HABER

Hamile kalmak isteyen kadınlara ‘ekmek’ uyarısı

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, son yıllarda yapılan araştırmalarda, ekmek tüketen kadınlarda nedeni bilinmeyen kısırlık oranının arttığını söyledi.

Hastane odasında İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Çoksüer, Erkekteki kısırlık sebeplerinin yüzde 30, kadına bağlı olan sebeplerin ise yüzde 40 oranında olduğunu söyledi. Bunun dışında her iki birey için kısırlığa bağlı olan sebebin yüzde 15 oranda olduğunu ifade eden Çoksüer, hiçbir şekilde kısırlık sebebinin bilinmemesi oranının da yüzde 15 olduğunu kaydetti. Nedeni açıklanamayan infertilite tanısının, yapılan tüm test sonuçlarının normal çıkması sonucu konulduğunu belirten Çoksüer, "Yapılan son araştırmalar izah edilemeyen kısırlık vakalarında gluten intoleransı hastalığının da bir faktör olabileceğini gösteriyor. Columbia Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada hamile kalmada sorun yaşayan 188 kadın gluten intoleransı konusunda incelendi. Gluten intoleransı olan bu kadınlarda kısırlık vakaları 6 kat daha fazla bulundu. Yine 191 hasta üzerinde yapılan çalışmada gluten intoleransı olan hastalarda açıklanamayan infertilite riski çok daha fazla olduğu bulunmuştur. Gluten intoleransı olan hastalarda, kısırlık problemine yol açmaz aynı zamanda, gebelik kaybı, adet düzensizliği ve adet gecikmesine neden olabilir. Glutensiz diyet tüketimi gebelik oranlarını arttırır” dedi.

"EKMEK TÜKETİMİ GEBELİKTE DÜŞÜKLERE NEDEN OLABİLİR"

Gluten intoleransı hastalığının plasenta gelişimini olumsuz bir şekilde etkileyebildiğine değinen Doç. Dr. Çoksüer, "Bağırsaklarda emilim bozukluğuna bağlı olarak anne rahmindeki bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir ve düşüklere de neden olabilir. Bu enzimdeki bir anormallik kadınlarda hamile kalmayı veya hamileliği başarılı bir şekilde sürdürmeyi zorlaştırabilir. Gluten allerjisi buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi tahıllarda bulunan ve günümüzde pek çok gıdada kıvam verici madde olarak kullanılan gluten adlı proteine karşı ince bağırsağın hassasiyet göstermesinden kaynaklanıyor. Yediğimiz her yiyecek yemek borusundan mideye, mideden ince bağırsağa, oradan da kalın bağırsağa gidiyor. Midede hazmedildikten sonra, sağlığımız için gerekli olan tüm besin maddeleri ince bağırsakta bulunan villus çıkıntıları sayesinde emilerek kana karışıyor. Villuslar olmadan, vücut hiçbir besin maddesini ememez. Bu da kadınlarda vitamin eksikliği ve hormon bozukluğuna neden olabilir. Bunun neticesinde kısırlığa neden olarak gebelik oranlarını önemli derecede azaltır. Eğer karın ağrısı, karında şişkinlik, yorgunluk ve arada bir ishal sorunu yaşıyorsanız, bunun sebebinin gluten intoleransı olabileceğini düşünmenizi öneririm” diye konuştu.

RUJ KULLANAN KADINLAR DA RİSK ALTINDA

Gluten maddesinin bazı kozmetik ürünlerde de bulunduğuna işaret eden Çoksüer, şunları kaydetti:

"Gluten, buğday, çavdar ve arpada bulunan proteinlere denir ve glutenle ilgili bir rahatsızlığı olan bireylerce tüketildiğinde ters etkilere sebep olur. Glutensiz beslenme, bu tahılların ve bu tahıllardan yapılan gıda ya da malzemelerin yenmemesini gerektirir. Şüphesiz, ekmek, makarna ve glutenli unla pişirilmiş pastane ürünleri buna dahildir ancak soslar, salata sosları, çorbalar ve diğer işlenmiş gıdalar gibi çok bariz olmayan gıdalarda da gluten olabilir. Gluten maddesi bazı kozmetik ürünlerde de bulunur. Hatta makyaj malzemesi olarak bayanların vazgeçilmezi olan bazı rujlarda da gluten maddesi bulunmaktadır. Gluten hassasiyeti teşhisi insanlar için başlangıç zamanından itibaren iyi bir bakım ve diyetle gayet iyi bir yaşam sürülebilir. Açıklanamayan kısırlığı olan hastalarda gluten hassasiyet şüphesi, buğday, çavdar ve arpa gibi glutenden zengin gıdalardan uzak durmalıdır. Özellikle de açıklanamayan kısırlığı olup da gebe kalmak isteyenler İşlenmemiş et, kümes hayvanları, balık, patates, fasulye, bakliyat, meyve ve sebze gibi doğal glutensiz yiyecekler ile bu sorunu kısa sürede çözebilirsiniz. Fındık, pişirme yağları, çay, kahve ve meyve suları da glutensiz beslenme isteyenler için ideal içeceklerdir.” (İHA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler