HABER

Gıda satın alırken dikkat edin

ARDAHAN (İHA) - Hayatımızı sürdürebilmemiz için gerekli maddeler olan gıdaları satın alırken bilinçli davranmak büyük önem taşıyor. Çünkü, ambalajı bozulmuş, son kullanma tarihi geçmiş ve küflenmiş gıdalar, ölümle sonuçlanan ciddi besin zehirlenmelerine sebep olabiliyor.

Ardahan Tarım İl Müdürlüğü'nün internetteki (www. ardahantarim.gov.tr) sitesi, tüketicilere, gıda konusunda rehber niteliğinde bilgiler sunuyor. İHA muhabirinin siteden derlediği bilgilere göre, tüketicilerin, aldıkları herhangi bir ürünün üzerinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın verdiği sicil ve üretim izin numaralarının bulunup bulunmadığını kontrol etmeleri gerekiyor.

Uzmanlar, meyve ve sebzelerin görünümünün mümkün mertebe taze olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, çok yaş görünümde, üzerinde lekeler olan, hafif çürümüş veya üzerine öz suyu bulaşmış sebze ve meyveleri almaktan kaçınılması gerektiğini bildiriyor.

RAF ÖMRÜ, TAHMİNİ DEĞER Soğukta muhafazası gereken bir gıdanın soğuk olmadığı hissedilirse alınmaması gerektiğini hatırlatan uzmanlar, "Varsa, soğutucu ve donduruculardaki sıcaklık ölçerleri kontrol edin. Ambalajın üzerindeki son kullanma tarihini okuyun. Bu tarihler yazılırken, gıdanın 4 santigrat derece veya 2 santigrat sıcaklıklarında saklanacağı dikkate alınır. Bazen raf ömrü sadece tahmini bir değerdir. Bu sebeple, gıda bu sıcaklık şartlarında tutulmamışsa, son kullanım tarihinin bir önemi kalmayabilir" uyarısında bulunuyor.

Uzmanlar, bazen peynir ve meyve - sebze gibi gıdaların, paketten çıkarıldığında küflenmiş olabileceğini kaydediyor. Hemen hemen tüm peynir, meyve ve sebzelerin küfle bulaşık olduğunu, ancak gözle görülemediğini vurgulayan uzmanlar, "Zaman içinde küf gelişimi görünür hale gelir. Mümkün olduğunca gıdayı taze alın ve uygun şartlarda muhafaza ederek hazırlayın ve tüketin" diyorlar.

Süt ve süt ürünlerinde genellikle belli bir tarihe kadar kullanma tarihinin yer aldığını vurgulayan uzmanlar, bu ürünlerin 4 santigrat derece sabit sıcaklığında saklanacağının var sayıldığını, eğer sıcaklık 10 santigrat derece ise, bu ürünlerin muhafaza edilebilirliğinin 4 kez azaldığını belirtiyor. Uzmanlar, kolay bozulabilir nitelikte olan taze süt, et, tavuk, balık gibi gıdaların her zaman buzdolabının arka duvarına doğru yerleştirilmesi gerektiğini bildiriyor.

Sokakta satılan süt ve ürünlerini almaktan da kaçınılması gerektiğini ifade eden uzmanlar, her zaman, uygun şekilde işlenerek paketlenmiş (pastörizasyon veya UHT uygulanmış, özel tetra pak ambalajındaki) süt ve ürünlerinin kullanılmasını öneriyor.

KIRIK VE ÇATLAK YUMURTAYA DİKKAT Uzmanlar, oda sıcaklığında bekletilen yumurtaların alınmaması gerektiğini kaydederek, kabuğunda patojen (hastalık yapıcı) 'Salmonella enteridis' mikroorganizması bulaşması olabileceğini ve yumurtanın içine de geçebileceğini vurguluyor. Yumurtalarda kırık, çatlak ve aşırı kir olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, eve getirildiğinde de tazeliklerini kaybetmemeleri için serin yerde muhafaza edilmesi gerektiğini hatırlatıyor. Uzmanlar, yumurtanın buzdolabında iki haftaya kadar saklanabileceğini kaydederek, yumurta dikkatle kırıldığında, sarısı dağılmadan ortada kalıyor, akı da onun etrafında düzgün şekilde duruyorsa tazedir" diyorlar.

Donmuş gıdalarda sıcaklık artışını önlemek için alışverişin sonuna doğru alınmasını öneren uzmanlar, eğer paketin üzerinde buz kristalleri varsa, gıdanın dondurucuda uzun süre tutulduğunu gösterdiğini belirtiyor. Uzmanlar, satın alarak çözdürülen bir gıdanın tekrar dondurucuya konulmaması yönünde uyarmayı da ihmal etmiyor.

Bu ürünlerin, görünür böceklerden ari olması gerektiğini hatırlatan uzmanlar, "Hububat türü gıdalarda böcek yumurtaları bulunabilir. Eğer ılık ve nemli bir ortamda gıdayı saklarsanız, bu yumurtalar canlı böceklere dönüşür. Bu ürünleri satın aldığınız raflara da dikkat edin, bulaşmanın olduğunu gösteren ipuçları olabilir" hatırlatmasında bulunuyor.

Uzmanlar, konserve kutularında herhangi bir açılma olup olmadığının mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini de ifade ederek, "Kutunun tepesi veya tabanındaki tümsek oluşumları tehlikelidir. Hatalı konserve gıda tüketimi ölüme yol açabilir. Bu tür bir konserve kutusunu ne olursa olsun asla açmayın ve geri götürün" diye uyarıyor.

Satın alınan malzemeyi poşetlere koyarken, soğuk ve donmuş ürünlerin bir arada paketlenmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, "Taze et ve tavuk paketlerini poşetin en altına yerleştirin. Deterjan gibi kimyasal malzemeleri gıda maddeleri ile aynı poşete koymayın. Bir başkası sizin için poşetlere yerleştiriyorsa, bu şekilde yapmasını isteyin" diyorlar.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler