BELGRAD (İHA) - Birleşmiş Milletler (BM), UNICEF (BM Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu) ve AGİT'in (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) ortaklaşa hazırladığı ve Belgrad'da sunduğu rapor, insan ticaretinin Güneydoğu Avrupa için ne denli büyük sorun olduğunu ortaya koyuyor. 270 sayfalık rapor, 8 ülkenin (Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Moldova, Yugoslavya, Hırvatistan ve Romanya) insan ticaretinde oynadığı role ışık tutuyor. Avrupa'da 500 bin-700 bin arasındaki kişinin, insan tacirlerinin kurbanı olduğu tahmin ediliyor. İnsan ticareti fuhşun da artmasına sebep oluyor. Genellikle Doğu ve Güneydoğu Avrupa'dan Orta veya Batı Avrupa'ya getirilen kadın veya küçük kız çocukları, fuhuş sektöründe çalıştırılıyor.
İnsan Ticareti Raporu'nu hazırlayanlardan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın Belgrad Temsilciliği'nden Brbel Uhl, insan tacirlerinin eline düşenlerin çok azının koruma programları kapsamındaki yardımdan yararlanabildiğini belirterek, "Balkanlar'da farklı ülkelerdeki koruma programlarını ele alan raporda ortaya çıkan ilk sonuç, insan tacirleri kurbanlarının sadece yüzde 35'inin kimliklerinin belirlenebildiği. Geri kalan büyük oranın kimliklerinin belirlenememesi demek, koruma programlarına zaten hiç katılmadıkları anlamına geliyor" dedi.
Sırbistan'ın, yıllardır suçluların Batı Avrupa'ya geçebilmek için kullandıkları bir transit yol görevini gördüğüne dikkat çeken AGİT görevlisi Brbel Uhl, Belgrad hükümetinin bu sorunu çözmek için son zamanlarda bazı tedbirler aldığını ve şu sıralar federatif parlamentonun 'İnsan Ticareti İle Mücadele Yasası'nı çıkarmak için uğraştığını kaydetti. Uhl ayrıca, hükümet, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası organizasyonlar arasında sağlanan işbirliği sayesinde, Belgrad'da insan ticareti mağduru kadınlar için bir sığınma evi açıldığını bildirdi.