PARİS (İHA) - Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın Halk Hareketi Partisi, Türkiye'nin üyeliği konusunu olağanüstü kongresine taşıyor. Türkiye'nin katılmasıyla Avrupa'nın doğasının bozulacağına dikkat çeken parti yöneticileri, Avrupa Anayasası'nın 56. maddesi uyarınca 'imtiyazlı ortaklık' öneriyorlar.
Avrupalı Yeşiller'in eş başkanlarından Daniel Cohn Bendit ise terör ile mücadelede Türkiye gibi Müslüman ülkelere Avrupa kapılarının açılmaması halinde, yanlarında tek bir dost bile kalmayacağı uyarısında bulundu.
Kıbrıs'ın geleceğini tayin edecek referandumlar, Avrupa Birliği'ndeki Türkiye tartışmalarını da yeniden alevlendirdi. Alman Hıristiyan Birlik partilerinden sonra, şimdi de Fransa'nın merkez sağ partisi, "Avrupalı olmayan Türkiye'ye aramızda yer yoktur" diyerek açık biçimde Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkmaya başladı. Dışişleri eski bakanlarından Alain Juppe'nin başkanlığını yaptığı Halk Hareketi, 9 Mayıs'ta olağanüstü kongreyi toplamayı ve delegelerinin iradeleri doğrultusunda Türkiye'nin üyeliğine ilişin tavır belirlemeyi kararlaştırdı. Cumhurbaşkanı Chirac'ın partisine göre, "sadece benliği Avrupalı olanlar birliğe üye olmalılar. Her üye olmak isteyene de kapılar kolayca açılmamalı, kurallar yeniden belirlenmeli ve işe de Türkiye'den başlanmalı."
Türkiye ile ilgili yeni politikalarının iddia edildiği gibi, Haziran ayındaki seçimlerle hiçbir ilgisi bulunmadığına dikkat çeken parti yönetimi, Avrupa'nın doğasının bozulmasını istemediklerinden dolayı bu şekilde davrandıklarını açıkladı. "Genişlemeye, yeni bir anayasaya evet ama sadece Avrupa kıtasının parçası olanlar için" sloganıyla yola çıkan Alain Juppe ve arkadaşları, Bulgaristan ve Romanya da Birliğe katıldıktan sonra kapıların yeni üyelere bir süre kapatılması gerektiği görüşünü dile getirdi.
Avrupa Anayasasının 56. maddesinin, imtiyazlı ortaklık statüsü adı verilen yeni bir ilişki modeli öngördüğüne işaret eden Fransa'nın merkez sağ partisinin yönetimi, Türkiye'yi üyelik yörüngesinden çıkartıp, her alanda sıkı ilişkiler geliştirilmeyi hedef alan bu imtiyazlı ortaklık yolunun açılmasını istiyor. Bu kararın da 9 Mayıs'ta toplayacakları olağanüstü kongrede alınmasını öneriyor.
Türkiye konusunda Sosyalistlerin de bölündükleri Fransa'da Türkiye'ye destek çıkan çevreler de seslerini duyuruyor. Yahudi asıllı Daniel Cohn Bendit'e göre Türkiye'yi Avrupa üyeliğinden dışlamak, İslam dünyasını karşılarına almak anlamına gelecek. 68 öğrenci olaylarının bu ünlü ismi, 11 Eylül saldırılarından sonra Türkiye'nin Avrupa ailesinde yer almasının zorunlu hale geldiğini savundu. Bendit, Fransa'nın iç politikasına Türkiye'nin alet edilmeye kalkışılmaması uyarısında bulunduğu açıklamasında Avrupa Birliği'ne 40 yıldır Türkiye'ye verdiği sözleri tutmaya da çağırdı.
Avrupa'yı bir sınavın beklediğine dikkat çeken gözlemciler, AB'nin, Kıbrıs'ta samimiyetini, dürüstlüğünü, hukuka bağlılığını ve Türklere ayrımcı davranmadığını kanıtlamak zorunda olduğunu, Türkiye'nin üyeliği konusunda ise verdiği sözleri tutup sözüne güvenilir bir ortak olduğuna herkesi inandırması gerektiğini ifade ediyor.