HABER

Erkekler de meme kanserine yakalanabiliyor

İSTANBUL (İHA) - Genellikle kadınlara özgü olduğu zannedilen meme kanseri, düşük oranda da olsa erkeklerde de görülebiliyor.

Vehbi Koç Vakfı (VKV) Amerikan Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Uzmanı Dr. Canan Uzel, erkeklerde görülen meme kanseri seyrinin kadınlardaki ile aynı olduğunu belirtti. Genel Cerrahi Bölümü Uzmanı Dr. Canan Uzel, kadınlara oranla daha nadir de olsa, erkeklerde de meme kanserinin görülebildiğine dikkat çekerek, "Görülme sıklığı coğrafi konuma göre değişiklik gösteren meme kanserine ABD'de her yıl bin 500 erkek yakalanıyor. Erkeklerde görülen diğer kanser türleri arasında yüzde 1'den daha az oranda görülen 'meme kanseri' olgusuna, ortalama olarak 60-70 yaş arasındaki erkeklerde daha çok rastlanıyor" dedi.

Özellikle ileri yaşlarda sık görülen "jinekomasti" ile meme kanserinin ayırımının dikkatle yapılması gerektiğini ifade eden Dr. Canan Uzel, jinekomastinin erkek meme kanseri için risk faktörü olmadığını ancak memede kitle ve yara oluşumu şeklinde belirtilerinin gözlenebildiğini söyledi. Dr. Uzel, "Erkek meme kanseri, hücre tipi ve özellikleri nedeniyle kadın meme kanseri ile benzer belirtilere sahip olsa da, erkek meme kanseri ile kadın meme kanserinin karşılaştırıldığı araştırmalar, erkeklerde meme kanserinin kadınlardan daha hızlı seyrettiğini ortaya koyuyor. Hastalığın tanısının erkeklerde daha geç ilerlemiş dönemlerde konmasından da kaynaklanan bu durum, erkeklerde hastalığın seyrini de olumsuz etkiliyor" ifadelerini kullandı. Dr. Uzel, erkeklerde meme kanserini oluşturabilecek risk faktörlerini şöyle sıraladı:

"Yüksek seviyede ve uzun sürede östrojen hormonuna maruz kalma, düşük androjen hormonu, karaciğer sirozu, testis hastalıklarında ve herhangi bir nedenle östrojen hormonu alınması, ailede meme kanseri hikayesi. Bu hastalık tanısını alan erkeklerin kız çocuklarında ve kız kardeşlerinde meme kanserine yakalanma riski 2-3 kat fazla oluyor. Bu nedenle bu gruba girenlerin tarama ve takip programlarına katılmaları öneriliyor."

Dr. Uzel, meme kanserinin erkeklerde de memede, koltuk altında şişlik ve sertlik, meme üzerindeki deride kızarıklık, meme başında içeri çekilme ve memede ağrı şeklinde kendini gösterdiğini ifade etti. Dr. Canan Uzel ayrıca, kadınlarınki ile aynı tedavinin uygulandığı erkek meme kanseri vakalarında mastektominin (memenin alınması) cerrahi tedavi olarak uygulandığını belirterek, "Erkeklerde memede kozmetik kaygı olmadığı için meme koruyucu cerrahiler tercih edilmiyor. Cerrahi tedaviyi tamamlayıcı olarak hastalığın evresine bağlı radyoterapi (ışın tedavisi), kemoterapi ve hormon terapi ana tedaviye ekleniyor" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler