HABER

Gelibolu Yarımadası'na 2 bin avcı böcek salınacak

Gelibolu Yarımadası'na 2 bin avcı böcek salınacak

Burak GEZEN/ÇANAKKALE, (DHA)- ÇANAKKALE'de şehitliklerin bulunduğu tarini Gelibolu Yarımadası'ndaki ormanların kurumasına neden olan çam kese böceğiyle biyolojik mücadele kapsamında, bu yıl bölgeye 2 bin avcı böcek salınacağı açıklandı.

Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, tarihi Gelibolu Yarımadası'nda 2014 ve 2015 yıllarında çam kese böceğiyle mücadele için Eceabat İşletme Şefliği'nde 11, Gelibolu Şefliği'nde 42, Anafartalar Şefliği'nde 6 olmak üzere toplam 59 biyolojik mücadele projesi düzenlenip, 2x4 metre ebatlarında adacık tesis edildiği belirtildi. Adacık yöntemiyle, çam kese böceğinin paraziti olan sinek (phryx caudata) çoğalması sağlanarak, hem çam kese böceğiyle mücadele edildiği hem de doğaya zarar verilmediği açıklandı. Eceabat Orman İşletme Şefliği'nce, çam kese böceğinin bulunduğu Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki ormanlarda geçen yıl ve bu yıl 600 hektar alanda mekanik mücadele yapıldığı bildirildi.

Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki ormanlarda çam kese böceği ile kimyasal mücadele yapılamadığı belirtilen açıklamada, "Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü olarak çam kese böceği ile mücadele için, biyolojik mücadele kapsamında laboratuarlarda her yıl ortalama 12 bin Calasoma Sycophanta böceği üretilmektedir. 2015 yılı Mayıs ayından bu avcı böcekten 2 bini tarihi Gelibolu Yarımadası'na salınacaktır. Bu sayede çam kese böceği ile mücadele edilecek, aynı zamanda doğaya zarar verilmemiş olacaktır" denildi.

Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda Soğandare, Kerevizdere, Domuzdere mevkilerinde, çam kese böceğinin yoğun olarak etkilediği alanın ise 50-60 hektar orman olduğu ve zarara uğrayan ağaçların iğne yapraklarını tamamen kaybetseler bile, daha sonra yeniden yeşilleneceği belirtildi.

FOTOĞRAFLI

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler