Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, demokratik reform talebiyle 18 Mart'ta başlayan protestolar ardından ilk kez halkın önüne çıktı ve İsrail'e karşı verdikleri mücadeleyi baltalamaya yönelik bir komployla karşı karşıya olduklarını söyledi.
Esad'ın parlamentoda yaptığı, günlerdir merakla beklenen konuşması nedeniyle milyonlarca Suriyeli televizyonları karşısına geçti. Beşar Esad olayların başladığı Der'a kentindeki protestocuları "Küçük bir azınlık" olarak niteledi.
Halka birlik çağrısı yapan Suriye Cumhurbaşkanı, mezhepler arası gerginliğin tırmandırılmaya çalışıldığını savundu. Bazı Suriyelilerin meydanlardaki şikayetlerini "meşru talepler" olarak niteleyen Esad, "Ama açık olalım. Sokağa dökülen herkesi komplocu olarak niteleyemeyiz. Tüm Suriyeliler reform istiyor. Hepimiz reform istiyoruz" dedi.
Esad konuşmasında protestoculara zarar gelmemesi için güvenlik güçlerine çok açık talimat verildiğini söyledi. Beşar Esad'ın bu konuşmasında 48 yıldır yürürlükte olan ve özgürlükleri sınırlayan olağanüstü hal yasasının kaldırıldığını açıklayabileceği belirtiliyor.
Olağanüstü hal yasaları, ülkenin güvenik güçlerine tutuklama ve gözaltılarda geniş yetki tanıyor. Şimdiye kadarki protestolarda, 60 gösterici öldürüldü. Olağanüstü halin kaldırılması, protestocuların ana taleplerinden biri.
Tunus ve Mısır'da yönetimleri deviren ayaklanmalar Suriye'de demokratik reform isteyenleri cesaretlendirmişti. Ülkede yoksulluk ve işsizlik yüksek boyutlarda. Muhalifler, yolsuzluk ve adam kayırmacılığın yaygın olduğunu söylüyor.
Suriye'yi 30 yıl yöneten babası Hafız Esad'ın yerine 2000 yılında iktidara gelen Beşar Esad, ekonomik açılımlara rağmen muhalefete müsamaha göstermiyor. Suriye hapishanelerinde binlerce siyasi tutsak var. Başlıca muhalefet grupları yasaklı.
Hükümet bazı internet sitelerine de izin vermiyor ve medyayı sıkı bir şekilde denetim altında tutuyor.