Üye ülke futbol federasyonlarının hukuki yapılarını inceleme sürecini sürdüren FIFA, Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) gönderdiği yazıda, Futbol Genel Kurulu'nu toplantıya çağırmadan önce başta FIFA'nın özerklik ve bağımsızlık ilkeleriyle bağdaşmayan ve 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu'nun Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki yasa kapsamında yer almayan bazı konularda da mevzuat düzenlemesine gidilmesini istedi.
FIFA'dan gelen yazılarda, 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu'nun Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun'un ağırlıklı olarak 31. maddesi eleştirildi. Spordan Sorumlu Bakan'ın gözetim ve denetiminin federasyonun çalışmalarına müdahale şeklinde algılandığının belirtildiği madde eleştirisinde, "Futbol federasyonlarının özerklik ve bağımsızlık prensiplerini dikkate alarak, spordan sorumlu bakanın gözetim ve denetimi, üçüncü şahısların federasyonun çalışmasına müdahale şeklinde algılanmakta ve FIFA'nın özerklik ve bağımsızlık ilkelerine uymamaktadır. Sizi bu konuda mevzuat değişikliğine davet ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.
FIFA, bu maddeyle ilgili değerlendirmesini yaparken, Spordan Sorumlu Bakan'ın Futbol Genel Kurulu'nu Olağanüstü Genel Kurula çağırma hakkının da yasadan çıkarılmasını istedi. Bu konuyla ilgili, "Spordan Sorumlu Bakan'ın TFF yasasının 31. maddesi kapsamında yer alan Olağanüstü Genel Kurul toplama hakkı da FIFA'nın özerklik ve bağımsızlık ilkelerine uymamaktadır, değiştirilmelidir" görüşlerine yer verildi.
"TEFTİŞ KURULU İNCELEMESİ POLİTİK MÜDAHALEDİR"
3813 sayılı yasada yer alan ve Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun inceleme için görevlendirilmesini öngören madde FIFA tarafından 'politik müdahale' olarak değerlendirildi.
Bu müdahalenin de kabul edilemez olduğunu vurgulayan FIFA, Teftiş Kurulu'na inceleme hakkı tanıyan maddenin de yasadan çıkarılmasını bildirdi.
3813 sayılı yasanın 7. maddesinde Türkiye Futbol Federasyonu Başkan ve Başkanvekilliği'ne seçilen kişilerle ilgili dönem sınırlaması getirilmesini eleştiren FIFA, söz konusu maddenin de kabul edilemez olduğunu belirtti. FIFA, bu sınırlamanın yasadan çıkarılmasını isterken, "12.08.2005 tarihli 985 no'lu sirkülerimize dikkatinizi çekmek istiyoruz" uyarısında bulundu.
FIFA, yasayla ilgili değerlendirmelerin yapıldığı yazısında, FIFA ilkelerine aykırı ve eksik düzenlemelerin giderilmesi amacı ile hazırlanacak yasa taslağının Futbol Genel Kurulu toplantıya çağırılmadan önce Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından hazırlanıp kendilerine gönderilmesini, ardından Genel Kurulun onayına sunulmasını, daha sonraki aşamada ise taslağın yasalaşması sürecinde TBMM'den bu konuda yardım istenmesini önerdi.
FIFA'nın bu değerlendirmelerinin ardından Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) belirtilen konuları içeren mevzuat değişikliğinin teknik hazırlıklarını yapmak üzere, hukukçuların ağırlıklı olduğu bir komite oluşturma çalışmasına başladığı belirtildi. Komitenin futbolun paydaşlarının görüşlerini de alıp, çalışmalarını tamamladıktan sonra, Mayıs ayı içerisinde Zürih'te FIFA yetkilileriyle mevzuat değişikliklerine dönük bir teknik toplantı yapacağı bildirildi.