Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Tabiat bilimleri, fen bilimleri ufkumuzun açılması ve tefekkür dünyamızın gelişmesi için çok önemli alanlar. Dini bilimlerin dışındaki alanlarda ne kadar çok okursak Kuran-ı Kerim'i daha iyi anlarız." dedi.
Erbaş, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi'nde hutbe okudu, cuma namazı kıldırdı.
Allah'ın Hazreti Muhammed'e ilk vahyini okumak, yazmak, ilim, irfan sahibi olmak konusu ile ilgili gönderdiğini belirten Erbaş, Alak Suresi'nin ilk 5 ayetinde bütün insanlığı okumaya ve yazmaya teşvik ettiğini söyledi.
Öğrencilerin kendilerini yetiştirme konusunda sadece ders kitaplarıyla yetinmeden farklı alanlarda okumaya önem vermeleri gerektiğini vurgulayan Erbaş, beşikten mezara kadar okumak, öğrenmek ve ilim sahibi olmanın Hazreti Muhammed tarafından tavsiye edildiğini dile getirdi.
Ecdadın, medeniyetin ilim, irfan, bilgi ve hikmet yolunda ilerlediği asırlarda elinde hep kitap ve kalem olduğuna işaret eden Erbaş, "Okumuşlar, yazmışlar ve yazdıklarını uzak beldelere kadar ulaştırmaya çalışmışlar. Bizim ilim geleneğimizde bugünkü gibi kalın duvarlarla araları açılmış branşlaşma çok fazla yoktu. Dini ilimlerde zirvede olan bir alimimizin aynı zamanda müspet ilimlerde de zirvede olduğunu görebiliyoruz. Müspet ilim, laboratuvarlarda deneyler neticesinde tespit edilmiş, doğruluğu kanıtlanmış ilim anlamına geliyor." diye konuştu.
Erbaş, İbn-i Sina'nın hem fiili hem de müspet ilimlerde zirvede olduğunu belirterek, dini ilimlerde zirvede olan Akşemseddin Hazretlerinin aynı zamanda matematik uzmanı da olduğunu söyledi.
Özellikle ilahiyat fakültesi öğrencilerinin lisede öğrendiği matematik, fizik, kimya gibi tabiat bilimlerini unutmayacak derecede kendilerini yetiştirmeleri gerektiğini vurgulayan Erbaş, şöyle devam etti:
"Çünkü tabiat bilimleri, fen bilimleri ufkumuzun açılması ve tefekkür dünyamızın gelişmesi için çok önemli alanlar. Dini bilimlerin dışındaki alanlarda ne kadar çok okursak Kuran-ı Kerim'i daha iyi anlarız. Astronomi konusunda birkaç kitap, birkaç makale okuyan bir insan Yasin Suresi'ndeki güneşin hareketi, ayın hareketiyle ilgili ayetleri daha iyi anlar. İnterdisipliner metot diye bir metot vardır. Esasında bu bizim ilim geleneğimize de uygundur. Disiplinler arası bilgi sahibi olmaya interdisipliner denir. Yani ilahiyat alanında eğitim alan bir öğrencinin farklı fakültelerde okutulan derslerden de haberdar olması, mühendislik okuyan bir öğrencinin ilahiyat alanında okutulan derslerden de haberdar olması bu anlama geliyor. Esasında bizim de özen göstermemiz gereken bir metottur."
Eğitim fakültesi ve ilahiyat fakültesi öğrencilerine fakülteler arasında çift anadal yapmalarını öneren Erbaş, "Biz de Diyanet İşleri Başkanlığında okul öncesi din eğitimi alanlarında onlara görev verelim. Eğitim fakültesinin çocuk yetiştirme bölümleri var o bölümlerde de eğer çift anadal programı alırsa öğrencilerimiz, Başkanlığımızın açtığı Kuran kurslarında ve okul öncesi 4-6 yaş Kuran kurslarında onlardan daha çok istifade edebiliriz." şeklinde konuştu.
Erbaş, namazın ardından İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Ünal'ı ziyaret etti.