HABER

Greyfurtun faydaları nelerdir? Kimler greyfurt yememeli?

Kış mevsimi denilince akla gelen ilk şeylerden birisi de yüksek oranda C vitamini ve antioksidan içeren narenciye ürünleridir. Greyfurt, acımsı tadından dolayı genelde pek sevilmese de narenciye grubunun en yararlı meyveleri arasındadır.

Greyfurtun faydaları nelerdir? Kimler greyfurt yememeli?

Tam bir kış meyvesi olan greyfurt, aralık ayında pazar ve marketlerde sıkça bulunur. Portakala benzeyen bu meyvenin içi daha kırmızıdır ve tadı biraz acıdır. Tadı her ne kadar hoş olmasa da greyfurtun bağışıklık sistemini güçlendirmekten, diyabeti düzenlemeye kadar birçok faydası vardır.

Greyfurtun Faydaları Nelerdir?

Greyfurt, içerdiği A, C, E vitaminleri ve çeşitli mineraller ile vücudumuzda bir düzenleyici görevi görür. İçerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve özellikle kış mevsimlerinde artan salgınlara karşı vücudumuzu korur. Dünyanın her yerinde genel olarak yaşanan sorunlardan birisi de hava kirliliğidir. Hava kirliliğinin, solunum yollarından cildimize kadar vücudumuza birçok zararı vardır. Greyfurt, içerdiği C vitamini ile hava kirliliğinin yol açtığı cilt sorunlarını onarır ve cildin tekrar esneklik kazanmasına yardımcı olur. Greyfurt, su oranı yüksek şeker oranı düşük bir meyvedir. Bu sebeple, hem sindirimi hem de kanda emilimi çok kolaydır. Sindiriminin kolay olması ve içerdiği mineraller sayesinde sindirim bağırsaktaki sistemini düzenler. Bağırsakları rahatlattığı için kabızlığı önlemede oldukça etkilidir. Greyfurtun bir diğer özelliği de insülin dengesini düzenlemesidir. Yüksek kalorili ve yüksek oranda şeker içeren yiyecek ve içecekler vücuttaki insülin seviyesinde ani artış ve düşüşlere sebep olur. Bunlar ileride insülin sorununa yol açarak diyabete sebep olur. Greyfurt çok az oranda şeker içerdiği için insülin dengesini olumlu yönde etkiler. Kronik hastalığı ve mide problemleri olduğu için ilaç kullananlar greyfurt tüketimine dikkat etmeli ya da yememelidir.

Greyfurtun Kalp ve Böbrek Sağlığına Faydaları

Greyfurtun faydaları birçok kişinin dikkatini çeker. Kalp ve böbrek sağlığını desteklemesi öne çıkan yararlarındandır. Kalp sorunları genellikle damar yollarındaki sorunlar sebebiyle oluşur. Günümüzde sağlıksız beslenme yaygın olduğu için kandaki kolesterol gibi sorunlar kalp damar hastalıklarına yol açabilir. Greyfurtun kolesterole iyi geldiğine dair çalışmalar vardır. Bu sebeple kolesterol sorunu olanların tüketmesi önerilir. Greyfurt, sindirimi rahatlattığı gibi boşaltım sistemini de rahatlatan bir etkiye sahiptir. Bu sebeple, greyfurt tüketimi böbrek taşının oluşmasını önler. Ancak halihazırda böbrek hastası olanların veya böbrek ilacı kullananların doktora danışarak tüketmesi önerilir. Kalp damar ve böbrek hastalığına ek olarak çağımızın en büyük hastalığından korunmak için de greyfurt tüketebilirsiniz. İçindeki maddeler ve mineraller ile kanserojen hücreler ile mücadele ederek bu maddelere karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Sanayileşmenin etkisiyle hava kirliliği dünya genelinde ciddi boyutlara ulaşmış durumdadır. Türkiye’de de birçok şehirde, özellikle metropoller ve sanayi şehirlerinde, hava kirliliği tehlike boyutlardadır. Bu kirliliğin sonuçlarından birisi de astım hastalığıdır. Günümüzde gittikçe yaygınlaşan astım, solunum yollarını etkileyen ve hayat kalitesini düşüren bir hastalıktır. Greyfurtun astıma iyi geldiğini belirten çalışmalar mevcuttur. Bu sebeple, astım sorunu olanların da greyfurt tüketmesi faydalıdır. Greyfurt yüksek oranda potasyum, antioksidan ve lif içerir. Bir greyfurt ortalama bir insanın potasyum ihtiyacını önemli oranda karşılar. Bunun yanı sıra içerdiği antioksidan ile mevsimsel grip, bakteri ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudu güçlendirir. Bunlara ek olarak greyfurtun içinde kalsiyum fosfat da vardır. Kalsiyum fosfat sayesinde greyfurt kemik güçlendirir. Ayrıca, bakımsızlık genetik yatkınlık ve yanlış diş fırçalama sonucunda oluşan diş minesi erimesine karşı da korur. İçerdiği kalsiyum fosfat diş minelerini güçlendirir.

