HABER

Fındık üreticileri tesis hedefliyor

SAMSUN (İHA) - Samsun'un 19 Mayıs İlçesi'nde, Tarımsal Fındık Üreticileri Birliği Mali Genel Kurul toplantısı yapıldı.

Belediye Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya, AK Parti Samsun Milletvekilleri Mustafa Çakır, Ahmet Yeni, 19 Mayıs Kaymakamı Yusuf Güler, Samsun İl Tarım Müdürü Sadullah Kirenci, 19 Mayıs Belediye Başkanı Yılmaz Erel, Bafra TSO Başkanı Rızvan Aksoy, Bafra Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Tokgöz, İl Genel Meclis üyeleri Mahmut Çakmak, Rüstem Barış, 19 Mayıs İlçe Tarım Müdürü Adnan Akıncı, Bafra İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri ve çok sayıda üretici katıldı. Açılış konuşmasını yapan 19 Mayıs Tarımsal Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Alaettin Gülal, ilçede 40 yıldır 13 köyde fındık üretimi yapıldığını, üreticilerin yüzde 50'sinin üyesi olduğu FİSKOBİRLİK'in ilçede üreticiye herhangi bir depo veya tesisle hizmet vermediğini, fındık dikimi yapılan alanların ilçede meyilli ve erozyona açık alanlarda yapıldığını ve arazilerin yüzde 40-60 meyilli olduğunu, üreticinin ilçede depolama, kurutma, paketleme gibi tesislere ihtiyacı olduğunu söyledi.

Gülal, fındığın kapsam alanına alınması için ekibiyle birlikte Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda çok yönlü çalışma yaptığını, köy bazlı yatırımlarda yüzde 50 oranında hibe uygulandığını belirterek, "Fındık üreticisi 2005 yılında 19 Mayıs İlçesi'nde 5 bin ton fındık ürünü aldı. Samsun merkezde ve Bafra İlçesi'nde de fındık üreticileri için herhangi bir tesis yok. Samsun merkezde 8 bin ton, 19 Mayıs İlçesi'nde 5 bin ton, Bafra İlçesi'nde 2 bin ton olmak üzere toplam bir sene içerisinde 15 bin ton ürün elde ediliyor. Bu oranlar göz önüne alındığında köy bazlı yatırımlardan yararlanmak için ilçemize depolama, kurutma, paketleme tesisi kurmayı hedefliyoruz" dedi.
AK Parti Samsun Milletvekili Mustafa Çakır ise, bölgeye hükümet olarak yaptıkları altyapı çalışmalarında hedefe varmak üzere olduklarını ifade ederek, "Tarım il ve ilçe müdürlüklerimiz tarafından Kızılırmak ve Yeşilırmak deltalarında üretim için çalışmalar devam ediyor. Herkes kendi alanında ekebildiğince tarımsal ürün ekebilir. Tarım ürünlerinin çeşitliliği için çeşitli çalışmaları hep birlikte yapacağız" diye konuştu.

İl Tarım Müdürü Sadullah Kirenci'de, üreticilere yönelik yaptığı konuşmada, il genelinde 16 tarımsal kalkınma, 15 sulama, 63 tarımsal kalkınma ve 1 pancar ekicileri kooperatifi olmak üzere 95 kooperatif, 15 ziraat odası, 14 tarımsal üreticiler birliğinin kurulduğunu kaydetti.

19 Mayıs Belediye Başkanı Yılmaz Erel, 19 Mayıs İlçesi'nde en iyi bilinen ve yapılan işin tarım olduğunu kaydederek, "Türk toplumu evveliyatıyla birlikte tarımla ve hayvancılıkla uğraşmıştır. Son yıllarda sanayi toplumu oluşturmak için tarımdan artan iş gücünü sanayi alanına aktarmaya çalıştık. Sanayi için köyünü terk edenlerin tekrar köylerine döneceğine inanıyorum. Mevcut ürünlerin kalitesini artırarak, daha fazla para kazanmanın yolunu öğrenerek, geçinmenin yolunu öğrenmek zorundayız. Hayat devam ettiği müddetçe ihtiyaçlar devam edecektir. Değişen şartlarda üretime çözüm bulmak hepimizin görevidir. Fındık üreticilerinin en çaresiz üretici olduğunu biliyoruz. Fındık yetiştirilen yerde başka bir ürün yetiştirmek zordur. Fındık üreticileri hem kendilerine hem de birliklerine sahip çıkmalıdırlar" şeklinde konuştu.
Ziraat mühendislerinden Fikret Sönmez ise, tarımsal üretici birliklerinin gelişmesi gerektiğini dile getirdi.

Daha sonra 19 Mayıs İlçesi Tarımsal Fındık Üreticileri Birliği'nin faaliyet raporları okunarak oy birliğiyle onaylandı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler