HABER

Erken müdahale ve rehabilitasyonun önemi tartışılacak

Ankara Pediatrik Ortopedi ve Rehabilitasyon Derneği tarafından üniversitelerin de desteğiyle düzenlenecek Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi'nde, alanında uzman ulusal ve uluslararası konuşmacılar yer alacak - Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elbasan: - "Özellikle genetik problemlerin varlığı veya ciddi bir nörolojik etkilenim, anne karnındaki hayattan başlayarak birçok problemi beraberinde getirir. İşte bu süreçte erken müdahale yaklaşımları önem kazanır"

Ankara Pediatrik Ortopedi ve Rehabilitasyon Derneği tarafından düzenlenecek Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi'nde, ulusal ve uluslararası konuşmacıların katılımıyla konunun önemi masaya yatırılacak.

Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Elbasan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 Mart-1 Nisan tarihlerinde The Ankara Otel'de gerçekleştirilecek kongrede, riskli bebek, prematüre doğum, duyu bütünlüğü, nöral plastisite, emme ve yutma bozuklukları ile farklı fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklaşımları gibi güncel konulardaki gelişmeler ile klinik ve akademik çalışmaların paylaşılacağını belirtti.

Kongre ile Türkiye'de "erken müdahale" politikalarının oluşturulmasına katkı sağlamasının hedeflendiğini aktaran Elbasan, son yıllarda sıkça kullanılan "erken müdahale" teriminin erken bebeklik döneminden başlayıp özellikle yaşamın ilk üç yılında multidisipliner bir ekip tarafından gerçekleştirilen geniş kapsamlı uygulamaları içerdiğini söyledi.

Erken müdahalenin, daha basit ifadeyle erken dönemde uygulanacak yaklaşımlarla risk altında olan bebeklerde engellilik durumunun ortaya çıkmasını önlemek veya bunların asgari düzeyde tutulması için sarf edilen yaklaşımlardan oluştuğunu dile getiren Elbasan, şunları söyledi:

"Özellikle gebelik süresince yapılan takiplerde görüntüleme yöntemlerinin kolaylıkla ve zararsız bir şekilde kullanılabilir olması, problemin erken dönemlerde fark edilmesine önemli derecede katkı sağlamıştır. Problemin daha anne karnındayken fark edilmesi ile alınacak tıbbi önlemler, bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesine olanak vermektedir. Ancak, tıp ne kadar gelişmiş olursa olsun, bazen problemleri tamamen ortadan kaldırmak mümkün olamamaktadır. Özellikle genetik problemlerin varlığı veya ciddi bir nörolojik etkilenim, anne karnındaki hayattan başlayarak birçok problemi beraberinde getirir. İşte bu süreçte erken müdahale yaklaşımları önem kazanır.

Hayatın anne karnında, toplu iğne başı büyüklüğünde bir hücreden başladığını düşünürsek değişimin daha o dönemlerden yaşamımızı ne şekilde etkileyeceğini artık anlamak mümkün. Ancak bebekteki bu değişimler doğumla birlikte sonlanmamakta ve özellikle erken çocuklukta çok hızlı bir şekilde devam etmektedir. Bu yüzden, risk altında olan bebeklerin bu hızlı değişimlerin olduğu dönemden faydalanmak amacıyla gelişimini desteklemek için erken müdahale ve rehabilitasyon programlarına alınması büyük önem arz etmektedir."

Bülent Elbasan, kongrede, ulusal konuşmacıların yanı sıra ABD, Avusturya, Almanya gibi ülkelerden alanında uzman katılımcıların da da bilgi ve birikimlerini paylaşacaklarını sözlerine ekledi.

Başkanlığını Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Nöroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kıvılcım Gücüyener'in yapacağı kongrede, sekretarya görevini Elbasan'ın yanı sıra Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akmer Mutlu ve Dokuz Eylül Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulundan Dr. Sevil Üzer üstlenecek.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler