Arap Birliği'nin Beşar Esad hükümetine ülkeye bir gözlemci heyeti gönderilmesini kabul etmesi için tanıdığı süre doldu.
Birlik, Suriye'deki göstericilere karşı Esad hükümetinin tutumunu izleyecek 500 gözlemcinin ülkeye giriş yapmasını istiyordu.
Fakat Suriye'ye bu öneriyi kabul etmesi için tanınan 24 saatlik süre Şam'dan hiçbir yanıt gelmeden doldu.
Arap Birliği, gözlemci heyeti kabul edilmezse Suriye'ye ekonomik yaptırımların olası olduğunu söylemiş ve konunun cumartesi günü karara bağlanacağını açıklamıştı.
Beyrut'taki BBC muhabiri, Arap Birliği'nin cumartesi günü oylayacağı ekonomik yaptırım politikasına Türkiye'den de destek geldiğini bildiriyor.
Suriye'yi hedefleyecek olası yaptırımlar arasında uçak seferlerinin askıya alınması ve ülkenin merkez bankasıyla ilişkilerin kesilmesi veya mal varlığının dondurulması gibi önlemler üzerinde düşünülüyor.
Genellikle üyelerine karşı yaptırım uygulamaya isteksiz olan Arap Birliği, bu ay Şam yönetimi ile ülkede devam eden şiddete son verilmesi için tankların sokaklardan çekilmesini ve ulusal diyalog kanalları açılmasını içeren bir plan üzerinde anlaşmıştı.
Ülkeye gözlemciler gönderilmesi de bu kapsamda gündeme geldi. Şiddetin devam etmesi ve Şam yönetiminin gözlemci sayısını 500'den 40'a düşürmek istediği haberleri, ilişkileri gerdi.
Bununla birlikte Arap Birliği temsilcileri, ülkede uçuşa yasak bölge ilan edilmesi, ya da herhangi bir dış müdahale gündeme gelmesine karşı.
Fransa ise Suriye toprakları içinde insani koruma bölgeleri oluşturulması fikrini ortaya atmıştı.
BM tahminlerine göre ülkede Mart ayından bu yana düzenlenen hükümet aleyhtarı eylemler sırasında 3500'ü aşkın kişi öldü.
Eylemciler son üç günde aralarında çocukların da olduğu 40 kişinin daha yaşamını yitirdiğini öne sürüyor.
Binlerce kişi ise operasyonlardan kaçarak sınırı geçti ve Türkiye'ye sığındı.