Günay, "Hayır çıkmasını çok ürkütücü buluyorum, kabus gibi. Rüyada bile böyle bir şey görmek istemem" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay referanduma 4 gün kala NTV'nin canlı yayınına katıldı.
Günay'ın açıklamalarından satır başları şöyle: "Diyarbakır Cezaevi kısmen yıkılacak, kısmen de korunması gereken yerler varsa korunacak. Tıpkı şu anda Ulucanlar Cezaevi'nde yaptığımız gibi. Nazım Hikmet'in, Necip Fazıl'ın, Bülent Ecevit'in yattığı yerler müze olacak. Resmi açılışını önümüzdeki günlerde yapacağız.
Akdamar Kilisesi benden önceki bakan döneminde restore edilmişti. Sembolik bir ayine imkan verdik. Takılsın dedikleri haç 200 kilo ağırlığında. Yapıyı duvarı çökertmeden yerleştirilmesi gereken bir haç, bizim bir itirazımız yok. Türk Ermeni Kilisesi biz gideceğiz bağlamaz diyor. Herhangi bir sorun yok.
Allianoi'de ters düşme demeyelim. Sayın bakan da koruma kullanma dengesi konusundaki hassasiyetini belki biraz çıplak cümlelerle söyledi. Orada Roma ılıcası var. Arkeologlar da tartışıyor adı Allianoi midir, başka bir şey midir? Proje yapılırken bölgede araştırma yapılmamış. Kılı kırk yararcasına bir yol bulmaya çalışıyoruz. Bir koruma kullanma dengesi hassasiyeti var. Onu önümüzdeki günlerde herkesi tatmin eden bir yöntemle bulacağız. Sanatçıların ülkenin sorunlarına daha yakın davranmalarını, görüş açıklamasını çok insani çok gerekli buluyorum. Toplumun bir konuya dikkatini çekmek açısından dünyada da örnekleri var.
Bazı sanatçılar evet görüşünü açıkladı ama onlara mahalle baskısı yapıldı. Bunu çok saygısızca kabul ediyorum. Hayır diyene de evet diyene de bir yakıştırma yapmak çok çirkin. Kendi görüşünü benimsemeyene kimse ağır söz söylememelidir, hakaret etmemelidir.
Gelirken buraya afişler gördüm AKP'ye hayır yazmışlar. AK Parti'yi değil, anayasa değişikliğini oyluyoruz. CHP'nin lideri taze olduğu için o şimdi bu kampanyadaki başarısını önemli bir sınava dönüştürdü. Satır satır okuduğunuz zaman olumlu ya da olumsuz oy kullanacakları suçlayacak ortada bir şey yok.
Kılıçdaroğlu'nun propaganda performansını yanlış buluyorum. 'Biz Türkiye'nin önüne yeni bir anayasa önerisi sunmak istiyoruz' diye bir kampanyaya dönüştürseydi toplumdan çok daha ilgi ve saygı görürdü. O zaman CHP'de bir bakış değişikliği olduğu görülürdü.
Paket Meclis'e bir bütün olarak getirildi. Bazı maddelerin halk oyuna sunulmadan kabulü mümkündü. Bu maddeler 367'nin üzerinde oy alsaydı, Gül halk oyuna sunmadan onaylayabilirdi. 367'nin üzerine çıkmasa bile bazı maddeler diğerlerinden ayrıştırılabilirdi. Fakat bütün bu metin aynı oyu aldı. Bu yüzden halk oyuna sunuluyor. Siyaset satranca benziyor, üç adım sonra ne olacağını hesaplayacaksınız.
Bu anayasa alternatifi askeri rejimin devam etmesi olan bir anayasa. Bu anayasada da ilk defa simgesel bir düzeltme yapılıyor. Biz yargının elindeki prangayı kaldırıyoruz. Bu anayasa oylamasının sonunda batı bu madde kalktı mı kalkmadı mı diye bakacaktır. Hayır bunun kalmasını savunmak. Hayır demek, bilerek ya da bilmeyerek darbeci zihniyetle işbirliği demektir. Hayır oyu çıksa Türkiye bunu nasıl anlatır dünyaya? Bu darbelere bulaşmış olanlar, Türkiye'ye darbeye giden yolda tuzak kurmuş olanlar, cezaevlerinde insafsız davranmış görevliler hep hayır diyecekler. Peki siz niye hayır diyeceksiniz? Hayır çıkarsa Türkiye'yi dünya önünde küçük düşüreceksiniz, Türkiye'yi küme düşüreceksiniz. Vahim olan bu. Hayır çıkarsa Türkiye'nin askeri müdahaleleri içselleştirdiği, demokrat bir ülke olamadığı, vesayet altında olmayı kabul eden bir ülke olduğu, toplumun baskı altında kaldığı ortaya çıkacak. Bunu çok ürkütücü buluyorum, kabus gibi rüyada bile böyle bir şey görmek istemem.
'Yetmez ama evet' diyenleri çok anlayışlı karşılıyorum. Kişisel tavrım 'yetmez ama evet'e daha yakındır. Türkiye'nin mantığı itibariyle özgürlükçü yeni bir anayasa yapması lazım. YÖK duruyor hala. O zaman (82 anayasası) hayır dedim ama o zaman hayır demek demokrasiye evet demekti."