ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipleri Birliği üyesi bazı doktorların başlattığı iş bırakma eylemi üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Bakanlıkça yapılan açıklamada, kamuoyuna "doktor eylemi" olarak yansıtılan TTB eyleminin yurt sathında yine rağbet görmediğini belirtilerek, "Sağduyulu doktorlarımız ve sağlık çalışanlarımız hasta vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi ve sağlık hizmetlerinin aksatılmaması noktasında takdire değer bir davranış sergilemişlerdir" görüşü savunuldu.
Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"Hiç bir hak arayışının başkalarının haklarının ihlal edilmesine sebep olmaması gerektiği noktasındaki hassasiyetimizle birlikte, bu tür eylemlerde kullanılan söylemlerin merkezine alınan konularla ilgili bazı hususları kamuoyunun bilgisine yeniden sunuyoruz. Başta doktorlar olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının almakta oldukları ücretlerin düşüklüğü Sağlık Bakanlığı'nca bilinen ve kabul edilen bir durumdur. Bu durumun farkında olan ve konuya çözüm arayan Sağlık Bakanlığı, doktorlarımızın ücretlerinin iyileştirilmesi ve sağlık çalışanlarının maddi imkanlarının artırılması hususunda gereken adımları atmakta ve mevcut bütçe şartlarının sonuna kadar zorlanması hususunda gerekli girişimleri sürdürmektedir. Doktorlarımız ve sağlık çalışanlarımızın daha olumlu koşullarda hizmet etmesi ve vatandaşlarımızın daha verimli sağlık hizmeti almaları hususunda geçtiğimiz bir yıl içerisinde yaptığımız çalışmalardan bazıları şunlardır:
- Doktorlarımızın emekliliklerine etki edecek gösterge düzenlemeleri hususunda gerekli görüşmeler sürdürülmektedir. Diğer sağlık personelinin ek göstergeleri ile ilgili dengesizlikleri ortadan kaldıracak kanunu düzenleme yapılmıştır.
- Çağdaş normlara aykırı ve herkesin yıllardır kaldırılmasını istediği 'zorunlu hizmet' kaldırılmıştır.
- Hekimi belirli bir yerde çalışmaya mecbur eden ancak gören alanında verimliliği getiremeyen anlayış terk edilmiş, bunun yerine ihtiyaç duyulan personelin hemen gerekli olan bölgede hem de gönüllü olarak çalışmasını sağlamak amacıyla yeni ve çağdaş bir yöntem izlenerek 'sağlıkta sözleşmeli personel istihdamı' uygulamasına geçilmiştir.
- Ölçülebilir performansa dayalı döner sermaye uygulamasına 1 Ocak 2004 tarihinde geçilerek, doktorlarımıza ve sağlık çalışanlarımıza buradan sağlanan maddi katkı önemli oranda artırılmıştır. Döner sermayeden, bina ve tıbbi cihaz gibi yatırımların hizmet satın alınması yoluyla sağlanmasının önü açılmıştır.
- Tedavi masrafları ödenmediği gerekçesiyle hastaların rehin tutulmaları önlenmiştir.
- İlaç fiyatlarında indirime gidilmiştir.
- SSK-Sağlık Bakanlığı hastaneleri ortak kullanıma açılmış, vatandaşlar arasıdaki ayırımcılık ortadan kaldırılmıştır. Böylece çok sayıda yurttaşımız sağlık hizmetlerine daha kolay erişim imkanı elde etmiştir.
- Özürlü vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden öncelikli olarak yararlanmalarının ön açılmış, 270 adet diyaliz cihazı alınarak ihtiyaç duyulan merkezlere dağıtılmıştır. Yeşil Kart'lar, kendinden kopyalı (fotokopili) karneler haline getirilmiştir.
- Hasta haklarının korunması ve geliştirilmesi için 'Sağlık Tesislerinde hasta Hakları Uygulamalarına İlişkin Yönerge' yayınlanmış, pilot hastanelerde uygulamalar başlatılmıştır.
- Temel sağlık hizmetleri alanında, birinci basamak sağlık kuruluşlarının açılıp kapatılma ve 24 saat hizmet veren sağlık ocaklarının tespit ve çalıştırma yetkisi illere devredilmiştir.
- 125 sağlık ocağı ve 20 hastane açılmış, 2 bin 465 yatak artışı sağlanmıştır.
- Her vatandaşın kendi doktoru olmasını ve pratisyen hekimlerimizin hak ettikleri itibarı onlara kazandıracak Aile Doktorluğu sisteminin yürürlüğe girebilmesi için gerekli altyapıyı oluşturma çalışmalarına da hız verilmiştir.
- Mevcut 463 acil yardım istasyonu sayısı 26 adet daha artırılarak 489'a çıkarılmış, 613 olan ambulans sayısı 336 adet daha artırılarak 949'a çıkarılmıştır.
- Acil yardım hizmetlerinde çalışan hekimlerin 'Acil Hekimliği' sertifika programına başlanmış, ambulans hizmetlerinin kullanılmasında yerel imkanlar devreye sokularak, ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki ambulanslar 112 Acil Hizmetleri ile entegre hale getirilmiştir.
Kuşkusuz bakanlığımız, bir yıl gibi kısa bir süreye sığdırılan bu hizmet ve gelişmeleri yeterli bulmamakta, gerek bakanlık personelimizin özlük haklarında ve çalışma koşullarında, gerekse halkımıza sunulan sağlık hizmetlerinde çok daha ileri ve yaygın iyileştirmeler planlanmaktadır."