HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Göz kapaklarında estetik nasıl olmalı?

Göz çevresi(özellikle de göz kapakları) yaşlanmanın en fazla kendini gösterdiği ve en fazla dikkat çektiği yer. Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Teoman Doğan, Mynet okurları için yazdı.

Göz kapaklarında estetik nasıl olmalı?

Yapısı gereği hem çok hareketli hem de çok ince derili olan göz kapaklarında cilt kırışması ilerleyen yaşlarda neredeyse kaçınılmaz.

Etraflarında başlayan bütün sarkmalar, gevşemeler de göz kapaklarını etkiliyor. Dolayısıyla aslında çevremizdekilerin göz kapakları ve göz çevrelerinden yaşını tahmin etmemiz pek de zor sayılmaz.

Göz torbalarını aldıranlar ve göz kapaklarını kaldırtanların sayısı inanın hiç az değil. Yalnız biz estetik cerrahların göz kapaklarına yaklaşımımızda son yıllarda ciddi bir değişiklik oldu. Standart olarak son 30 yıldır yapılan ameliyat tekniklerinin birçok yetersizliği ve problemi olduğu fark edildi. Artık "yağ torbalarını almak" gibi girişimlerin gereksiz olduğu tartışılıyor.

Beklentilerimiz sadece "torbasız" göz kapakları oluşturmaktan öteye geçti ve yüzü bir bütün olarak değerlendirmeyi tercih ediyoruz.

Anladık ki, ideal olan göz kapaklarına yüzün bir parçası olarak yaklaşmak.

Adım adım şunlar düzetilmeli:

1. Öncelikle gözünüzün altında yanağınıza inen derin bir çukur varsa bu çukur mutlaka doldurulmalı. Standart alt göz kapağı ameliyatları bu sorunu çözmez, hatta daha derinleştirebilir. Bu çukur gözaltı torbalarını oluşturan yağların aşağı doğru yayılması ve yanakların yukarı kaldırılması ile giderilmeli. Bu şekilde elmacık kemiklerinden alt göz kapaklarına doğru uzanan kesintisiz dümdüz bir yüzey oluşmalı. Bu genç ve diri gözükmek için olmazsa olmaz bir kural.

2. Yanaklarınızda ciddi bir sarkıklık varsa bu mutlaka düzeltilmeli. Bunun için endoskopik tekniklerden yararlanmak ve yanakları kaldırmak ya da alt göz kapağı ameliyatı sırasında orta yüzü yukarıya almak mümkün.

3.Üst göz kapağı için alın mutlaka değerlendirilmeli. Eğer alnınız ve kaşlarınız gözlerinizin üzerine yığılmışsa önce bunlar düzeltilmeli, şaka germe (temporal lifting) ile kaşlar doğru konuma alınmalı. Daha sonra üst göz kapağında hala sarkma varsa bu tedavi edilmeli. Kaz ayakları da şakak bölgesindeki sarkmadan ortaya çıkar ve şakak germe ile büyük ölçüde ortadan kalkar.

Her iki göz kapağında da bu yukarıda saydığım sorunlar giderildikten sonra sadece kas ve deri fazlalıklarını almak yeterli olacaktır.

Konuyla ilgili bana en sık sorulan sorulardan birkaçını sizlerle paylaşmak isterim:

Neden göz kapağı ameliyatı ile başka ameliyatları beraber yapmak gerekiyor?

Çünkü yaşlanmaya hep bir bütün olarak yaklaşmak gerekiyor. Göz kapakları genellikle başka bölgelerin problemlerini de üzerlerinde taşıyorlar. Eğer bu problemleri ayrı ayrı görüp düzeltmezsek tek başına göz kapakları sadece yüze hafif bir aydınlık verecektir. Örneğin alın ve kaşlar aşağıya sarkmış ise sadece üst göz kapaklarını düzeltmek hemen hemen hiçbir fark yaratmaz.

Göz torbalarını dolduran yağlar yaşlanmayla mı artıyor?

Bu yağlar aslında artmıyor. Sorun önlerindeki bariyer dokuların zayıflamasında. Göz torbalarının alınması çok sık yapılır ama nadiren gereklidir. İlk altı ay çok memnun kalırsınız ama daha sonra gözlerinizde çökme başlar ve bu sizi yaşlı gösterir. Doktorunuza ameliyattan önce mutlaka bunu danışın.

İdeal göz şekli yuvarlak mı çekik mi?

Bence günümüzde hafif çekik, badem gözler çok daha çekici. 1950'lerde büyük gözlü olmak modaymış. Aynı şekilde kaşların düz olması tercih edilmeli. Eski moda kaşlar kavisli idi.

Alt göz kapağı derisinin fazla alınması göz kapağının aşağı çekilmesine neden olabilir ve bu ciddi bir komplikasyondur.
Göz torbalarının sebebi torbaları dolduran yağların fazla olması değil önlerindeki bariyerin zayıflamasıdır. Tedavisi de bu bariyerin düzeltilmesi olmalı.

Bu küçük sayılacak bir ameliyat olmasına rağmen sonrasında göz kapakları çok kolay şişer. Bu yüzden bir hafta kadar insan içine çıkmayacak şekilde kendinizi organize edin. Bu ağrılı bir ameliyat değil. Hastanede yatmanıza gerek yok. Gözleriniz de ameliyattan sonra açık olacak. Sadece göz kapaklarında ince bantlar olacak.

Enfeksiyon göz kapaklarında çok nadirdir. Ancak kanama korkulan bir komplikasyon olabilir. Göz derisi altına bir miktar kanama olması normaldir. Bu gözde morluk şeklinde gözükür ve hemen hemen bütün göz kapağı ameliyatlarında karşılaşılır. Ancak göz torbalarının alındığı durumlarda bu yağları besleyen damarlarda oluşacak bir kanama göz arkasında görme sinirine bası yapabilir ve görme kusurlarına ve körlüğe dahi yol açabilir. Bu çok nadir bir komplikasyon da olsa literatürde böyle durumlar bildirilmiştir.

En korkulan ve nispeten sık görülen komplikasyon ise alt göz kapağında aşağı doğru çekilme olmasıdır. Bu olasılık ikinci kez ameliyat olan hastalarda artar. Sorun genellikle göz derisinin gereğinden fazla alınmasıdır ve tedavisi de eksik derilerin yerine konmasıdır. Bunun için üst göz kapağından deri almak gerekebilir.

Bu ameliyat sırasında gözün saydam tabakasına zarar verilme ihtimali de var. Bu insana olmayacak bir şey gibi gelse de ameliyatın sivri ve keskin aletler ile göze çok yakın yapıldığını ve az da olsa bir riskin her zaman olabileceğini düşünmekte fayda var.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler