1928’de Kütahya’nın Simav’da doğan Spatar, henüz İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenciyken Türkiye Komünist Partisi’ne katıldı. 1950 yılında solcu öğrencilerin kurduğu İstanbul Yüksek Tahsil Derneği’ne girdi. Dünya sosyalist gençlik hareketlerinin bir araya geldiği 1951 Dünya Barış Festivali’ne Türkiye’den katılan iki gençten biriydi. Yurda dönüşünde TKP’ye yönelik kapsamlı 1951 tutuklamaları kapsamında tutuklandı. İki yıl hapse ve sekiz ay sürgün cezasına mahkûm oldu. Halim Spatar'la kendisi gibi eski bir TKP'li olan Orhan Suda'nın kadim bir dostluğu vardı. İki iki eski komünist arasındaki mektuplaşmalar, 2011 yılında Literatür Yayıncılık tarafından "MEKTUPLAR-Yurtdışından-İstanbul'dan" adıyla kitaplaştırıldı.
"Yazar ve çevirmen Halim Spatar ile Orhan Suda' nın altmış yıllık dostluğunun belgeleri olan mektuplar, güncel hayattan sanata, edebiyattan resme, müzikten felsefeye ve siyasete uzanan konular bağlamında, çeyrek asırlık bir dönemin Türkiye'den ve yurtdışından görünümünü sunuyor okuruna. "1952'de Harbiye Askeri Cezaevi'nde tanıdığım, beraber oluşturduğumuz altmış yıllık bir arkadaşlığın/dostluğun umut dolu, daima güven verici, en zor şartlarda bile gülümseyen simgesidir. Halim" diyor Orhan Suda."
İşte bu kitaptan iki küçük alıntı:
-"Yapılacak çok şey var: Geri kalan vaktimizin neresine sığdırabileceğiz yapmak istediklerimizi? Gün yetmiyor sevgili dostum. Öğrenmeye, bilgilenmeye susamışlığımızı hiçbir şey gideremiyor.Bir de delikanlı bir ateş var yüreğimizde.Tuhaftır, hâlâ otuzundaymışız gibi seğirtiyoruz sokaklarda. Sanırım hep böyle devam edecek bu. Hiç sönmeyecek içimizdeki hız." (Orhan Suda)
-"Her şeyi, yaşanmış olguları titizlikle değerlendirerek, yeniden ele almamızın gerektiği bir dönemde bulunduğumuz kanısındayım. At gözlüklerimizi yıllar önce çıkardığımızı bilirsin. Şimdi, geçirdiğim günlerin değerini daha iyi anlayarak, hiçbir pişmanlık duymadan, tam aksine, yaşadıklarımdan büyük kıvanç duyarak, insanoğlunun, gökleri fethedeceğine inanıyorum." (Halim Spatar)
Çeşitli ansiklopedilerin hazırlanmasında önemli rol oynayan Spatar, Kaynak Yayınları yazı kurulunda çalıştı. Çevirmenlikte yapan Spatar Devlet ve Devrim (Lenin), Müzik Neyi Anlatır (Sidney Finkelstein) gibi pek çok önemli kitabı Türkçe'ye kazandırdı.
85 yaşında hayatını kaybeden Spatar'ın cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı'na son yolculuğuna uğurlandı