Aralarında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en kıdemli subaylarından Orgeneral Bilgin Balanlı'nın da olduğu 28 sanığın hükümeti devirme planları yapmakla suçlandığı İkinci Balyoz Soruşturması'nın duruşmalarına 3 Ekim'e dek ara verildi.
21'i tutuklu 28 sanığın yargılanmasına bugün Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde başlandı.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen davada, sanıklar için 20'şer yıla kadar hapis cezası isteminde bulunuluyor.
Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada Orgeneral Bilgin Balanlı, suçlamaları çirkin iftira kampanyası olarak niteledi ve TSK'da bir tasfiye operasyonu yürütüldüğünü savundu.
Sahte dijital verilerle hazırlanan belgelere dayanarak tutuklandığını söyleyen Balanlı, TSK mensuplarının da somut delillere dayanmayan iddialar nedeniyle soruşturmalara tabi tutulduğunu ve tutuklandığını; bu durumun hukuka, hakka, adalet ve vicdani değerlere uygun olmadığını kaydetti.
Balanlı'nın sözlerine dinleyici sıralarından gelen alkışlar ve tezahürat üzerine, Mahkeme Başkanı Ömer Diken, dinleyicileri ve Balanlı'yı uyardı.
Diken ıslıklayanların dışarı çıkmasını, alkışlara son verilmesini istedi.
Orgeneral Balanlı'nın, üç ay önce gözaltına alınmasına dek hava kuvvetleri komutanı olması bekleniyordu. Balanlı sivil bir mahkemede yargılanan ilk muvazzaf orgeneral.
Duruşmaya Balanlı'nın yanı sıra, Korgeneral Turgut Atman ve Tümgeneral İsmail Taş'ın aralarında olduğu 21 tutuklu sanık ile tutuksuz sanıklar Cumhur Eryüksel, Doğan Uysal, Emin Hakan Özbek, Tülay Delibaş ve Ali Cengiz Şirin katıldı.
Hakkında yakalama kararı bulunan Tümgeneral Beyazıt Karataş ile tutuksuz sanık Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul ise duruşmaya katılmadı.
Savunmanın, reddi hakim talebinde bulunması üzerine, mahkeme heyeti talebin incelenmesi gerekçesiyle duruşmaya 3 Ekim'e dek ara verdi.
Yöneltilen suçlamalar daha önce açılan Balyoz Soruşturması'nda olduğu gibi, 2003 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AKP hükümetini zayıflatıp devirmek için bir dizi komplo planı yapıldığı iddialarını içeriyor.
İddianameye göre bunlar arasında Yunanistan ile gerilim yaratılması, camilerin bombalanması gibi planlar vardı.
Sanık subaylar ise bunun teorik bir eğitim senaryosu olduğunu savunmuştu.
Soruşturma kapsamında Aralık ayında da 196 subayın yargılanmasına başlanmıştı.
Dava, ordu ile AKP arasındaki gerilimin bir yansıması olarak yorumlanıyor.
Duruşmayı izleyen BBC Muhabiri Jonathan Head, silahlı kuvvetler bünyesindeki amiral ve generallerin yüzde 10'unun halen gözaltında olduğuna dikkat çekiyor.
Son olarak geçen ay Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının istifa etmişti.
Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, görevini yapmasının imkansız hale geldiğini kaydetmişti.