OTTAWA (İHA) - Almanya'da Cumhurbaşkanı Johannes Rau'nun geçen hafta onayladığı Göç Yasası'yla ilgili tartışmalar devam ederken, Kanada Hükümeti, göçmen alımı konusunda alınan yeni kararları uygulamaya başlıyor.
Şimdiye dek sağladığı olanaklarla göçmenler için en cazip ülke olan Kanada'ya gitmek artık eskisi kadar kolay olmayacak. Yeni düzenlemelerle sert önlemler getiren Kanada, göçmenlere 'puanlama sistemi' uygulayacak.
Göçmen alımı konusunda başta Avustralya olmak üzere bazı ülkelerin uyguladığı 'puanlama sistemi' önümüzdeki Cuma gününden itibaren Kanada'da da geçerli olacak. Yapılacak değerlendirmede ülkeye kabul edilmeleri için göçmen adaylarının 100 üzerinden en az 75 puan almaları gerekecek.
Bu değerlendirmede yaş, eğitim durumu ve mesleki tecrübenin yanı sıra ülkenin resmi iki dili olan İngilizce ya da Fransızca'dan birini iyi derece konuşuyor olmak ve bir işyerinden teklif alabilecek deneyime sahip olmak gibi kriterler dikkate alınacak.
Yeni yasayla birlikte ülkeye kolay uyum sağlayabilecek kişilerin tercih edilmesi de öngörülüyor. Başka bir değişle, bundan böyle Kanada da kalifiye elemanlara yönelmek istiyor. Daha önce yüksek kazanç elde eden göçmenler, 1980'li yıllardan beri genelde 'düşük gelirliler' sınıfına girmiş durumda. Bu da ekonomiye zarar veriyor.
Kanada yönetimi, ülkeye gelen göçmenlerin önce İngilizce ve Fransızca öğrenmeye çalışıp vakit kaybetmek yerine, doğrudan istihdam piyasasına girip ekonomiye fayda sağlayacak, dil bilen göçmenlere yönelmek istiyor. Yeni Göç Yasası'ndaki en önemli yeniliklerden biri de mesleki alan sınırlamasının kaldırılması. Eski yasada, hangi mesleklerin tercih edildiğine ilişkin bir liste yer alıyordu.
Kanada'da yürürlüğe girecek yeni Göç Yasası, ülkedeki bazı büyük sanayi kuruluşlarının yöneticileri tarafından ise yetenekli yabancı gençlerin önünü tıkayacağı ve gözlerini korkutacağı gerekçesiyle eleştiriliyor.
Yeni düzenleme, işletmelerin, yabancı bir işgücünü istihdam etmeden önce, bu açığın ülke içinden giderilemeyeceğini belgelemelerini şart koşuyor. İşletme sahipleri bu belgeleme sürecinin en az iki yıl süreceğini, ayrıca Kanada dışında alınan diploma ve sertifikaların kabul edilmemesinin de işi daha da yokuşa süreceğini savunuyorlar.
Göç konusunda uzman Kanadalı Avukat Brian Tsuji, yasanın öngördüğü kriterlere göre, Microsoft'un sahibi Bill Gates'in bile 100 üzerinden gerekli olan 75 puanı alamayacağını iddia ediyor. Gates'in üniversite eğitimini yarıda bıraktığını söyleyen Tsuji, tek kelime Fransızca bilmediğini, yaşının ilerlemiş olduğunu, sadece iş tecrübesi konusunda yüksek puan alabileceğini belirtiyor.
Kanada 2002 yılında yasanın öngördüğü kriterlere uyan 125 bin kalifiye göçmen almak istiyor. Ayrıca 60 bin kişinin aile birleşimi nedeniyle, 30 bin yabancının da mülteci statüsünde bu yıl Kanada'ya gelmesi bekleniyor.