Washington (AA) - Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in, "sözde Ermeni soykırımının Amerikan kongresinde tanınması gibi bir yanlışlık yapılmayacağını ümit ettiğini ve bu yönde yönetimin elinden geleni yaptığını söylediğini" ifade etti.
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'da bugün Gates ile bir araya gelen Gönül, bakanla öğle yemeğinin ardından Washington'da bir basın toplantısı düzenledi.
Gönül, uzun yıllardır Amerikan yönetimlerinde çeşitli kademelerde rol almış olan Gates'in, Ermeni meselesine vakıf olduğunu ve Türkiye ile ilişkilerde sıkıntı yaratacağını anladığını belirterek, "bizim şu andaki endişemiz, Amerikan kongresinden böyle bir karar çıkması halinde, bu durumun Türkiye'de infiale sebebiyet vereceğidir. Biz, kamuoyunun tutumunu anlattık. Gördük ki onlar da farkındalar. Böyle bir infiale muhatap olmamak için de ellerinden geleni yapıyorlar. Gates de bize, böyle bir yanlışlık yapılmayacağını ümit ettiklerini söyledi" diye konuştu.
Amerikan hükümetlerinin geçmişte Ermeni tasarılarını önlediğini belirten Gönül, Türkçe'de sonradan "soykırım" olarak ortaya çıkan kelimenin karşılığının bile bulunmadığını, dile sonradan gelmiş bir kelime olduğunu belirterek, "hükümetimizin de defaatle söylediği gibi, harbin getirdiği şartlar olmuştur ve bunu tarihçiler incelemelidir" dedi.
Görüşmede Türkiye'nin PKK ve Kerkük konusundaki hassasiyetini dile getirdiğini belirten Gönül, "Kerkük çok boyutlu bir mesele ve bütün boyutlarını konuştuk. Gelişmeleri göreceğiz. Bu sıkışık zamanda bakanın zaman ayırması, Türkiye'ye verilen önemi gösteriyor" şeklinde konuştu.
Vecdi Gönül, Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) projesinin üretim ve lojistik destek evresine ilişkin uluslararası mutabakat muhtırası ve ilgili diğer belgeleri ABD Savunma Bakanlığı'nda imzaladıklarını belirtti.
İmzaların tamamlanmasının ardından anlaşma metinlerinin TBMM onayına sunulacağını belirten Gönül, şu an için toplam 100 adet F-35A tipi uçak alım planının bulunduğunu ancak değişen ihtiyaçlar göz önüne alınarak, planlanan uçak sayısının her yıl güncellenebileceğini kaydetti.
"İnsanlı son savaş uçağı" olarak adlandırılan F-35'lerin, uzun erimli radarı, hassas algılayıcıları, etkin elektronik harp sistemi ve radarlara düşük görünürlük özelliğiyle üstün bir hava-hava ve hava-yer kabiliyeti sağladığını belirten Gönül, projenin üretim evresinde yer alan 9 ülkeden biri olmanın Türkiye'ye önemli avantaj ve ayrıcalıklar getireceğini kaydetti.