Greyfurt Nasıl Saklanır?

Meyveler birçok açıdan çok yararlı besinlerdir. Ancak tüm yararlarından maksimum düzeyde faydalanmak için doğru bir olgunluğa eriştiğinde tüketilmelidir. Çok erken veya fazla olgunlaştığında meyvelerin içerdiği vitamin ve mineral oranları değişiklik gösterir. Greyfurt alırken de orta olgunluktaki meyveleri seçmek ve serin bir yerde, nemlendirmeden saklamak doğru bir tercihtir. Yaklaşık bir haftaya kadar bekletebilirsiniz. Fazla olgun olanları da portakal ve nar gibi meyveler ile karıştırarak greyfurt suyu olarak tüketebilirsiniz.

Greyfurt Kimler Yememeli?

Greyfurt faydası çok fazla olan bir meyvedir. Bundan dolayı yanlış veya fazla kullanımının getirdiği zararlar da vardır. Bu sebeple, greyfurtu kimler yememeli sorusu çokça sorulur. Kan akışını düzenlemeden, sindirim sistemini onarmaya kadar birçok faydası bulunan bu meyvenin bazı ilaçlar ile kullanılması sakıncalıdır. İlaçlar bağırsakta parçalanır ve kana emilir. Greyfurt ilaçların enzimi esnasında onlarla etkileşime girerek ilaçların etkisini azaltabilir veya istenmeyen sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sebeple, kronik hastalığı olanların ve aşağıdaki alanlarda düzenli ilaç kullananların greyfurtu doktorlarına danışarak tüketmesi tavsiye edilir. Reflü hastalığı ve böbrek yetmezliği olanların greyfurt tüketmemesi gerekir. Çünkü yüksek asit içeren bu meyve reflü hastalarının şikayetlerini artırabilir. Ayrıca fazla tüketildiğinde, içerdiği strik asit sebebiyle diş minesinin erimesine yol açabilir. Kanı ve boşaltım sistemini etkilediği böbreğe fazla yüklenebilir. Bunun için böbrek yetmezliği olanların tüketmesi sakıncalıdır. Bu hastalığı taşıyanların yanı sıra bazı ilaçları kullananların da greyfurt tüketmemesi gerekir. Greyfurt bazı tansiyon ve kalp ritim ilaçları ile etkileşime girerek kan dolaşımını etkileyebilir ve istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Greyfurt kolesterolü de etkilediği için ilaçlar ile kullanımı da sakıncalıdır. Bazı antidepresan ve kortikosteroidler de greyfurt ile etkileşime girebilir. Bu durumlar da greyfurt kullanımı ilaçların etkisini azaltabilir. Greyfurt, içerdiği maddeler sebebiyle kan dolaşımını da etkilediği için kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte kullanılması önerilmez.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler