İSTANBUL (İHA) - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Terör illeti, değişik coğrafyalarda farklı şekillerde yüzünü göstermektedir. Bu tehdit karşısında bütün ülkelerin tavizsiz şekilde işbirliği içinde olması, uluslar arası camianın teröre karşı durması gerektiğine inanıyorum" dedi.
Avrupa Birliği'ni bir medeniyet projesi olarak gördüğünü belirten Gül, "Avrupa Birliği'nden de tam üyelik yolunda olan üyelere destek olmasını, süreci geciktirici adımlardan kaçınmasını diliyoruz" diye konuştu.
Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Zirvesi, Çırağan Sarayı'nda başladı. Zirvenin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, zirvenin gündem maddelerini sıraladıktan sonra, Slovenya'nın Güney Doğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği sürecinin 12. üyesi olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Balkanlar'ın, Avrupa'nın tarihi, coğrafi ve kültürel yönden ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek, "Bizler paylaşılan değerler temelinde geliştirmekte kararlı olduğumuz bu ortaklığı Avrupa Birliği üyeliğiyle taçlandırma hususunda kararlıyız.
AB'yi bir medeniyet projesi olarak görüyoruz. Hepimizin yolu AB şemsiyesi altında kesişecektir. Bölge ülkeleri olarak bu hedef doğrultusunda yürümekte kararlıyız. AB'den de tam üyelik yolunda olan üyelere destek olmasını, süreci geciktirici adımlardan kaçınmasını diliyoruz" dedi.
Genç nesillere bırakılacak en büyük mirasın, farklılıklara rağmen barış içinde yaşamak olduğunu ifade eden Gül, tarih boyunca bölünme, parçalanma ve çatışma kavramlarıyla özdeşleşen Balkanların kötü tarihinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Balkanların artık acımasız ve karmaşık bir coğrafya olarak anılmasına engel olmalıyız. Tarihten husumet değil, işbirliği dersleri çıkartabildiğimizi gösterebilmeliyiz. Balkanlar, Türkiye için büyük önem arz etmektedir. Türkiye,
Balkanlardaki bütün ülkeleri komşusu olarak görmektedir. Bir çok balkan dilinde de aynı olan 'komşu' kelimesi, bu coğrafyada çok şey ifade etmektedir. Balkanlarda olup bitenler bizi yakından ilgilendirmektedir. Türk halkının Balkan halklarıyla derin bağları mevcuttur.
Balkanlar, doğu ile batı, Avrupa ile Asya arasında bir köprü işlevi üstlenmiştir. Buna rağmen birbirimize ne kadar güç ulaşabildiğimiz de bir gerçektir. Belli başlı şehirlere uçamıyorsak, otoyollarla layıkıyla ulaşamıyorsak bir şeyleri eksik yapıyoruz demektir. Bunu kısa sürede başarmalıyız. Gelecek nesiller için bir şey daha yapmalıyız. Tarihten kaynaklanan ön yargıları ortadan kaldırabilmek için uzun soluklu bir çalışmayı başlatmalıyız. Gelişmenin yolu, zihniyetlerdeki önyargılardan kurtulmaktan geçer" diye konuştu.
Terör konusuna da değinen Gül, "Terör illeti, değişik coğrafyalarda farklı şekillerde yüzünü göstermektedir. Bu tehdit karşısında bütün ülkelerin tavizsiz şekilde işbirliği içinde olması, uluslar arası camianın teröre karşı durması gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.