Gül, ''Bizler, paylaşılan değerler temelinde geliştirmekte kararlı olduğumuz bu ortaklığı AB üyeliğiyle taçlandırmak hususunda azimliyiz'' dedi.
Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Çırağan Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşmasıyla başladı.
Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında, zirve toplantısına ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduğunu ve geçen yıl Kişinev'den devralınan dönem başkanlığını Karadağ'a devretmekten mutlu olduğunu ifade etti.
Zirveyi taçlandıran bir özelliğin de Slovenya'nın sürece katılımı olduğunu belirten Gül, ''Esasen biz Slovenya'yı hiçbir zaman bölge dışında mütalaa etmedik. Başarılarıyla gurur duyduk, bölgemizin sorunlarına katkı getirme çabalarını takdirle karşıladık. Slovenya liderliğini bu kararından dolayı kutluyor ve Cumhurbaşkanı Sayın Danilo Türk'e 'hoşgeldiniz' diyorum'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, geçen bir yıllık süre içinde Balkanlar'ın önemli gelişmelere sahne olduğunu hatırlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Ülkelerimiz demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hak ve özgürlüklerine saygı ve kültürel çoğulculuk yolunda önemli adımlar attı. Bir çoğumuzda standartları yüksek mahalli seçimler gerçekleşti. Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla entegrasyon bağlamında ciddi ilerlemeler kaydedildi. Avrupa Birliği katılım müzakereleri ve adaylık sürecinde önemli mesafe alındı. GDAÜ üyesi bazı ülkelerin vatandaşları AB vize serbestisine dahil olurken, bazıları da Brüksel'den bu alanda umut vadeden işaretler aldı. Diğer bazı üyelerimiz NATO Üyelik Eylem Planı'na (MAP) dahil oldu. Balkanlar, gerek 2009, gerek 2010'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde güçlü şekilde temsil edildi ve edilmekte.''
-ACIYI KINAYAN BİLDİRİ-
Geçen bir yıllık dönem zarfında bölgesel işbirliği ve iyi komşuluk ilişkileri alanında da olumlu gelişmeler yaşandığına dikkati çeken Gül, GDAÜ üyesi ülkeler arasında son 15 yıl içinde görülmemiş ölçüde ziyaret ve diplomasi trafiğinin görüldüğünü kaydetti.
Abdullah Gül, bu temas ve ziyaretlerin hemen hepsinde, bölgenin Avrupa ve Avrupa-Atlantik yöneliminin güçlü şekilde teyit edilmiş olmasının herkes için büyük bir mutluluk kaynağı oluşturduğunu vurgulayarak, şu görüşleri dile getirdi:
''Kanaatimce, bu doğrultuda atılan en önemli adımlardan birisi, Sırbistan Parlamentosunun 30 Martta, 15 yıl önce Srebrenica'da yaşanan büyük acıyı kınayan bir bildiriyi kabul etmesi olmuştur. Bu gelişmeyi Sırbistan ve Bosna Hersek halkları arasında uzlaşı sağlanması yolunda atılmış önemli bir adım olarak görüyor ve bildiride bu olayın kurbanlarının ailelerine yönelik bir taziye ve özrün de yer almış olmasından memnuniyet duyuyoruz.''
Bütün bunların sonucunda Balkanlar'ın uluslararası toplumun gündeminde yeniden üst sıralara taşımayı başardıklarının altını çizen Gül, şunları söyledi:
''Şunu tüm uluslararası camiaya bir kez daha yüksek sesle duyurmakta yarar görüyorum; Balkanlar, Avrupa'nın tarihi, coğrafi ve kültürel yönden ayrılmaz bir parçasıdır. Bizler, paylaşılan değerler temelinde geliştirmekte kararlı olduğumuz bu ortaklığı AB üyeliğiyle taçlandırmak hususunda azimliyiz. AB'yi bir değerler manzumesi ve bir medeniyet projesi olarak görüyoruz. Hepimizin yolu AB şemsiyesi altında kesişecektir. Bundan eminiz. Bölge ülkeleri olarak bu hedef doğrultusunda yürümeye kararlıyız. Bundan kuşku duyulmamalıdır. Buna karşılık, AB'den de tam üyelik yolunda olan ülkelere destek olmasını ve süreci geciktirici adımlardan kaçınmasını bekliyoruz.''