İZMİR (İHA) - Türkiye'deki ilk Biyomühendislik Bölümü'nün Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulduğunu açıklayan EÜ Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan, bu bölümden mezun olanların geniş bir yelpazede iş imkanı bulabileceklerini söyledi.
Prof. Dr. Sukan, "Biyomühendislik eğitiminin amacı, bu dalı destekleyen bilim dallarında çok iyi temel bilgilere sahip, disiplinlerarası iletişim sorunlarını aşmış, bilimsel yöntem ve ilkelerdeki son gelişmelerden haberdar kişiler yetiştirmektir." dedi.
Günümüzde gelişmiş ülkelerin ekonomilerinin yüzde 40'ından fazlasının ya biyolojik kökenli, ya da biyolojik materyalin dönüşümü ile ilgili olduğunu açıklayan Prof. Dr. Sukan, "Bu oran gelişmekte olan ülkelerde daha da yüksektir. Halen imalat sanayinin yüzde 40'ı biyolojik hammaddelerin işlenmesine yöneliktir. Biyomühendislik lisans programlarını tamamlayacak kişilerin ilaç sektöründen, çevre sektörüne kadar çok geniş bir yelpazede, kliniklerde, Hıfzısıhha ve TSE gibi yasal yükümlülükleri olan kuruluşlarda, genetik tanı ve tedavi merkezlerinde, aşı üretim tesislerinde görev alabilmeleri mümkün olacaktır." diye konuştu.
Biyoteknolojinin son yıllarda gündemi yoğun bir şekilde işgal eden bir terim olduğuna değinen Prof. Dr. Sukan, "Her ne kadar ekmek, bira, şarap, peynir gibi yaygın klasik üretimlerde yüzyıllardır bu tip sistemler uygulansa da, modern anlamı ile biyoteknoloji yaklaşık 50 yıllık bir geçmişe sahiptir ve son yıllarda dev adımlarla büyük ilerlemeler kaydetmektedir. Bu bağlamda Biyomühendislik, mühendislik prensiplerinin biyolojiyi de içerecek şekilde uygulandığı sistemlerin dayandığı bir bilim dalıdır. Biyomühendislik, son 35 yıl içinde, moleküler biyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji, hücre metabolizması ile temel mühendislik ve malzeme bilimlerindeki hızlı ilerlemeler sonucu gelişen, biyolojik teknikler ile mühendislik ilkelerinin canlı sistemlere ve bunlarda karşılaşılan sorunlara uygulandığı yeni bir bilim dalı olarak ortaya çıkmıştır." şeklinde konuştu.
Bugün biyoteknolojik yöntemler ve bunların kullanıldığı sanayilerde çeşitli gıda maddeleri, içecekler, enerji kaynakları, ilaçlar ve biyokimyasal maddeler, biyolojik sistemlere uyumlu malzemeler elde edilebilmekte ve madencilik, su arıtılması, endüstriyel ve kentsel atıkların işlenmesi gibi hizmetler gerçekleştirilebilmektedir." diye konuştu.