablonu imzala) derseniz, bizim iktidarımız böyle şablon imzalayacak bir iktidar değil. Menfaatlerimiz neyi gerektiriyorsa buna bakacağız. Türkiye ekonomide ayakları üzerinde duran bir ülke, öyle yıkılan bir ülke değil.
Kaldı ki, biz IMF'in ortağıyız. Yani ortağı olan bir ülkeye kriz döneminde destek olması gereken bir kuruluşun kalkıp da bazı durumlarda zorluklar çıkarması bizi de üzüyor. Kararsız kalırsa fazla üzülmeye de gerek yok yani."
-ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ-
Başbakan Erdoğan, "Anayasa değişikliğinin boyutuyla ilgili konularda tartışmalar devam ediyor. Çok geniş kapsamlı mı olacak?" şeklindeki soru üzerine de o konudaki düşüncelerini daha önce söylediğini, çok geniş kapsamlı bir değişiklik düşünmediklerini kaydetti. Erdoğan, şöyle devam etti:
"Dar kapsamlı ve üzerinde mümkün olduğunca mutabakatın sağlanabileceği bir yaklaşım olsun istiyoruz. Şu ana kadar arkadaşlarımız zaten konuyla ilgili çalışmalarını yaptılar. Bunun da bir yerde parlamento içinde grubu olan siyasi partilerin bu konsensüse ne denli bağlı veyahut da onların mutabakat kuracağı maddeler hangileri olabilir, yani bunu aramızda oluşturabilirsek, belki o zaman böyle bir adım atılabilir. Onun için biz şu anda bu konuda da sabırlıyız, aceleci değiliz. Meclis Genel Kurulu'nda da çok yoğun görüşülmesi gereken kanunlarımız var. Bir an önce onları da çıkaralım istiyoruz. Gerilime fırsat verecek hiçbir kanunu da görüşmekten yana değiliz."