İSTANBUL (İHA) - 'Belgesel Evi Cep Sineması' bu ay, dünya üzerinde yaşanan göç olgusuyla birlikte, umuda koşanları, hayal kırıklıklarını, ödenen bedelleri ve kaybolmuş hayatları anlatan belgesel filmleri izleyiciyle buluşturuyor. 1960'lı yıllarda başlayan Avrupa'ya işçi göçünü ve işçilerin gittikleri ülkelerdeki hayat mücadelesini çarpıcı şekilde anlatan belgeseller, "Alamancı" kavramının ortaya çıkış sürecini aktaracak.
Cep Sineması'nın ağustos programında yer alan filmlerden ilki, Seyhan Derin'in yönettiği "Ben Annemin Kızıyım" adlı belgesel. Film, Zonguldak köylerinden Almanya'ya göç eden bir ailenin kadınlarının yaşadıklarını anlatıyor.
Film Gösterimi ve Sunuş Kuşağı'nın bir diğer filmi ise Sabri Özaydın'ın "Bulut Ailesi'nin Geri Dönüşü". 10 yıldır Almanya'da çalışan Bulut Ailesi'nin, umut dolu bir hayat beklentisiyle 4 çocuğuyla birlikte Türkiye'ye dönmeye karar verişini işliyor. Sevgi Kartarı ve Hatice Gürler'in, 2. Dünya Savaşı ve Nazi zulmünü, savaş sonrası Avrupa ve Türkiye'nin ekonomik, sosyal, siyasal durumunu ele alan "Bitmeyen Türkü" adlı belgeseli, köyden kente göçü ve gecekondulaşmayı mercek altına alıyor.
Bu kuşağın son filmi ise Nedim Hazar ve Pavel Schnabel'in yönettiği "Boğaziçi'ne Sığındık" adlı belgesel. Belgeselde, Nazi Almanyası'ndan kaçıp aileleriyle Türkiye'ye sığınan 2 insanın hayat hikayesi anlatılıyor.
Film Okuma Atölyesi'nde bu ay yine birbirinden ilginç filmler yer alıyor. Gösterilecek ilk film "Suspiria". Film, korku sinemasının İtalyan ustası Dario Argento imzası taşıyor. Amerika'nın aykırı sinemacılarından olan Tim Robbins'in, paranoid-şizofren Amerika'yı sallayan epik bir politik filmi olan "Beşik Sallanacak" ise gösterime giren bir diğer film. Ardından, Soğuk Savaş Dönemi'nde çekilmiş, Norman Jewison'un yönettiği "Ruslar Geliyor" filmi gösterilecek.
1001 Belgesel Film Kuşağı'nda yer alan filmler arasında ise Mustafa Ünlü'nün yönettiği "Boğazı Düğümlenen Şehir", Ahmet Soner'in "İsmail Beşikçi 36 Kitap=13 Cezaevi", İlknur Dalkıran'ın "Anadolu'daki Manastırlar", Mezopotamya Kültür'ün yapımı olan "Yapıcılar", İ. Sancak-H. Demiralay'ın "Issızlığın Ortasında Sinema" bulunuyor.