HABER

Gıda en fazla büyüyen kategori

Gıda en fazla büyüyen kategori

İSTANBUL (İHA) - Retailing Institute ile HTP'nin market markalı ürünleri incelediği 2006 Market Markaları Raporu'na göre gıda en fazla büyüyen kategori olarak göze çarparken temizlik ürünleri kategorisi geçen yıla göre küçüldü.

KMG Pazarlama Hizmetleri Grubu şirketlerinden Retailing Institute ve HTP, market markalı ürünler pazarının gelişimini incelediği 2006 Market Markaları Raporu'nu açıkladı. Rapora göre, market markalarına yapılan toplam tüketici harcamalarındaki artış bir önceki yıldaki artışın neredeyse yarısı kadar. Geçen yıl yüzde 54.5 olarak gerçekleşen büyüme hızı 2006'da yüzde 21.7'ye geriledi. Gıda ürünleri 2005 yılında olduğu gibi 2006'da da en fazla büyüyen kategori olmaya devam ederken temizlik ürünleri geçen yıla göre küçüldü. Raporu değerlendiren Retailing Institute Başkanı Renan Burduroğlu, şunları kaydetti:

"Market markalı ürün satışları ABD'de 51.5 milyar dolara yükselirken, Avrupa ülkelerinde de toplam günlük tüketim ürünleri ticareti içindeki payı yüzde 4 büyüyerek yüzde 23'e yükseldi. İlk defa market markası payı dört Avrupa ülkesinde yüzde 40'ı geçti - İngiltere, Almanya, Belçika ve İsviçre. Avrupa'nın iki önemli ticaret merkezi olan Fransa ve İspanya'da da market markaları bugüne kadar ki en yüksek pazar paylarına ulaştılar. Bu iki ülkede satılan her üç üründen biri artık market markalı bir ürün. Dünyada market markaları karlılık artışı, perakendecinin marka kimliğini geliştirmek ve sadakat artışı için kullanılıyor. Son yıllarda uygulanan strateji daha ziyade dondurulmuş gıda gibi daha premium, değer katan ve 'düşük fiyat-yüksek adette satış' ötesinde uygulamalarla premium ürünlere yoğunlaşmak ve bu ürünlere yüksek pazarlama ve merchandising desteği vermek. Türkiye'de ise pazar payı 700 milyon dolar civarında olan market markaları hala genel olarak fiyat avantajı ile konumlanır durumda. Buna paralel olarak, market markası büyümesine en fazla katkı yapan kanal indirim zincirleri olmaya devam ediyor."

2006 MARKET MARKALARI RAPORU 2006 Market Markaları Raporu'na göre, market markalarına yapılan tüketici harcamaları son 4 yıldır artan bir trend gösteriyor. Market markalarına yapılan toplam tüketici harcamalarındaki artış bir önceki yıldaki artışın neredeyse yarısı kadar. 2005'te 54.5 olarak gerçekleşen büyüme hızı 2006'da yüzde 21.7'ye geriledi. Gıda ürünleri 2005 yılında olduğu gibi 2006'da da en fazla büyüyen kategori olmaya devam ederken temizlik ürünlerinde geçen yıla göre küçülme görüldü. Enflasyon rakamları dikkate alındığında ise market markalarındaki büyümenin 2006 yılında enflasyonun yaklaşık 11 puan üzerinde gerçekleştiği görülüyor. Bu büyüme ile birlikte Eylül 04-Ağustos 05 döneminde toplam hızlı tüketim malları (FMCG) içindeki payı 3.4 olan market markalarının payı Eylül 05-Ağustos 06 döneminde yüzde 3.9'a yükseldi. Geçen yıl aynı dönemde en yüksek büyüme yüzde 31.1 ile gıda ürünlerinde gerçekleşmişti. Eylül 05-Ağustos 06 döneminde yüzde 17.3 ile yine gıda ürünlerinde gerçekleşiyor.
Market markalı ürünlerdeki büyüme hem geçen yıla göre daha fazla sayıda hane tarafından satın alınmasından hem de bir kere satın alımın arkasından tekrar tekrar market markalı ürün satın alan hanelerin sayısındaki artıştan kaynaklandı. Nitekim, geçen yıla göre, market markalı ürünlerin yüzde 3.4 daha fazla haneye ulaşması ile Eylül 05-Ağustos 06 döneminde hanelerin yüzde 73.8'sinin en az bir kere market markalı ürün satın aldığı saptandı. Bu dönemde market markalı ürünlerin tüm ürün kategorilerinde önceki döneme göre yaygınlaştığı görülüyor. Gıda ürünleri, son dört yıldır olduğu gibi en yüksek penetrasyon oranı ile en fazla sayıda haneye giren kategori olmaya devam ediyor. Bunun yanı sıra, market markalarına tüm kategorilerde tüketici sadakati, yani ikinci veya daha fazla kereler satın alım, artmaya devam etti. Eylül 05-Ağustos 06 döneminde market markalı ürün satın alan tüketiciler, hızlı tüketim malları (FMCG) harcamalarının yüzde 5.6'sını market markalı ürünlerle yaptılar.

Temizlik ürünleri hariç tüm kategorilerde market markalarına olan tüketici sadakati arttı. Sadakatin en fazla arttığı kategori ise yüzde 19.4 artışla kişisel bakım ürünleri oldu. Gıda, kişisel bakım ve temizlik ürünleri dışındaki ürünlerden oluşan "diğer" ürünler kategorisi ise yüzde 26.2 pay ile tüketicinin en sadık olduğu market markalı ürün kategorisi. Eylül 05-Ağustos 06 döneminde yıllık olarak en fazla ciro yapan iki kategori bir önceki yılın aynı döneminde olduğu gibi bakliyat ve kağıt ürünleri. Bu dönemde geçen dönem üçüncü sırada olan yoğurdun yerini süt alıyor. Bakliyata harcanan her 1 YTL'nin 0.18 YTL'si artık market markalarına gidiyor. İndirim mağazaları market markası alımlarının en yoğun yapıldığı satış kanalları. Son iki senedir market markalarının satışlarının süpermarketlerden indirim mağazalarına kayışı devam ediyor. Market markası satışlarının Eylül 04-Ağustos 05 döneminde üçte ikisinden fazlası indirim mağazalarında gerçekleşti.

RETAİLİNG INSTİTUTE BAŞLICA İKİ ANA ALANDA HİZMET VERİYOR Öte yandan, 2001 yılında Türkiye'nin araştırma sektörünün en deneyimli ekiplerinden biri tarafından KMG bünyesinde kurulan Retailing Institute, perakende satış ve pazarlama sektörüne yepyeni bir soluk getirdi. Retailing Institute, uygulanabilir perakendecilik bilgisinin öncü ve uzman şirketi olma hedefi ile özellikle perakende pazarlama ve satış alanında uzun soluklu çözümler üretmeye odaklandı. Şirket, üretici ve perakendeci firmalara özel araştırmaların yanı sıra satış ve dağıtım performanslarının aylık olarak sürekli izlendiği niş panellerle hizmet veriyor. Retailing Institute alanında uzman 70 kişilik kadrosu ile başlıca iki ana alanda hizmet veriyor: - Perakende ve yerinde tüketim noktalarında aylık olarak bulunurluk, merchandising ve satış performansını raporlayan Sürekli Ölçüm Hizmetleri. Bu çerçevede Retailing Institute Türkiye'nin tek Yerinde Tüketim Panelini yürütüyor ve restoran, cafe, bar, birahane, otel, kahvehane ve çay bahçesi gibi yerinde tüketim yapılan yerlerde firmaların satış performanslarını raporluyor. - Perakendecilik ve tüketici alanında ihtiyaca göre tasarlanan özel araştırmalar ve ana sektörleri düzenli olarak izleyerek rekabette avantaj sağlayan Perakende Araştırma Hizmetleri veriliyor. Her iki alanda uzmanlaşmış araştırma bilgisini kullanarak, hizmet verdikleri firmaların satış ve kar başarılarına katkı sağlamayı hedefliyor.

Türkiye Dağıtım ve Merchandising Ölçümü, lokanta, otel, bar gibi noktalarda gerçekleşen Ev Dışı Tüketim Paneli (On Premise Panel), Hazır Giyim Tüketim Endeksi, perakendecilerin tüketici satın alımlarına göre performanslarını ölçen "Chain Insight", geleneksel perakendecilerden düzenli bilgi akışını sağlayan Türkiye Perakendeci Omnibusu perakende alanında şirketin gerçekleştirdiği önemli çalışmalardan. Altı ayda bir yayınlanan Hazır Giyim Tüketim Endeksi iç pazardaki giyim tüketimini, marka paylarını ve perakendecilerin tüketimdeki rollerini açıklıyor. Türkiye'de ilk defa hızlı tüketim ürünleri satan perakendecilerin tüketici satın alımlarına göre performanslarını ölçen Chain Insight'la her bir zincir marketin tüketici nezdindeki performansı belirleniyor. Alışveriş yerindeki davranışlar, gizli müşteri, müşteri memnuniyeti, mağaza yer seçimi, mağaza bileşimi, konsept testleri, fiyat ve promosyon araştırmaları, mağaza testleri gibi hizmetleriyle geniş bir yelpazede hizmet veren Retailing Institute'ün yıllık periyodik pazar analiz raporları ise şunlar: Market Markaları, Genel Alışveriş Alışkanlıkları, Türkiye Perakendeci Memnuniyeti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler