HABER

Gül, yarın Diyarbakır’a gidecek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül üç yıl aradan sonra Diyarbakır’a gidecek.

Özerklik ve iki dil tartışmaları devam ederken gerçekleşecek bu ziyarette Gül bir ilke de imza atacak. Kürtçe yayın yapan TRT Şeş'te canlı yayınlanan bir programa katılacak Gül, izleyiciyi de Kürtçe selamlayacak.

İki gün sürecek resmi programa göre Gül yarın (Perşembe) sabah Diyarbakır’a gidecek ve resmi temaslarını gerçekleştirecek. Gül bu kapsamda Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i de ziyaret edecek. Program kapsamında Cumhurbaşkanı Gül Organize Sanayi Bölgesi'nde incelemelerde bulunacak, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç'tan da üniversite ile ilgili brifing alacak. Diyarbakır'daki siyasetçi, işadamları, sivil toplum örgütleri ve gazeteciler ile bir araya gelecek olan Gül geceyi Büyükşehir Belediyesi yanında bulunan Dedeman otelde geçirecek.

Gül yılın son günü 31 Aralık’taki Diyarbakır programında ise turistik ve tarihi mekanları ziyaret edecek. Eşi Hayrinusa hanım ile Atatürk'ün bir süre konakladığı Gaziköşkü, Tarihi Keçi Burcu'nu gezdikten sonra, restorasyonu devam eden Hz. Süleyman Türbesi'nde incelemelerde bulunacak olan Gül Cuma namazını Nebi (Peygamber) Camii'nde kılacak ve Gazi Caddesi'nde bulunan esnafları ziyaret etikten sonra saat 16.00'da Diyarbakır'da ayrılacak.

-ÖZERKLİK VE İKİ DİL MESAJLARI-

Cumhurbaşkanı Gül’ün temasları kapsamında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine gerçekleştireceği ziyaret büyük önem taşıyor. Baydemir'in Gül’e ziyarette Kîzvan (Menengeç) kahvesi ikram edeceği ve Kürtçe-Türkçe bir sözlük hediye etmek için hazırlık yaptığı öğrenildi. Gül’ün ise ziyarette özellikle son günlerde gündemi meşgul eden özerklik ve iki dillilik konusunda geçtiğimiz günlerde verdiği mesajı yinelemesi bekleniyor. Gül daha önce konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede “Türkiye'de konuşulan başka diller de vardır. Halkımızın konuştuğu bütün diller bizim dillerimizdir. Türkiye Cumhuriyeti'nin dili Türkçedir, Türkçe herkesin ortak dilidir. Türkçe bilmeyen, öğrenmeyenlere öğretmemiz gerekiyor. Hiç kimse Türkiye'de ikinci sınıf vatandaş olmak istemez. Herkes birinci sınıf vatandaştır. Vatandaşlarımızın konuştuğu farklı diller de bizim kültür mirasımızdır. Anayasa bize, bütün kültür mirasımızı korumayı emrediyor. Bazen bunlar müzeler olur, bazen bunlar destanlar olur, bazen diller olur. Bu bakımdan baktığımızda Kürtçe de bu Türkiye'de konuşulan dildir. Vatandaşlarımızın bazıları konuşuyordur. O da bizim dilimizdir. Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dili Türkçedir, o da bizim resmi dilimizdir” demişti.

-KÜRTÇE KONUŞACAK-

Cumhurbaşkanı Gül ziyaretinde bir ilke de imza atacak. Kürtçe yayın yapan TRT Şeş'te canlı yayınlanan bir programa katılacak olan Gül, izleyiciyi Kürtçe selamlayarak başlayacak. Konuşmasının devamında Türkçe konuşacak olan Gül’ün sözleri simültane tercüme ile anında Kürtçe'ye çevrilecek. Cuma günü öğleden sonra Diyarbakır'dan canlı olarak yayımlanacak Rojev (Gündem) programına konuk olacak olan Gül, TRT Şeş koordinatörü Fethullah Kırşan ve Haber Müdürü Cumali Çaygeç'in gündeme ilişkin sorularını cevaplayacak.

ANKA

En Çok Aranan Haberler