HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hasankeyf kazıları sürüyor

BATMAN (İHA) - Ilısu Barajı tehditi altında bulunan Batman'ın Hasankeyf İlçesi'ndeki tarihi eserlerin taşınamayacağını savunan Prof. Dr. Oluş Arık, "Hasankeyf'in sular altında kalması tehditine karşı buradaki eserlerin başka yere taşınması ve kurtarılması basit ve çocukça bir avunmadır. Bu hiçbir şey bilmeyenlerin ham hayal olarak ortaya attığı bir söylemdir"dedi.

Baraj suları altında kalacak Hasankeyf'te tarihi kazılar son hızla devam ediyor. Hasankeyfteki kurtarma kazılarının büyük bir özveri ile devam ettiğini belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Oluş Arık, Ilısu barajı nedeniyle Hasankeyfteki tarihi eserlerin başka bir alana taşınacağını dile getirenlere sert yanıt verdi.

Hasankeyfteki tarihi eserlerin başka bir alana taşınmasının mümkün olmadığını belirten Prof.Dr. Arık, "Burada söz konusu olan çok ilginç, çok ileri fakat harap durumda harçlı artıklardır, mağaralardır. Bunları kim ve nereye taşıyabilir? Bir anıtın yerinden sökülmesi ve eserin parçalarına zarar vermeden taşınmasını gerçekleştirmek çok uzun bir proje hazırlığı gerektirmektedir. Bunu uygulamakta uzun, zor ve planlı bir proje işidir. Hasankeyf'teki tarihi varlıkların en iyi durumda görüleni bile en az üçte bir oranında toprağa gömülüdür. Alt yapısını bilmediğimiz varlıklar için söylediğim projeleri nasıl hazırlayabilirsiniz?"

Çok ciddi, sabırlı ve geniş kapsamlı arkeolojik kazılarla Hasankeyf'in tüm değerlerini ortaya çıkarmadan bu tip projelerin adını anmanın olanaksız olduğunu belirten Oluş Arık, "Üstelik bizim geç ortaçağ tabakasının altında Hristiyan ve belki Roma ile Asur dönemlerine varabilecek tabakalar yatmaktadır. Hasankeyf'in içerdiği değerleri öğrenmeden, yani neyi kaybettiğimizi bilmeden kaybetme tehlikesi vardır. Bu yüzden başlangıçta basit ve çocukça nitelendirmesi yaptım" diye konuştu.

Prof.Dr Arık, Hasankeyf'teki tarihi varlıkların gün yüzüne çıkarılması için en az 50 yıllık bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Arık, "Hasankeyf çok büyük bir sit alanıdır. Burada gereken düzeyde bilimsel çalışmalar gerçekleştirmek için en az 50 yıl lazım. Baraj yapımına bugün başlansa 9 yıl sonra Hasankeyf yok olur. Bu yüzden 50 yılı 9 yıla sığdırmak gibi bir panik içinde çalışmaktayız. Bu yüzden başka kazılara göre çok büyük görülen ödeneklerimiz bizim çalışmalarımızda yetersiz kalmaktadır" şeklinde konuştu.

Express


En Çok Aranan Haberler