Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili sözde "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinin de aralarında yer aldığı 224 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen Genelkurmay çatı davasının duruşmasına, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, taraf avukatları ile şehit yakınları katıldı.
Müşteki olarak beyanlarda bulunan Korgeneral Fikret Tayfur Erbilgin, FETÖ'nün darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitlere rahmet, gazilere de şifa dileyerek sözlerine başladı.
Olay günü mesaisinin ardından evine gittiğini anlatan Erbilgin, şunları söyledi:
"Saat 21.30 civarı kapıma albay Nevzat Bilir ve yarbay Murat Kaya geldiler. 'Komutanım acele karargaha gitmemiz lazım.' dediler. Ben kabul etmedim. 'Sizin güvenliğiniz için' dediler ve kolumdan çekiştirerek beni 4 kat aşağıya indirdiler. Arabaya binmeye direnince Bilir, karnıma silahı dayadı ve 'Bana bunu yaptırmak zorunda bırakmayın.' dedi. 22.00 civarında Akıncı Üssü'ne gittik. Buradan da 141. Filo'ya götürdüler."
Filo girişinde Mete Kaygusuz ile karşılaştıklarını ve yanlış bir iş yaptıklarını söylediğini belirten Erbilgin, Kaygusuz'un talimatıyla ellerinin kelepçelendiğini ve başka bir binaya götürülerek rehin tutulduğunu dile getirdi.
Erbilgin, ertesi gün öğleden sonra rehin tutulduğu yere Abidin Ünal, Akın Öztürk ve Şirin Ünal'ın geldiğini aktararak, ellerinin çözülerek kurtarıldığını belirtti. Erbilgin, sanıklardan şikayetçi olduğunu ve davaya müdahil olmak istediğini kaydetti.
Mahkeme, Erbilgin'in davaya katılma talebini kabul etti.
- "Herkes hesabını verecek"
Müşteki Tuğgeneral Göksel Sevindik, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da Genelkurmayda bulunduğunu, bina içinden gelen sesler üzerine neler olduğunu anlamak için dışarı çıktığında silahlı ve tam teçhizatlı askerin üzerine silah doğrultarak kendisini etkisiz hale getirdiğini beyan etti.
Bir süre sonra darbecilerin içinden birinin, "Tamam bu iş bitti, sıkıyönetim ilan edildi. Herkes hesabını verecek" dediğini aktaran Sevindik, ardından helikopterle Akıncı Üssüne götürüldüklerini ve rehin tutulduğunu dile getirdi.
Müşteki Sevindik, ertesi gün öğleden sonra kurtarıldığını ifade ederek, darbe girişimini planlayan ve icra edenlerden şikayetçi olduğunu, davaya katılmak istediğini bildirdi.
Sevindik'in davaya müdahillik talebini değerlendiren Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi, bunun kabulüne hükmetti.
- Müşteki korgeneralin beyanları okundu
Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, Erbilgin ve Sevindik'in beyanlarından sonra müşteki Korgeneral Uğur Tarçın'ın ifadesini dilekçe ile mahkemeye gönderdiği açıklanarak dilekçeyi okudu.
Tarçın, Mahkeme Başkanı Dik'in okuduğu dilekçesinde, olay günü terörle mücadele konulu toplantıya katıldığını, saat 19.00'da da odasına giren 3 darbeci tarafından derdest edildiğini ifade etti.
Kendi odasına derdest edilen birkaç kişinin daha getirildiğini anlatan Tarçın, sıkıyönetim ilan edildiğine ilişkin söylemler üzerine darbe girişimini öğrendiğini, bir süre sonra da Akıncı Üssüne götürülerek burada rehin tutulduğunu kaydetti.
Tarçın dilekçesinde, sanıklardan şikayetçi olduğunu bildirdi.
- Müşteki polis memuru da sanıklardan şikayetçi oldu
Darbe girişimi sırasında Genelkurmay koruma ekibinde görevli olduğunu bildiren müşteki polis memuru Mikail Alıcı, akşam saatlerinde bir grup askerin Genelkurmay nizamiyesinden içeri girdiğini beyan etti.
Neler olduğunu bilmediğini ifade eden Alıcı, bir süre sonra sanık "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinden olduğu belirtilen eski tuğgeneral Mehmet Partigöç'ün koruma ekibinin yanına gelerek, görevli başçavuşa dışarıdan gelen askerlerin koruma amaçlı geldiğini söylediğini dile getirdi.
Dışarıdan gelen askerlerin karargah önünde toplanması üzerine buraya gittiklerini anlatan Alıcı, sanıklar Levent Türkkan ile Ramazan Gözel'in kendilerine sakin olmalarını söylediklerini ve koruma ekibini alt kata gönderdiklerini söyledi.
Koruma ekibindeki polislerin yaşananları üstlerine bildirdiklerini beyan eden müşteki Alıcı, bir süre sonra tankların ve hava araçlarının seslerinin gelmeye başladığını aktardı.
Alıcı, ilerleyen saatlerde darbecilerle çatışma yaşadıklarını ve yaralandığını anlatarak, sanıklardan şikayetçi olarak davaya müdahillik talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, "suçtan doğrudan zarar gördüğü gerekçesiyle" müşteki Alıcı'nın müdahillik talebini kabul etti.
Davanın görülmesine yarın devam edilecek.