HABER

Güzel bir tatil için bilmeniz gerekenler

Yaz tatiline çıkmaya hazırlananları bekleyen muhtemel sağlık sıkıntılarına dikkat çeken turizmciler, güneş çarpmasından araç tutmasına kadar birçok konuda tatilcileri uyarıyor.

Güzel bir tatil için bilmeniz gerekenler

Turizmciler, tatilin sağlık meseleleri yüzünden zehir olmaması tavsiyesinde bulunarak şu konulara dikkat edilmesini istiyor:

"Güneş çarpması: Kızgın güneşin altında uzun süre güneşlenenlerde ve özellikle çocuklarda görülen bu yaz hastalığı, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve yüksek ateşle kendini gösteriyor. Bu belirtiler ortaya çıktığında hastayı acilen serin bir yere taşımak, ardından giysilerini çıkarmak ve soğuk kompresler uygulamak gerekiyor. Hastanın ateşi çok yüksekse vücudunu ıslak bir çarşafa sarmalısınız. Hastanın ateşi tüm önlemlere rağmen düşmüyorsa acilen hastaneye götürmelisiniz.

Bayılma: Basıncın da etkisiyle baş dönmesi, nefes darlığı ve bayılma ortaya çıkabilir. Bayılma halinden önce çoğunlukla baş dönmesi veya göz kararması hissedilir. Bayılma nedeni ne olursa olsun, öncelikli olarak hastayı yatırmak ve bacaklarını başından yüksek bir düzeye getirmek gerekiyor. Sıcak havalarda ani tansiyon düşmesi bayılmaya yol açar. Ayrıca sıcak havada uzun süre ayakta durma, kan şekerinin düşmesi gibi nedenler de ani bilinç kaybına yol açabilir. Böyle bir durumda hastayı tokatlamak veya yüzüne soğuk su serpmek kesinlikle doğru değildir.

Düşük tansiyon: Tansiyon düşmesi, ilk etapta baş dönmesiyle kendini belli eder. Hastanın bilincini kaybetmemesi için çok yavaş hareket etmesi, ayaktaysa acilen oturtulması gerekir. Uzun süre aç ve susuz kalmak, tansiyonu düşürebilir. Yemeklerden sonra bir fincan kahve içmeniz tansiyonu düzene sokabilir. Tuzlu ayran içmek de yararlı olabilir.

Araç tutması: İç kulaktaki dengeden sorumlu yarım daire kanallarının harekete aşırı hassas oluşu, araç tutmasına neden olur. Yolculuk öncesi, araç tutmasını önleyici ilaçlar belirtileri hafifletir. Yolculuk sırasında bir şeyler okumak bulantıyı artıracağından bundan kaçınmak gerekir. Aşırı yemek kokusu ya da bu tür kokular da mide bulantısını artıracağından uzak durmakta fayda var.

Akrep sokması: Zehirli olan akrepler sıcak bölgelerde yaşarlar. Akrep sokmalarının ardından, akrebin soktuğu yer kapanır ve zehir içeride kalır. Yakıcı bir acı hissedilir. Zehrin yayılmasını önlemek için bölgeye buz kompresi yapılması gerekir. Ardından ısırık yeri ilaçla dezenfekte edilmelidir. Bu tedbirlerin ardından hasta kısa sürede bir sağlık kurumuna ulaştırılmalı ve tedavisi profesyonelce yapılmalıdır.

Arı sokması: Arının iğnesi ciltte kalmışsa ince uçlu bir cımbızla çıkarabilirsiniz. Isırılan bölgeye buz kompresi uygulayın. Soğuk hem acı hissini azaltır hem de şişi indirir. Bilezik, yüzük gibi takıları o bölge şişmeden çıkarmalısınız. Yakmayan bir antiseptikle. iğneyi çıkardığınız yeri temizleyin. Eşek arılarının baş ve boyundan sokması ise daha ciddidir. Böyle bir durumda doktor kontrolü şarttır. Alerjik bünyelerde yine vakit kaybetmeden bir doktora gidilmelidir.

Alkol koması: Aşırı alkol alımı sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklar acil tedavi gerektirir. Eğer hastanın bilinci açıksa, henüz kana karışmamış alkol, hastanın kusması sağlanarak vücut dışına atılabilir. Uykuya eğilimli hal arttığında ise koma meydana gelir. Alkol komasındaki bir kişi kusabilir ve bilinci açık olmadığı için kusmuğu nefes borusuna kaçabilir. Bunu engellemek için hasta yana döndürülerek yatırılmalı ve kusma ihtimaline karşı dikkatle izlenmelidir. Hastanın temiz havada bol oksijen alması sağlanmalı, bu önlemler alındıktan sonra hastaneye götürülmelidir."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler