HABER

Hayvan kaçakçılığına izin yok

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, son bir yıl içinde sınır bölgelerinden artan hayvan kaçakçılığı ve bu hayvanlara küpe veren tarım il müdürlerinin görevden alındıklarını ve yerlerine üst düzey bakanlık yetkilerinin geçici olarak bölgeye gönderildiğini açıkladı.

Bakan Güçlü, İHA muhabirine hayvan kaçakçılığının geldiği son durum hakkında bilgi verdi. Güçlü, Türkiye'de yaşanan kaçakçılığın tüm insanları ilgilendirdiğini belirterek, kaçakçılığın beyaz eşyadan tarımsal ürünlere kadar bir çok yelpazede yapıldığını hatırlattı. Özellikle tarım ve hayvancılık sektörünün kaçakçılıktan dolayı tamamen durma noktasına geldiğini vurgulayan Güçlü, "Üreticilerimiz faaileyetlerini sürdüremez hale geldi. Bu sorun özellikle sınır bölgelerinde geçici hayvan hareketlerinin artması, kaçak hayvanları menşei şaadetnamesi ve küpe verilerik legal hale getirilmesi gibi sorunlar yaşandı. Bu olaylar resmi hüviyetli kişilerin sorumluluğunda gerçekleşebilecek olaylar" diye konuştu.

Güçlü, sınırda kaçakçılık olayının kitlesel olarak meydana gelmesinin sorumlu kişilerin göz yummasını akla getirdiğinin altını çizerek, "Ülke içinde hareket için menşei şartnamesi ve küpe gerekiyor. Bunları özellikle muhtarlar ve tarım il müdürleri ile ilgili bir durum söz konusu. Buradan bu insanların hukuk dışı işlem yaptığı sonucuna varıyoruz. Biz en basit ilke olarak zaafı olan yöneticileri değiştirip, yerlerine Ankara'dan üst düzey yöneticileri bölgeye gönderiyoruz. Aynı hassasiyeti diğer yetkili kurumlarında yapmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Güçlü, 3-4 ay içerisinde yapılan faaliyetler sonucunda resmi ve ihbari bilgilere göre bölgedeki kaçakçılık olayının bıçak gibi kesildiğini dile getirerek, bunun canlı hayvan sektöründeki olumlu fiyat artışlarından da anlaşılabileceğini kaydetti.

Güçlü ayrıca, hayvancılık sektörünün desteklenmesi için ıslah edilmiş 190 kilogramlık hayvanlara kilo başına verilen 1 milyon teşvik primi ile ilgili tepkilerin de yersiz olduğunu belirterek, "Biz ıslah edilmiş hayvanlara teşvik vermek istiyoruz. Biliyoruz ki bir çok hayvanımız 140 kiloglamlık ama biz verimli cinse ve ırka teşvik vermeliyiz. Hayvancılığı geliştirmek için verimlilik çok önemli, o yüzden 190 kilogramlık sınırlamada herhangi bir değişiklik düşünmüyoruz" dedi.

En Çok Aranan Haberler