Yedi sanayileşmiş ülkeden oluşan G7, Rusya'dan, Ukrayna'nın Kırım bölgesini ilhak etme yolundaki tüm çabalarını durdurmasını istedi.
G7, Rusya böyle bir adım atarsa, kendilerinin de ayrı ayrı ve topluca daha ileri önlemlere başvuracağını duyurdu. Kırım'da bu hafta sonu yapılacak olan ve Ukrayna'dan ayrılıp Rusya'ya bağlanması konusunun oylanacağı referandumun sonucunu tanımayacağını kaydetti.
Beyaz Saray'dan yayımlanan G7 bildirisinde, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve ABD ile Avrupa Birliği, Rusya'dan "Kırım'ın statüsünü değiştirme yönündeki tüm çabalarından vazgeçmesini" istediler.
Bildiride "Kırım'ın ilhakı, Ukrayna'nın birlik, egemenlik ve toprak bütünlüğü üzerinde doğuracağı etkilerin yanı sıra, tüm devletlerin birlik ve egemenliğini korumakta olan hukuki düzeni de etkileyecektir." denildi.
Pazar günü yapılacak olan halkoylamasının Ukrayna anayasasının doğrudan ihlali olması yüzünden hiçbir yasal dayanak taşımadığını vurgulayan G7, "halkoylaması için yeterince hazırlık yapılmadığı için ve Rus askerlerinin bölgedeki korkutucu varlığı da devam ederken, böylesi bir oylamaya gidilmesi, hiçbir anlam taşımayan, son derece hatalı bir süreç olacaktır." dedi.
'Askerleri çek, görüşmeye otur'G7 liderleri, bir kez daha Rusya'ya "askerlerini çekip Kiev yönetimiyle doğrudan görüşmeye oturarak ve taşıdığı herhangi bir meşru kaygıyı gündeme getirmek için uluslararası arabuluculara baş vurarak, Ukrayna bunalımını yatıştırması" çağrısında bulundu.
Bu arada Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu Sekreteri Andriy Parubiy, sınırlarda büyük çapta Rus askeri yığınağı olduğunu kaydetti.
Parubiy, Rusya'nın geçen ay Ukrayna'nın doğu ve güney sınırlarında yaptığı askeri tatbikattan sonra askerlerini geri çekmediğini belirtti.
Andriy Parubiy, Rusya ordusunun Kiev'den sadece iki-üç saat uzaklıkta olduğunu; Ukrayna birliklerinin de herhangi bir yönden gelecek saldırıları püskürtecek şekilde konuşlandırıldıklarını bildirdi.