HABER

Gazeteciye 375 gün men cezası

Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, yardımcısı ve birkaç belediye görevlisine hakaret ettiği gerekçesiyle, 7 bin 500 lira para ve 375 gün süreyle ‘meslekten men’ cezasına mahkûm edildi.

Hâkimin “Gazetecilik, kamu kurumu niteliğindeki meslek” diyerek verdiği ceza için Karakaya, “Ben de hukukçular da şaşıp kaldık” dedi.

HAFTALIK Kırşehir Postası Gazetesi’nin sahibi ve yazıişleri müdürü Havva Karakaya (26), yazdığı bir haber nedeniyle yargılandığı Kırşehir 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nce hakaret suçlamasıyla 7 bin 500 lira para ve 375 gün süreyle ’meslekten men’ cezasına çarptırıldı. Karakaya, “Gazeteciye meslekten men cezası verilmesine benim gibi hukukçular da şaşıp kaldı” dedi.

‘Hakaret içerikli’
Havva Karakaya hakkında, gazetesinde Aralık 2009 tarihinde Kırşehir Belediyesi ile ilgili yayımlanan, “Belediye Ne Yapıyor, Nelerle Uğraşıyor” başlıklı, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, yardımcısı ve birkaç belediye görevlisinin adının geçtiği yazı nedeniyle, 25 Ocak 2010’da 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Dava, 17 Mayıs 2011’de sonuçlandı ve Karakaya, önce TCK’nın hakaret suçunu düzenleyen 125’inci maddesinin 1’inci fıkrası gereğince 10 ay karşılığı 300 gün adli para cezasına çarptırıldı. Ardından da bu ceza, birden fazla kişiye hakaret içerdiği gerekçesiyle TCK’nın 43’üncü maddesi gereğince 450 güne çıkarıldı. Gazetecinin duruşmadaki tutumunu değerlendiren hâkim iyi hal indirimi uyguladı ve cezanın süresi 375 gün adli paraya yani 7 bin 500 liraya indirildi. Mahkeme ayrıca, gazetecilik mesleğini, ’kamu kurumu veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun izniyle yapılan meslek’ sayarak, Karakaya’ya 375 gün süreyle ’meslekten men’ cezası verdi.

Mahkûmiyet kararı
Kırşehir 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Kamuran Haydar Aslanoğlu’nun gazeteci Havva Karakaya için verdiği mahkûmiyet kararının gerekçesinde şöyle denildi: “Basın özgürlüğünün kullanılması ancak demokratik bir toplumun gereklerine uygun olarak başkalarının şöhret ve haklarını, toplum sağlığının ve ahlakının, milli güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği ve toprak bütünlüğünün korunması, devlet sırlarının açıklanmasının veya suç işlenmesinin önlenmesi yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması amacıyla sınırlandırılmıştır. Gazeteci haber yaptığında bu sınırlamaları dikkate almak zorundadır. TCK’nın 53’üncü maddesinin 1’inci fıkrasında sayılan kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir mesleği icra eden sanık tarafından eylemin gerçekleştirilmesi ve netice olarak para cezası verilmesi nedeniyle TCK’nın 53/5’inci fıkrası gereğince hak ve yetkinin kötüye kullanılması nedeniyle suçun işlenilmesinden dolayı taktiren hükümde belirtilen gün sayılı olan 375 gün sanığın gazetecilik mesleğini yapmaktan yasaklanmasına karar verilmiştir.”

Temyize de gidemiyor
BASIN kartı almasına az bir süre kala, meslekten men cezasına çarptırıldığını öğrenen Karakaya, şaşkına döndü. Karakaya, adreste bulunmadığı gerekçesiyle tebligatın muhtarlığa yapıldığını, bu nedenle 7 günlük temyiz başvuru süresinin geçtiğini belirterek, “Sadece ben değil, hukukçular da bu karara şaşırdı. Gazetecilikten dolayı meslekten men cezası sanıyorum ülke genelinde ilk kez bana uygulandı” dedi. Cezanın infazının 20 Ağustos’ta başlayacağının ifade edildiğini söyleyen Karakaya, “Sarı basın kartımı almaya az süre kalmıştı. Karar uyarınca yazı işleri müdürlüğünü de bırakmam gerekiyor. Ayrıca, haber için toplantılara da gidemeyeceğim” dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler