HABER

"Hedef istihdamı artırmaktır"

MALATYA (İHA) - Gelirler Genel Müdürü Osman Arıoğlu, Teşvik Yasası'nın istihdamı artırmak için çıkarıldığını belirterek, istihdam arttırmadığı sürece hiçbir firmanın teşvik kapsamına giremeyeceğini söyledi.

Osman Arıoğlu, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın işbirliği ile bölgede yatırım imkanlarını tanıtmak maksadıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Teşvik Yasası'nın çıkarılmasının asıl hedefinin istihdamı artırmak olduğunu söyledi. Arıoğlu, "Teşviklerin yerinde kullanılması için birinci şart: pazar bulmaktır. Hangi türlü teşvik verilirse verilsin, malınızı pazarlayamazsanız verilen teşviklerin hiçbir işe yaramaz. Yasa ile ilgili yatırımlara yönelik Maliye Bakanlığı ve Hazine tarafından daha iyileştirilmesi için çalışmalar yapılıyor" dedi.

Her bölgenin kendine yönelik avantajları olduğunu kaydeden Gelirler Genel Müdürü Arıoğlu, "Bu avantajlar ön plana çıkarılarak, sektör seçimine dikkat edilmeli. Yasa ile ilgili en avantajlı illerden biri Malatya. Organize Sanayi bölgelerini tamamlamış, iyi girişimcileri var. Malatya bu potansiyelini iyi değerlendirmeli. Teşvik yasasının asıl amacı, ilave istihdam oluşturmasıdır. İstihdam arttırmadığı sürece hiçbir firma teşvik kapsamına giremez. Teşvik yasasından yararlanmak için 2003 Ağustos ayı gösterge bir tarihtir. Mesela yarın İstanbul'dan işletmesini kapatıp Malatya'ya taşıyan bir işadamı teşvik kapsamına giremez. Ancak, teşvik kapsamına girebilmesi için ek istihdam uygulaması gerekir. Yani İstanbul'da 30 işçi çalıştıran bir firma burada 50 işçi ile çalışmaya başlarsa teşvikten faydalanır. Fakat teşvikten faydalanacağı sayı 20 kişilik istihdamdır" diye konuştu.

Hazine Teşvik Uygulama Genel Müdür Yardımcısı Bedri Dilik de, Teşvik Yasası konusunda her türlü çalışmayı yaptıklarını ifade ederek, "Yasa ile ilgili eksikleri de biliyoruz. Yerli ve yabancı yatırımcılarla ilgili müdürlüklerimiz durmadan çalışıyor. Teşvik müracaatları konusundaki gecikmeler, müracaatlara geç cevap verilmesi, bankalardaki işlemlerin ağır yürümesinden kaynaklanıyor. Bu konu sıkıntılı. Aracı bankalar yoluyla sıkıntı aşılmaya çalışılıyor" şeklinde konuştu.
Hazine İhracat Genel Müdür Yardımcısı Adnan Moldibi ise, toplantıda yaptığı konuşmada, "İhracatçımızın önünü açtığımızda hedeflenen rakamların kat kat aşıldığını görüyoruz. İhracatımızın kısa zamanda 75 milyar dolara çıkacağına inanıyoruz" dedi.

En Çok Aranan Haberler